שתף קטע נבחר
 

באן קי-מון ל-ynet: המשבר הכלכלי - כמו צונמי

בראיון מיוחד עם כתבת ynet, אמר מזכ"ל האו"ם כי יש לייסד מערכת בנקאית איתנה יותר כדי למנוע פגיעה כלל עולמית, אך אסור לשכוח את הטיפול בעוני ובמחלות. בנוגע לתהליך השלום, אמר: "אני מעודד מכך שלבני מתכוונת להמשיך בדיאלוג עם הפלסטינים. אסור לוותר"

המשבר הפיננסי שפוקד את העולם, מדאיג מאוד את מזכ"ל האו"ם, באן קי מון, שאמר בראיון לכתבת ynet בניו-יורק, כי הוא חושש שלנוכח המצב - יהיה קשה יותר להילחם בעוני ובמחלות, "יש בעולם הזה כל כך הרבה אתגרים, והמשבר העולמי משפיע עלינו ממש כמו צונמי", אמר באן.

 

כשתהליכי הגלובליזציה הולכים ומתרחבים, גם האו"ם מושפע מהמשבר. באן קי מון הביע דאגה מכך שנוכח המצב הכלכלי יהיה קשה יותר למגר את הרעב, לצמצם את מקרי התמותה מאיידס וממלריה, להעניק חינוך חינם ושוויון הזדמנויות ברחבי תבל. "כיום אנו נתונים תחת כמה משברים - עליית מחירי המזון והדלק, ההתעכבות בהשגת יעדי הפיתוח העולמי, השפעת ההתחממות הגלובלית, ועכשיו גם המשבר הקשה במערכת הבנקאית".

 

לדברי באן, "עלינו לייסד מערכת בנקאית איתנה יותר, לבחון היטב כיצד ניתן לחזק את המערכת בנקאית - שכן אחרת, כל העולם ייפגע. כמזכ"ל האו"ם הדגשתי שאני מברך על כל הצעדים שננקטו על ידי המעצמות הפיננסיות, אך אתגריהם של העניים שבעניים, המדינות המתפתחות, והיעדים העולמיים - אלה צריכים גם להיות בעדיפות עליונה".

 

לא לוותר על השלום

במהלך הפגישה בלשכתו, בה השתתפו מלבד נציגת ynet גם מספר מצומצם מאוד של כתבים מכלי תקשורת בעולם, התייחס באן לתהליך השלום בין ישראל והפלסטינים. "אני מחויב לתהליך הזה בכל מאודי", אמר באן, שאף הביע אופטימיות בנוגע לאפשרות להגיע להסכם, על-אף השינויים הצפויים בממשל האמריקני ובהנהגה הישראלית.

 

באן: "אסור לוותר. תהליך השלום של אנאפוליס השיג התקדמות. כשהשתתפתי בפגישת הקוורטט האחרונה, שהתכנסה כאן באו"ם בחודש שעבר, הסכמנו שאנחנו חייבים להישאר מחויבים לתהליך אנאפוליס, וזו גם עמדתם של שותפינו, מנהיגי מדינות ערב. בחודש שעבר הזמנתי 13 מנהיגים ערבים, וכולם הביעו תקווה בנוגע לתהליך. ננסה להשיג מה שנוכל עד סוף כהונתו של ממשל בוש, ומה שיישאר - יטופל על ידי הממשל האמריקני הבא.

 

"מנהיגי ישראל והפלסטינים נפגשים באופן קבוע ואני מבין שראש הממשלה לעתיד, הגברת לבני, מתכוונת להמשיך בדיאלוג. זה מאוד מעודד. מאחר שאני מכיר את לבני, ועבדתי איתה מקרוב, אין לי ספק שהיא תישאר מחויבת לתהליך".

 

שני נושאים נוספים שטורדים את מנוחתו של מזכ"ל האו"ם הם העלייה במספר העימותים האלימים, והגידול בתפוצתם וחומרתם של אסונות הטבע - שתי תופעות שאפיינו את העולם בשנה החולפת. בהקשר למזג האוויר הקיצוני, אמר: "הצפות, בצורת וסופות בן תופעות שנובעות מההתחממות הגלובלית ועלינו להתמודד עם כל האתגרים האלה. זה דורש פתרונות גלובליים באמצעות שותפות גלובלית - וזו המסגרת שהאו"ם מנסה לייסד. אני חושב שעד כה הצלחנו להעלות את המהלך הזה על המסלול הנכון וכעת זו שאלה של רצון פוליטי של המדינות החברות, ושאלה של זמן ומשאבים.

 

"גם התקשורת צריכה לסייע בגיוס הרצון הפוליטי בעולם. אני רואה בתפקיד המדיה - בעיקר עיתונאים צעירים - כחשוב מאוד. הם אלו שיכולים להעביר את הרעיונות ומטרות האו"ם לתושבי העולם, ולהעביר את זה לאוזני הציבור".

 

רפורמה במועצת הביטחון

לסיכום, באן התייחס לנושא נוסף ושנוי במחלוקת, הטורד בתקופה האחרונה את ארגונו - שאלת הרפורמה במועצת הביטחון של האו"ם. המועצה הוקמה עם היווסדו של האו"ם לאחר מלחמת העולם השנייה, אך מאז חלפו שישים שנה, האו"ם מונה

192 חברות, והמועצה אינה משקפת את הרכב הארגון.

 

"נחוצה רפורמה במועצת הביטחון", פסק באן. "יש צורך בהרחבתה של המועצה כך שתכלול יותר חברות, וכן דרושה התנהלות שקופה יותר של המועצה מבחינת דיוניה. שני הנושאים האלה חשובים מאוד - בהתחשב בשינויים הפוליטיים הנרחבים והמדהימים שחלו בעולם ב-60 השנה האחרונות. ביום האחרון למושב ה-62 של האסיפה הכללית החליטו החברות לקבל פה אחד החלטה שיש לדון בהרחבת מועצת הביטחון באסיפה הכללית בדיונים לא-פורמליים, אחרי שהנושא נידון רק בקבוצות עבודה. גם נשיא האסיפה הכללית תומך בהחלטה הזאת. עם זאת, הכל תלוי ברצונן ובהחלטותיהן של המדינות החברות". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באן. העוני - אתגר
צילום: רויטרס
לבני. סומך עליה
צילום: ירון ברנר
הירידות בבורסה. סופה עולמית
צילום: רויטרס
מומלצים