רגע לפני: חרדות של הריוניות
האם מיילדות מעדיפות יולדות רזות, מה יקרה אם התינוק "יסתבך" בחבל הטבור ואיך אפשר לשמור על עצם הזנב תוך כדי דחיפות? רגע לפני הלידה - זהר כרמי עם כמה תשובות לכמה שאלות חרדתיות
גם השבוע, המשך "שאלות הרגע האחרון", כולל צירי הלחץ הפעם, כי זה לא נגמר עד שזה לא נגמר. חבל טבור כרוך – סכנה או מיתוס אורבאני, תנוחת הלידה – בחירת היולדת או בחירת המיילדת, ונשים גדולות בחדר הלידה - האם גם בחדר הלידה ישנה אפליה סמויה של נשים גדולות (מהחיים)? אז רגע לפני וגם תוך כדי, את בחדר לידה, ובזמנך החופשי – אש.
הטור הקודם בסדרה:מיילדת גועלית לא שוכחים עד גיל 90זהר כרמיגם במחלקה הגריאטרית, עדיין נזכרות הנשים בחוויות לידה קשות שהיו להן. השבוע במדור הריון ולידה כמה תשובות לשאלות שיעזרו לך לעבור לידה מעצימה ונהדרת, שגם אותה סביר להניח שלא תשכחי לעולםשאלה:
מה עושים בחדר הלידה אם התינוק נולד כשחבל הטבור כרוך לו על הצוואר או על חלק גוף אחר ועד כמה זה שכיח ומסוכן?
תשובה:
בכל חדרי הלידה עושים בנושא זה אותו דבר. המיילדת בעת קבלת הלידה, משחררת בעדינות את חבל הטבור מסביב הצוואר או מכל איבר גוף אחר סביבו הוא כרוך, ובכך מסתכם העניין. חשוב לזכור כי התינוק עדיין אינו נושם כל עת שהוא ברחם, ולכן החבל הכרוך סביב צווארו אינו "חונק" אותו. הסכנה בכריכת חבל טבור היא בכך שלעיתים חבל טבור כרוך מתקצר בעקבות הכריכה ולא מאפשר לתינוק לרדת באגן האם ולהיוולד. כמו כן, אם החבל כרוך בחוזקה, יכולה להיות ירידה ברמת החמצון שמקבל התינוק דרך חבל הטבור.
במהלך הלידה מתבצע ניטור לדופק העוברי כדי לעקוב אחר קצב פעימות לבו, אשר מושפע ממצב שבו למשל, חבל הטבור נלחץ כתוצאה מקשר או כריכה או כתוצאה מלחץ של העובר על החבל כנגד דפנות הנרתיק בשלב הלידה ממש. כריכה של החבל היא אירוע שכיח ופחות מסוכן מקשר בחבל הטבור. לעיתים בבדיקות אולטרה סאונד לפני הלידה רואים כריכות שונות של חבל הטבור סביב איברי גוף שונים אצל העובר, אולם בלידה הדבר יכול להשתנות ואין טעם לדאוג בגין מצב כזה שנצפה באולטרה סאונד.
שאלה:
בלידה הקודמת סבלתי מנזק בעצם הזנב בעקבות לחיצות ממושכות בתנוחות שכיבה וחצי ישיבה בלידה. האם בלידה הבאה אני יכולה לדרוש לא ללדת על הגב? באילו תנוחות ניתן ללדת והאם זה תלוי במיילדת שלי?
תשובה:
בהחלט ניתן ללדת בכל תנוחה שאת רוצה. ההמלצה שלי היא לא לחכות לשלב צירי הלחץ על מנת לפתוח בדיון בנושא תנוחת הלחיצות המועדפת עלייך, אלא לוודא מבעוד מועד שלמיילדת שמופקדת עלייך יש פתיחוּת לכל תנוחה שתחפצי בה, כי אינך יכולה לצפות מראש איך תרצי ללחוץ ברגע האמת. נשים רבות מפנטזות למשל על תנוחת כריעה, אך בעת צירי הלחץ מעדיפות למשל שכיבה על הצד – תנוחה לא פחות מומלצת מבחינת השמירה על עצם הזנב שלך ועל רצפת האגן בכלל.
מיילדת שמעוניינת לאפשר לך ללדת בכל תנוחה שתרצי, היא אותה אחת שתשמח לאפשר לך תנועתיות במהלך הלידה ולא רק בצירי הלחץ, לנטר אותך לסירוגין ולא באופן רציף ובאופן כללי, תהיה פתוחה לבקשותייך ואפילו תציע הצעות מועילות במהלך הלידה כדי להקל עלייך ולקדם את התהליך.
אם בשלב מוקדם של הלידה ברור שאינכן "משדרות על אותו גל", עדיף לבקש שמיילדת אחרת תקבל את הלידה ולא להגיע לצירי הלחץ ולהתחיל להתווכח על תנוחת הלידה. לידה על שש, למשל, טובה מאוד מבחינת השמירה על עצם הזנב שלך, משום שבתנוחה זו לא מופעל כמעט לחץ על האזור, אולם יש מיילדות רבות שנרתעות מלקבל לידה בתנוחה זו ואפשר תמיד למצוא מיילדת אחרת בצוות שתשמח לקבל את לידתך בתנוחה פחות מיסיונרית.
שאלה:
אני בשבוע 29 לקראת לידה שנייה, לאחר לידה ראשונה טראומטית מאוד, עם זירוז ואפידורל שלא השפיע. אני סובלת מעודף משקל משמעותי, כעת בשבוע נוכחי שוקלת 114 ק"ג ונאמר לי שייתכן וזו הסיבה לבעיה באלחוש אצלי. מה ניתן לעשות כדי להקל עלי בלידה הקרובה? בנוסף, בלידה הקודמת הרגשתי ממש רתיעה מצד הצוות לעזור לי ולהקל עלי. האם עדיף עבורי לבחור ליווי מקצועי מטעמי?
תשובה:
אכן, לעיתים עודף משקל יכול להפריע באלחוש אפידוראלי, אולם זה מאוד תלוי במרדים. חשוב להיות לקראת הלידה עם היד על הדופק, בכל הקשור לרמות הסוכר, מאחר שנשים עם עודף משקל חשופות יותר לסיבוכי סוכרת וסיבוכי הריון נוספים.
ההמלצות שלי ללידה הבאה שלך הן לעשות שימוש נרחב במים להקלת הכאב. תכונת המים החשובה ביותר עבור אנשים עם משקל עודף היא חוסר המשקל במים. זה מאפשר הקלה גדולה בתחושת הכובד והכאב וייתכן שאפילו לא תזדקקי לאפידורל.
אחת החוויות הקשות שיכולות לעבור על אישה בחדר הלידה היא לשכב במיטה עם אפידורל שלא עובד, משום שבשכיבה במיטה כאבי הצירים קשים משמעותית מאשר כשאת תנועתית ונעזרת בכל מה שניתן כדי להקל על עצמך. ובעיקר כאמור במים, רצוי בשהייה של כל הגוף במים, כמו באמבטיה, ג'קוזי או בריכת לידה ולא להסתפק במקלחת. המקלחת יכולה לספק הקלה בכאב, אולם לא תאפשר את תחושת חוסר המשקל שמאוד מסייעת בלידה ובעיקר אם האישה סובלת מעודף משקל משמעותי, ללא קשר להריון עצמו.
כמו כן, אם את בוחרת לך מיילדת פרטית או דולה ללידה, את צריכה להרגיש איתה מאוד בנוח מבחינה פיזית, כלומר העדיפי מיילדת או דולה גבוהה וחזקה פיזית. אם את כיולדת אינך יכולה לחוש בנוח להישען, מנטאלית אך בעיקר פיזית, על המלווה שלך, את לא תוכלי לקבל ממנה את התמיכה המקצועית הנכונה עבורך.
גם לכם יש שאלות בנושא הריון ולידה לזהר כרמי? לחצו כאן .
זהר כרמי, אמא לשלושה, מקימת האתר "זהר כבר בדקה ", המכיל מנוע חיפוש לבדיקות הריון, עוסקת בייעוץ אישי ללידה ראשונה או לחוויה מתקנת.