שתף קטע נבחר
 

רוצה הריון קל? התרכזי ברגליים

לחץ, הורמונים, בחילות, תשישות, בצקות ועוד מיני תופעות שונות ומשונות הן מנת חלקן של נשים בהריון, בדרך להריון או נשים בלידה. טיפול רפלקסולוגי יכול להקל ולשדרג את החודשים המעייפים. השבוע במדור, כמה עצות מהרפלקסולוגית גלי בר-און

רפלקסולוגיה הינה שיטת טיפול יחסית מוכרת. אפילו קופות החולים נותנות טיפולי רפלקסולוגיה, לבקשת הקהל, אולם לא רבים יודעים עד כמה יכולה הרפלקסולוגיה לתרום לאישה המתכננת הריון, להריונית וכמובן ליולדת. השבוע במדור, שער לרפלקסולוגיה בהריון ולידה. את השער תפתח עבורנו הרפלקסולוגית הבכירה גלי בר-און, מומחית בטיפול בנשים בטיפולי פוריות, בהריון ולקראת לידה.

 

מהי רפלקסולוגיה?

רפלקסולוגיה הינה תורת כף הרגל, אחת משיטות הטיפול העתיקות בעולם. מקור המילה רפלקסולוגיה הוא המילה השתקפות (Reflection). עיקרון הטיפול הרפלקסולוגי מבוסס על ההנחה כי כף הרגל הנה ראי של הגוף ומצבו הגופני והנפשי משתקף בה. באמצעות עיסוי ולחיצות בכף הרגל, הרפלקסולוג מגרה ומעורר את יכולות הריפוי הטבעיות של הגוף.

 

הטיפול הרפלקסולוגי פשוט, נעים ולא חודרני ומבוצע על ידי עיסוי והפעלת לחץ בנקודות המייצגות את איברי הגוף בכף הרגל. עדויות לקיום רפלקסולוגיה ישנן מלפני 5000 שנים בסין. איורים שנמצאו על קבר עתיק במצרים מעידים על קיום רפלקסולוגיה גם במצרים העתיקה.

 

לאורך השנים, נמצאו עדויות נוספות ברחבי העולם על קיום סוגים שונים של רפלקסולוגיה. את הבסיס לרפלקסולוגיה, כפי שאנו מכירים כיום, פיתח בשנת 1917 ד"ר ויליאם פיצג'רלד, רופא אף-אוזן-גרון מבוסטון, ארה"ב, שפיתח שיטה משלו לטיפול באזורי הגוף, בהסתמך על אינפורמציה קדומה שמצא על סוגי רפלקסולוגיה ושיטות טיפול באזורי גוף.

 

בשנות ה-30 של המאה העשרים קידמה את הרפלקסולוגיה מעסה בשם יוניס אינגהם, אשר, בהסתמך על עבודתו של ד"ר פיצג'רלד ואחרים, חקרה והתמחתה בקשרים הקיימים בין אזורי הגוף השונים. היא הסיקה שדרך לחיצה בנקודות מסוימות בכפות הרגליים, ניתן להשפיע על כל הגוף ובכך מיקדה את שיטתו של ד"ר פיצג'רלד לכפות הרגליים. אינגהם היא זו שנתנה לשיטה את שמה, ומיפתה את אזורי הרפלקס של הגוף בכף הרגל.

 

איך זה עובד?

לפני הכול, המגע. המגע הינו צורך קיומי לכל חי. ללא מגע, החי גווע גופנית ו/או נפשית. בטיפול הרפלקסולוגי מתקיים מגע חיובי, תומך. המגע מעניק לאדם ביטחון במטפל שלו ומאפשר לו חיבור לרגליו ולגופו.

 

ברפלקסולוגיה, איברי הגוף משתקפים בכף הרגל בנקודות רפלקס, אשר לחיצה ועיסוי שלהן מגרות את האיבר המשתקף או איברים ומערכות גוף הקשורות אליו. הגירוי יוצר חיבור תחושתי בין המטופל לגופו ומעורר את יכולת הריפוי הטבעית של הגוף.

 

איך יכולה רפלקסולוגיה לעזור לאישה בתקופת טרום ההיריון?

בתקופת טרום ההיריון הזוג מצוי במתח, נרגש מעצם ההחלטה להרחיב את התא המשפחתי, חושש מההשלכות והשינויים שיחולו בחייהם. הגוף מגיב לתחושות ולעתים, מעצם הלחץ, החששות ומערבולת הרגשות, ועל אף שאין כל בעיות רפואיות, לא תופרה האישה.

 

סיפור מקרה: מטופלת שניסתה במשך כחצי שנה להיכנס להיריון שני, כאשר אין כל סיבה רפואית אשר תמנע זאת. הטיפול הרפלקסולוגי התמקד בהרגעת האישה ובחיזוק המערכות הרלוונטיות לתהליך הפוריות. כמו כן, הותאם לנקודת הזמן על פני המחזור החודשי בו נמצאה האישה (בזמן הווסת, בין ווסת לביוץ, הזמן שבין הביוץ ולאחריו). כעבור שלושה ביוצים היא הרתה.

 

כשמדובר בבעיית פוריות, המצריכה התערבות רפואית, הטיפול יתמוך בטיפולים אותם יעבור הזוג, בראש ובראשונה כאלמנט מרגיע. הטיפול יתרום לחיזוק מערכות הגוף הרלוונטיות לתהליך הפוריות ויותאם הן לבעיית הפוריות, הן לנקודת הזמן על פני המחזור החודשי והן לטיפול אותו מקבלת האישה.

 

איך יכולה רפלקסולוגיה לטפל באישה במהלך ההיריון?

לאורך ההיריון ישנן תופעות המלוות אותו בשלביו השונים, כמו בחילות, חולשה, תשישות, כאבי שלד, בצקות, סימפיזיוליסיס ועוד. כמו כן, ההיריון מלווה בתערובת רגשית של שמחה, חששות, דאגות, אשר לעתים אף מעכבים את תהליך הלידה. הטיפול מקל על התופעות השונות, מחזק את האישה וגופה, עוזר בעיבוד תהליך ההיריון ומכין את האישה וגופה ללידה ולהורות. הטיפול תורם לשחרור החסימות הרגשיות ומאפשר את תחילתו של תהליך הלידה.

 

הטיפול מותאם לשלבים השונים של ההיריון והחל משבוע 37 הוא מתמקד בהכנת גופה של האישה ללידה. ניתן לקדם ולעודד תהליכי לידה באמצעות הטיפול הרפלקסולוגי, כאשר יש צורך בכך ובהתאם למצבה של האישה.

 

סיפור מקרה: מטופלת התחילה סדרת טיפולים בשבוע 27 להריונה, בעקבות בצקות בגפיים אשר הקשו על תפקודה. נשללה רעלת היריון על ידי הרופא המטפל. התחילה בסדרת טיפולים של פעמיים בשבוע, כאשר תוך כדי הטיפול הבצקת ירדה. לאחר כמה שבועות התאפשרה הורדת מינון הטיפולים לאחת לשבוע עד למצב בו לא היה צורך בטיפולים כלל.

 

איך ניתן להיעזר ברפלקסולוגיה בלידה עצמה ?

טיפול רפלקסולוגי יכול להינתן לאורך כל מהלך הלידה עד ליציאת השלייה. לטיפול בחדר הלידה מטרות שונות:

 

  • הרפיית היולדת והרגעתה לשם התקדמות יעילה של הלידה.
  • עידוד צירים אפקטיביים וסדירים.
  • קידום ועידוד ירידת העובר.
  • הרגעת טונוסים.
  • קידום תהליכי הלידה המותאמים ליולדת ולאופי הלידה

 

סיפור מקרה: יולדת בשבוע 40, לידה שנייה, פתיחה של 1 ס"מ וצירים לא סדירים, פנתה למיון יולדות למעקב היריון. היא אושפזה במחלקת אם ועובר למעקב. הטיפול כוון לקידום לידה ולאחר שלוש שעות רצופות של טיפול רפלקסולוגי הייתה לידה נרתיקית מוצלחת.

 

סיפור מקרה: אישה בשבוע 41 ללא צירים, ללא פתיחה, ללא מחיקה, עובר גבוה. קבעה לטיפול לשם קידום לידה. לפני הטיפול הייתה במעקב היריון עודף בבית החולים בו תכננה ללדת. שם נקבע לה ניתוח קיסרי בשל הערכת משקל גבוהה של העובר. כאשר הגיעה אלי הייתה נסערת מאוד כי תכננה לידה טבעית. בטיפול התמקדתי בשני דברים: הרגעת המתח וקידום תהליכי לידה. מהטיפול היא יצאה רגועה יותר. טיפול נוסף נקבע ליום ראשון בבוקר (הטיפול הראשון היה ביום חמישי). מיד לאחר הטיפול, האישה נסעה לחוות דעת נוספת בבית חולים אחר. שם נאמר לה שצוואר הרחם שלה רך מאד והלידה צפויה בתוך יום-יומיים. ביום שני לפנות בוקר היא ילדה בלידה טבעית תינוק במשקל 4.200 ק"ג.

 

גם לכם יש שאלות בנושא הריון ולידה לזהר כרמי? לחצו כאן .  

 

זהר כרמי, אמא לשלושה, מקימת האתר "זהר כבר בדקה ", עוסקת בייעוץ אישי ללידה ראשונה או לחוויה מתקנת.

 

לכל הכתבות של זהר כרמי    

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים