שתף קטע נבחר

חניה באמצעות הסלולר - מורה נבוכים

תשלום חניה באמצעות הטלפון הנייד תופס תאוצה בשנה האחרונה ובשטח פועלות שתי חברות. כיצד זה עובד, בכמה רשויות בארץ וכמה זה עולה?

העובדה שלא קל למצוא חנייה בערים הגדולות אינה חדשה, ורבות כבר נכתב ונאמר על בזבוז הזמן והעצבים, שרק גובר עם השנים. התשלום בעבור חניה מעיק גם הוא, לפחות כאשר הוא נעשה באופן הישן - גירוד מרובעים קטנים בכרטיסי חניה, או שלשול מטבעות למדחנים רעבים.

 

האפשרות הנוחה יותר היא כמובן אמצעי התשלום הטכנולוגיים מתקדמים, שהוותיק בהם הוא מכשיר ה"איזיפארק", שמוביל בתחום עם יותר מחצי מליון משתמשים.

 

עלות רכישת המכשיר חד-פעמית, ונעה בין 89 שקל במבצע ברשויות הדואר ועד 109 שקל בחנויות המורשות. המכשיר מוצמד לחלון הרכב, אבל מדי פעם תידרשו להטעינו בעמדות הטעינה הפרושות בכל הארץ, בתחנות דלק וגם בסניפי דואר. המכשיר ניזון מסוללת שעון שיש להחליף מדי שנה וחצי-שנתיים. אף על פי שהעלות זניחה - עדיין מדובר על עוד נושא הדורש טיפול.

 

חסרונו הגדול ביותר של המכשיר הוא בכך שאם לא כיביתם אותו בגמר החנייה, הוא ימשיך ויחייב את מלוא זמן החניה המקסימלי של הרשות שבה אתם נמצאים - מה שיכול להגיע ללא פחות מ-12 שעות רצופות דמי חניה באזורים מסוימים.

 

כך לדוגמה, בגבעת-שמואל מדובר בשעה אחת לכל היותר, בפתח-תקווה שעתיים, ובתל-אביב תשלמו מקסימום על שלוש שעות חניה אם שכחתם את המכשיר פועל. מצד שני, המכשיר מצפצף כל דקה מהרגע שהופעל, כך שיש התראה.

 

תשלום בסלולר - איך זה עובד?

האפשרות הנוחה יותר שחודרת לשוק במהירות היא תשלום חניה באמצעות הטלפון הסלולרי. בארץ ישנן שתי חברות המעניקות את השרות הזה: הראשונה היא "סלופארק", והשנייה היא PaNGo.

 

בשתי החברות העיקרון דומה; לאחר רישום וקליטת פרטי הרכב, כרטיס האשראי ומספר הטלפון הסלולרי שלכם, תקבלו מדבקה המזהה אתכם כרשומים במנוי. מרגע זה תשלום החניה מתבצע באמצעות חיוג או שליחת sms למוקד החברה.

 

כאשר פקח בודק רכב החונה בחניה מאושרת של רשות מקומית או עירייה, ואין לרכב מדבקה של אותה עיר או רשות, הוא מתחיל ביישום אפליקציה של רישום דו"ח תנועה. בתהליך זה מוזן מספר הרישוי של הרכב ומשודר לשתי החברות המעניקות שרותי חניה סלולרית.

 

אם המשתמש שילם את החניה, מקבל הפקח אישור על התשלום, והנהג מקבל אישור שהתבצעה שאילתה לגבי רכבו. המדבקה של החברות נועדה בעיקר למשתמש עצמו, ואינה חיונית למניעת דו"ח. זאת, משום שפקח מחויב בבדיקה ממוחשבת של כל כלי רכב - ללא קשר לקיום המדבקה או לא.

 

מה מציעות החברות?

"סלופארק" הוותיקה מציעה כיסוי של 12 רשויות מקומיות בלבד. אם השתמשתם בשרותיה באותו החודש תחויבו בתשלום דמי מינוי בסך 7 שקלים. אם לא חניתם באמצעות השירות שהחברה מספקת באותו החודש - לא תחויבו כלל. אם בחרתם להיות מנויים בעבור חניה בתל-אביב בלבד - לא ייגבו מכם דמי מנוי, גם אם השתמשתם בשרות בעיר.

 

הרישום לחניה נעשה על ידי חיוג לשירות בלבד - מה שמוסיף לכם את עלות זמן האוויר שגובה המפעיל הסלולרי. ואולם מהחברה נמסר כי המשתמשים יכולים לברר באיזו נקודת זמן הם יכולים לנתק את השיחה, ועדיין החניה מתבצעת. אחדים מבין המשתמשים מעדיפים לשמוע את ההקלטה שאורכה כ-20 שניות עד סופהּ, כדי להיות בטוחים שהחניה נרשמה. זאת, לאור העובדה שאין להם שום הוכחה שהחניה החלה.

 

תעריף החניה נקבע בהתאם לתעריפים הנהוגים ברשויות המקומיות. החברה מעניקה שירות תזכורת ב-sms הכלול בדמי המינוי, שמתריע כשהחניה עומדת להסתיים. נוסף על כך תוכלו לדעת מתי פקח בדק את רכבכם ומצא ששילמתם את החניה באמצעות השירות. המידע הזה כמובן אינו מועיל לאיש, אבל בהחלט נותן תחושה טובה של חיסכון תשלום דו"ח.


בכל מקרה, רצוי לחנות רק במקום מותר... (צילום ארכיון: אבי כהן) 

 

בחברת PaNGo מבית "מילגם חניה סלולרית" לא תשלמו דמי שימוש קבועים בעבור השירות, ואולם תחויבו ב-2.90 שקלים לחודש אם תבקשו תזכורת באמצעות sms שהחניה עומדת להסתיים. התשלום בעבור שירות התזכורת הזה ייגבה מכם גם אם לא חניתם כלל באותו החודש, כך שניתן להגדירו כתשלום קבוע - אם הזמנתם אותו.

 

גם כאן תוכלו להתחיל את החניה על ידי חיוג. ניתן גם לשלוח את ההוראה להפעיל את החניה באמצעות הודעת sms, אבל אז תיפרדו מלא פחות מ-40 אג' בכל הפעלה והפעלה. סכום זהה יגבה מכם עם שליחת הודעת סיום החניה - מה שמייקר את העסק ב-80 אג' לכל חניה, ולכן מומלץ להפעיל ולסיים בחיוג ישיר, אם יש לכם עסקה טובה עם הספק הסלולרי בכל הקשור לזמן אוויר. אחרת, הסכומים יהיו די קרובים לשליחת ההודעה עם התעריף המצורף.

 

לסיכום

היתרון הגדול של PaNGo נעוץ בכיסוי של 34 רשויות, לעומת 12 בלבד של סלופארק. לעומת זאת, אם אתם חונים בתל-אביב בלבד - סלופארק עדיפה, ולו רק מפני שאין שום חיוב קבוע. נוסף על כך, לא תחויבו על ההודעות הנלווה בהתראות ה-sms. ההתראות חשובות מאוד כי ניתן ללמוד מהן שהחניה עומדת להסתיים. אם נשארתם במקום, לא "גילגלתם" את החניה קדימה והפקח הגיע, תאלצו להיפרד מ-100 שקל - מחיר הדו"ח.

 

השילוב המנצח הוא לרכוש מנוי בסלופארק אם אתם חונים אך ורק בתל-אביב, ואם אתם מתעדים לצאת מהעיר ניתן לרכוש מנוי גם מ-PaNGo. כך תיהנו משני העולמות. אם אתם מעדיפים את השירות הזול ביותר ולא להיות תלויים בשום גורם חיצוני, והתברכתם בזיכרון טוב - מכשיר ה"איזיפארק" נועד בעבורכם.

 

לחונים בתל-אביב המשתמשים בשירות מומלץ מאוד להיזהר אחרי 17:00. כאן, גם אם השתמשתם בשירותי התשלום הטכנולוגיים תקבלו דו"ח אם לא חניתם בצדו הנכון של הרחוב. את המידע למי מותר לחנות ומתי, ניתן למצוא על גבי התמרור שמוצב בפינת הרחוב. על פי רוב, אם קיבלתם דו"ח ראשון על חניה שכזו ועדיין הפעלתם את השרות הסלולרי או ה"איזיפארק"- עיריית תל-אביב תזכה אתכם.

 

בשורה התחתונה - כאשר מסתכלים על העלות מול נוחות המשתמש, ונזכרים שדו"ח בודד כה יקר, השירות מומלץ מאוד. שווה לברר בדיוק בסוף החודש כמה שילמתם מעבר לעלות החנייה עצמה, ואיזו חבילה מתאימה לצרכים שלכם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים