שתף קטע נבחר

זירת הקניות

עתירה: היישוב למפוני קטיף יפגע בחיות נדירות

החברה להגנת הטבע מנסה לבטל את ההחלטה על הקמת היישוב "מרשם" בחבל לכיש וטוענת: המהלך עלול לסכן מינים רבים של בעלי חיים - חלקם בסכנת הכחדה - בניגוד לאמנה עליה חתומה ישראל. עוד הם טוענים: יש חלופות שלא נלקחו בחשבון

החברה להגנת הטבע פנתה לבית הדין לעניינים מנהליים בבאר שבע בדרישה לבטל את ההחלטה על הקמת היישוב מרשם עבור מפוני גוש קטיף בחבל לכיש. בחברה טוענים כי ההחלטה התקבלה תוך התעלמות מהצורך לשמור על המגוון הביולוגי הגדול שבאזור, ושהקמת היישוב עלולה להעמיד בסכנה מינים רבים של בעלי חיים - חלקם בסכנת הכחדה.

 

עוד טוענים בחברה להגנת הטבע כי ההחלטה על הקמת הישוב התקבלה מבלי שנבחנו חלופות אחרות, תוך הסתמכות על נתונים חלקיים בלבד, ומבלי שנשמעה חוות דעתו של מומחה שקבע כי התכנית מהווה פגיעה בלתי הפיכה באחד האזורים הערכיים והחשובים ביותר בארץ.

 

המשרד להגנת הסביבה שינה עמדתו

במשך חודשים נאבקו ארגוני הסביבה בכוונה להקים את היישוב החדש עבור מפוני גוש קטיף דווקא בחבל לכיש. הם טענו כי אין צורך בהקמת יישוב חדש באזור בו ישנן חלופות התיישבות קיימות, ובראשן היישוב החדש "חזן" שנמצא בקרבת מקום ומתוכנן לקלוט מאות משפחות.  

 

עוד הם אמרו כי התוכנית תביא לבזבוז משאבים רבים לצורך הקמת תשתיות כמו כבישים, חשמל, ביוב ומים עבור היישוב החדש, וכן הזהירו מפני ההרס הבלתי הפיך לסביבה הרגישה בשל עבודות התשתית באזור.


האזור בו יוקם היישוב (צילום: החברה להגנת הטבע)

 

נאבקים על "מרשם":

 

בנוסף ציינו הארגונים כי הקמת יישובים חדשים עומדת בסתירה למדיניות התכנון של הממשלה, שקראה להעדיף חיזוק יישובים קיימים. אבל כל הטיעונים הללו לא עזרו, והמועצה הארצית לתיכנון ובנייה אישרה את הקמת היישוב במחצית ספטמבר.

 

עד הרגע האחרון כמעט נהנו הארגונים גם מרוח גבית בדמות עמדת המשרד להגנת הסביבה, שהיה גם הוא נגד התוכנית. בחוות הדעת שגובשה על-ידי אנשי המקצוע במשרד נכתב: "הקמת היישוב תפגע קשות בערכי הטבע, הנוף והמורשת, במגוון הביולוגי העשיר והנדיר ובבתי הגידול הייחודיים המצויים כיום באזור והנתונים בסכנת הכחדה". אלא שיום לפני ההחלטה הודיע השר להגנת הסביבה, גדעון עזרא כי שינה את עמדתו והחליט לתמוך בהקמת היישוב.  

 

מי ישמור על העיט הזהוב?

כעת טוענים בחברה להגנת הטבע כי מדינת ישראל חתומה על אמנה בינלאומית בנושא המגוון הביולוגי, והיא מחויבת לשמור עליו. על פי העתירה, לא ננקטו צעדים על מנת לוודא שמגוון זה לא יפגע עם הקמת היישוב, וההחלטה התקבלה תוך התעלמות מנושא זה

 

בחברה אומרים כי הקמת היישוב תפגע ואף תעמיד בסכנה מינים רבים של בעלי חיים, בהם עדרים גדולים של צבי ארצישראלי, טורפים גדולים כגון צבוע וזאב, וטורפים קטנים כגון גירית הדבש, שנמצאת בסכנת הכחדה וחבל לכיש הינו אחד האזורים היחידים בהם ניתן למוצאה בארץ.

 

כמו כן יימצאו בסכנה עשרות מיני עופות מקננים במזרח לכיש, ובהם סבכי ערבות, שיחנית גדולה וסלעית קיץ, שרקרק מצוי - אשר גם הוא חשוף לסכנת הכחדה - ומספר עופות דורסים כמו עקב עיטי, חיוויאי ועיט זהוב, שנמצא בסכנת הכחדה קריטית ובכל הארץ מקננים כחמישה זוגות בלבד.

 

עוד טוענים בחברה להגנת הטבע כי יש לקיים דיון חוזר בערר אותו הגישה על הקמת היישוב, משום שחלופות אחרות לא נבחנו. בנוסף הם טוענים כי לא נלקחה בחשבון חוות דעתו של פרופ' אלי שטרן, שליווה את הליכי התכנון של התוכנית וקבע כי מדובר ב"אחד מהאזורים הערכיים והחשובים ביותר במערך השטחים הפתוחים בארץ".

   

"ההתעלמות מהשיקול הסביבתי, על אף שהוכח מעל לכל ספק שישנו מענה ראוי והוגן ל-24 המשפחות בקרבת מקום, הובילה אותנו להגיש את העתירה", הסביר ניר פפאי, ראש אגף שמירת טבע וסביבה בחברה להגנת הטבע. "אנו משוכנעים שהישוב החדש 'חזן', הנמצא כחמישה ק"מ צפונית ל'מרשם', יכול לתת מענה למתיישבים, לייתר את הקמת היישוב ולהציל את השטח".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אזור רגיש. חבל לכיש
באדיבות החברה להגנת הטבע
צילום: יהונתן מירב
בסכנה. חיוויאי
צילום: יהונתן מירב
מומלצים