שתף קטע נבחר
 

מנכ"ל אפריקה: נעמוד בהתחייבויותינו

איזי כהן קרא, עם זאת, בכנס מנהלי חברות הנדל"ן של דן אנד ברדסטריט, לדאוג להסדר פריסה מחדש של האג"ח לטווח הארוך. אקירוב: אנחנו לא יוזמים, ובלי יוזמה הבעיה לא תיפתר

מניות חברות הנדל"ן המובילות בשוק איבדו בין 58% ל-90% במשך שנת 2008, והאג"ח שלהן, שפעם נחשב כאפיק השקעה סולידי יחסית, עברו להיסחר בתשואת זבל. על רקע זאת מתקיים היום (ג') כנס למנהלים הבכירים של חברות הנדל"ן המובילות של חברת המידע העסקי דן אנד ברדסטריט.

 

 

על אף זאת, אמר בכנס איזי כהן, מנכ"ל אפריקה ישראל של לבייב: "אני לא רואה אף בעיה שאפריקה לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה, החברה כמעט שלא מימשה נכסים בשנים האחרונות. אבל יש לנהל את הסיכון ברמה גבוהה ולדאוג שתזרים המזומנים יוכל להימשך".

 

כהן קרא לממשלה לגבש הסדר לפריסת אג"ח לטווח ארוך. "באפריקה יש שבעה מיליארד שקל של אג"ח", אמר כהן, "הממשלה והרגולציה יצטרכו לסייע לחברות בעניין האג"ח לטווח הארוך. פריסה מחדש של נושא האג"ח לטווח ארוך היא עניין חשוב פי כמה מהסדרים עם הבנקים.

 

"צריך לאפשר זאת למשקיעים המוסדיים, באמצעות המפקח על שוק ההון, ובנק ישראל והאוצר צריכים להיות מעורבים בזה. יש להבין שאם האג"ח לא יוחזר - הנזק לעמיתים יהיה גבוה פי כמה מעלות הסדר שכזה.

 

בנוגע למצבו של ענף הנדל"ן, אמר כהן: "צריך להבין שגם השוק הבנקאי וגם השוק החוץ בנקאי היו אחראים לאשראי לענף הנדל"ן, אך השוק החוץ בנקאי נעלם והשוק הבנקאי לא מסוגל לספק את האשראי הדרוש".

 

כהן סיפר על התמודדות החברה עם השלכות המשבר: "ברוסיה קיבלנו החלטה להתרכז רק בשלושה פרויקטים, והצלחתם תלויה בהתעוררות המשק והכלכלה של רוסיה. רוסיה נמצאת כרגע בהקפאה מוחלטת ולכן אנו מנסים לסיים שלושה פרוייקטים מכסף מזומן הנמצא בקופתה. במזרח אירופה התרכזנו ב-12 פרוייקטים מבלי להכנס לפרוייקטים חדשים. כל הפרויקטים הללו מלווים במימון בנקאי.

 

"במנהטן, במונחי פיתוח, קנינו מספר בניינים לשיפוץ והכנה לקראת השכרה ומכירה. אנו מתמודדים עם הבעיה של מנהטן שזהו שוק מת. ב-2009 אנו רואים שנה המשכית שתהיה שנה קשה בכל העולם, כשההיערכות שלנו היא להשלמת הפרויקטים וכניסה ל-2010 בצורה טובה ככל שניתן".

 

"19% מהחברות הציבוריות בנדל"ן ברמת סיכון גבוהה"

מנכ"ל דן אנד ברדסטריט, ראובן קובנט, כי גם המצב הנוכחי טומן בחובו "הזדמנויות חדשות, שהראשונים שיזהו אותן יוכלו לשרוד את המשבר... ולהרוויח בגדול כשהשווקים יתאוששו". לדבריו, "מגמת מחנק האשראי של הבנקים עתידה להשתנות עם כניסת ממשל הנשיא האמריקני הנבחר אובמה לתפקידו בארה"ב וכניסת ממשלה יציבה בישראל לתפקידה".

 

"אנו רואים ירידה דרמטית, של כ-80% מהשיא של 2007 ועלייה של פי שלוש בהתחייבויות החברות. 19% מהחברות הציבוריות בתחום הנדל"ן הן ברמת סיכון גבוהה - משמע שהן אינן יכולות לעמוד בהתחייבויותיהן, לא רק למחזיקי האג"ח, אלא אף לספקים. זאת בעוד הסיכון בכלל המשק הוא כ-13%. ב-2007 הסכנה בענף הנדל"ן הייתה בין 10%ל-12% בלבד", כך לדברי קובנט.

 

אקירוב: בלי יוזמה הבעיה לא תיפטר

היזם אלפרד אקירוב אמר בכנס: "אנו נמצאים בהגנה, אנחנו לא יוזמים, ובלי יוזמה הבעיה לא תיפתר. לא המדינה יוזמת ולא אנחנו... לא מחדשים הלוואות ומי שלא צריך לפרוע חובות בשנתיים הקרובות - מצבו טוב. הכסף לא הושקע בארץ ושם יש בעיות. הייתי מצפה שכסף שמגויס בארץ יושקע בארץ. זה לא נעשה וזו בעיה רצינית".

 

אקירוב קרא לבנק ישראל "להוריד את הריבית ל-1% ולקבע שער דולר ריאלי של 4.5-5 שקלים, כדי שתעשיות לא ייסגרו ואנשים לא יפוטרו. הבנקים מפחדים שהכסף לא יחזור. לא יכול להיות שאג"ח נסחרת ב-30%-200% תשואה והיא תשולם. יש להגיע לפריסת חובות מחודשת עם הרגולטורים".

 

עוד אמר אקירוב: "שר האוצר דיבר (אתמול) על חזון של עוד 20 שנה - אבל מה עושים מחר? אני לא חס על החברות, אני חס על החיסכון הפנסיוני, חברות פשטו את הרגל בעבר וזה יקרה בעתיד. גם השלטון, גם הרגולטור וגם החייבים צריכים לשבת וליזום ולא לחכות שתבוא הקטסטרופה".

 

בנוגע למצב ענף הנדל"ן בישראל ובעולם אמר אקירוב: "אין אדם אחד בחוץ לארץ שקונה דירה בחודשים הקרובים. (אלו שאומרים: ג.ק) 'אנחנו מוכרים דירות' - אלו שטויות. אקירוב הוסיף: "לא יהיה אף קונה בארץ לפרוייקט שלי בירושלים בממילא. את הדירות בירושלים קנו תושבי חוץ, ואת הדירות שנשארו ללא קונה אני שמתי בבוידעם לתקופות האחרות, כשהאמריקניים יבואו שוב לקנות דירות שלא צריכים".

 

"הישראלים לא קונים כדי לא לצאת פרייארים"

מנכ"ל דלק נדל"ן, איליק רוז'נסקי, אמר בכנס: "אני מודע לחששות ולפחדים. אני לא מסכים עם אקירוב לגבי אי ההחזר של האג"ח. באמצע ספטמבר האג"ח שלי נסחר ב-10% תשואה והבנקים מציעים לי 11% שנראה לי הרבה. האג"ח שלי מ-10% נהייה פי 10, בגלל בנק שנפל.

 

"כל מי שדיבר פה דיבר על נכסים טובים... אני לא יודע מה הנכסים שלי שווים, בוא נגיד שכולם צודקים. כל שמאי כותב למטה: 'במימוש מהיר (הסכום המתקבל; ג.ק.) 20% פחות'. אנחנו צריכים לנהל את הדברים נכון לפי אסטרטגיה ברורה. אנו מאמינים שלא נאכזב אף אחד. אני דווקא כן רואה בבנקים מערכת חיובית ברצון לעזור ולפתור בעיות, ויש גם משקיעים מוסדיים שחושבים אחרת מאלפרד אקירוב".

 

גידי רבינוביץ', מנכ"ל מליסרון - חברה פרטית של יולי עופר, אמר: "אני חושב שהמשבר הישראלי עדיין לא הגיע, משבר האג"ח הקונצרניות עדיין לא כאן, הוא גלובלי. הוא יתחיל ב-2009 כשהחברות לא יוכלו לשלם על אג"ח".

 

מנכ"ל שיכון עובדים, תמיר דגן, אמר: "לפי מה שאני שומע כאן אולי טעינו שלא נכנסנו לחו"ל (עקץ את המשתתפים ג.ק). אני מעריך שבישראל המשבר רק התחיל. בפריפריות, כמו שהיה שגשוג, לא הייתה נפילה, אך הישראלים לא קונים כי הם לא רוצים לצאת פרייארים ומחכים עוד קצת. לי יש מלאי נמוך של דירות למכירה, אז אחכה קצת.

 

"דווקא הצפון מתעורר קצת היום, חיפה, כרכור, וסביוני ים - שם המחירים קצת עולים. זה היום. בחודשיים האחרונים ירדו המחירים ב-30%-50%. הצרכן הישראלי מצפה לירידת מחירים. יש חשש מהביטחון התעסוקתי והיום המשכנתאות במימון גבוה,כבר לא ניתנות, והבנקים מאפשרים רק עד 70% מערך המשכנתא".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איזי כהן, מנכ"ל אפריקה ישראל
צילום: קובי קנטור
היזם אלפרד אקירוב
צילום: קובי קנטור
איליק רוז'נסקי, מנכ"ל דלק נדל"ן
צילום: קובי קנטור
ראובן קובנט, מנכ"ל D&B
צילום: קובי קנטור
מומלצים