שתף קטע נבחר

כשהתותחים רועמים המדדים עולים - מדוע?

הלחימה בדרום נמשכת, ואף מעלה את מחיר הנפט - אבל בבורסה בת"א אדישים. מנכ"ל קרנות נאמנות בגאון בית השקעות, הראל שי, מסביר: "השוק אינו מתרגש כיוון שהמבצע מוגבל בהיקפו ובגלל שהוא כבר חבוט מהמשבר הכלכלי"

המבצע בעזה ממשיך, נפילות הרקטות ביישובי הדרום נמשכות אף הן - אבל בבורסה באחד העם מגיבים באדישות. אפילו בעולם השפעת המבצע ניכרת יותר: מחיר הנפט מזנק בשל חששות להידרדרות אזורית. כל זאת על רקע הערכות כי נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, יקצץ את הריבית בשיעור שבין 0.5% ל-0.75%. מנכ"ל קרנות הנאמנות בגאון בית השקעות, הראל שי, הסביר ל-ynet מה מתרחש בבורסה ובמסחר בנפט - ומדוע.

 

יש מיני מלחמה והבורסה עולה - המשקיעים חיים בבועה?

 

"שוק המניות הישראלי אינו מתרגש מהמבצע הצבאי בעזה. הירידות אתמול היו, אמנם, בגלל המבצע, אך הן היו מתונות וקשורות יותר להלם ההתחלתי - שכבר התרכך. זאת, משום שכרגע מדובר במבצע מוגבל בהיקפו, מה גם שהשוק חבוט מספיק מהאירועים הכלכליים הקשים שפקדו אותו בחודשים האחרונים והוא נמצא ברמות די מדוכאות. העליות באחד העם נתמכות גם על ידי המגמה החיובית באירופה והעליות שנרשמות לעת עתה בחוזים העתידיים בוול סטריט".

 

בשבועות הראשונים של מלחמת לבנון הבורסה הגיבה בירידות.

 

"לא מדובר בתסריט חוזר של מלחמת לבנון השנייה - מבחינת שוק ההון. אז שהתה הבורסה ברמות שיא והיה מקום לרדת כיוון שמפלס החששות היה נמוך במיוחד".

 

המבצע לא משפיע על הבורסה - ובכל זאת, מחיר הנפט עולה?

 

"כן. האפיק בו מורגשת כבר היום תגובה למבצע בעזה הוא הנפט. מחירה של חבית נפט עולה ביותר מ-5% בשל חששות המשקיעים בעולם מהתלקחות במזרח התיכון ואולי פתיחת חזית שנייה בצפון על ידי חיזבאללה, בגיבוי איראני. בשנים האחרונות ראינו כי בכל פעם שאיראן, האחראית לייצור 5.1% מתפוקת הנפט העולמית, הייתה מעורבת, אפילו בעקיפין, באירוע ביטחוני כלשהו - הנפט הגיב בעליות. כך היה במלחמת לבנון השנייה, בפרשת חטיפת המלחים הבריטים על ידי איראן וכיוצא בזה".

 

לבעלי הרכב שלנו יש סיבה לדאגה?

 

"כל עוד המבצע בעזה יישאר מוגבל בהיקפו, קשה לראות סיטואציה בה מחיר הנפט ממשיך לטפס בגלל המבצע הצבאי, שכן בסופו של יום המציאות הכלכלית היא זו שתקבע את הכיוון בשוק הסחורות. יש לזכור שהנפט הגיע ל-147 דולר לחבית בקיץ האחרון. התנודתיות במסחר בנפט עלתה בתקופה האחרונה, כך שהעלייה היום איננה בגדר החריג".

 

למבצע יש עלויות - אך יש שאומרים שהוא יועיל לכלכלה.

 

"לא ניתן להעריך כיצד יתפתח המבצע הצבאי ולכן קשה להעריך את השלכותיו הכלכליות. נכון לעכשיו, המבצע ממומן מעודפי תקציב שנוצרו בשנת 2008 ועל חשבון הוצאות פיתוח עתידיות. כמו כן, בניגוד למלחמת לבנון השנייה, שם הושבתו 20% מכלכלת המדינה, מספר המפעלים בעוטף עזה הוא קטן יחסית, כך שהפגיעה בייצור אינה חריפה והפגיעה בתמ"ג היא מזערית".

 

נשמע מעודד, אך מה בהמשך?

 

"במידה והמבצע יתארך זמן רב מהצפוי ותהיינה פגיעות בנפש וגיוס מילואים רחב היקף, האווירה תיעשה שלילית יותר, הפגיעה בתפוקת המפעלים תגדל ואנו נהיה עדים לעלייה במשיכת השקעות זרות מהארץ. הבורסה תגיב לתסריט פסימי זה בירידות והדולר יתחזק".

 

יכול להיות שהבורסה עולה גם בגלל הקיצוץ הצפוי בריבית הערב?

 

"הנגיד סטנלי פישר צפוי להוריד את הריבית ב-0.5%. להערכתנו, על פישר לחתוך את הריבית באופן חד, ב-1%, וזאת בעקבות הורדות הריבית בחדות בארה"ב ובבריטניה. יש לזכור כי ציפיות האינפלציה בישראל לשנה הקרובה הינן שליליות ועומדות על (1.5%-).  כאמור, אם המבצע יסתבך המשק המקומי ייקלע למשבר פנימי נוסף על המשבר החיצוני עימו הוא מתמודד - המיתון העולמי. לפיכך, נדרש קיצוץ עמוק בריבית".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגיעת גראד באשקלון - באחד העם לא מתרגשים
צילום: מאור מורביה, שורט
מחיר הנפט עולה מחשש להדרדרות אזורית
צילום: AP
מומלצים