התעשיינים: עזרו לנו לממן מיגון העסקים בדרום
המפעלים באשדוד, אשקלון ובאר-שבע, שממשיכים להעסיק אלפי עובדים, מנסים להתמגן אך מתקשים לעמוד בעלויות. התאחדות התעשיינים מבקשת מהמדינה להשתתף במימון המיגון, כפי שעשתה בשדרות ועוטף עזה
התאחדות התעשיינים פנתה למשרד הביטחון וביקשה כי המדינה תשתתף במאמצי המיגון שמבצעים בימים אלה עסקים בדרום הארץ כדי להמשיך לפעול תחת מטחי הקסאמים והגראדים - מבלי לסכן חיי אדם.
"עשרות מפעלים ועסקים נמצאים במירוץ למגן את עצמם, בעיקר באמצעות התקנת מיגוניות", אומר יו"ר מטה החירום של התאחדות התעשיינים בדרום הארץ, ארנון קשנסקי, "הם חייבים להמשיך לפעול, כדי לא להיקלע לקשיים, אבל רוצים לדאוג למיגון העובדים שלהם.
"המיגון עולה כסף, ואנחנו מקווים שהמדינה תיקח חלק ותשתתף בעלות, כפי שעשתה במיגון העסקים בשדרות ועוטף עזה. אני מוכרח לציין שמחיר המיגוניות לא עלה מאז תחילת המבצע, כך שלא מדובר בהפקעת מחירים תוך ניצול של המצב. ועדיין - עבור מפעל שנלחם על קיומו בתקופת משבר כלכלי - זה הרבה כסף".
במהלך השנה וחצי האחרונות - מאמצע שנת 2007 ועד סוף שנת 2008, ביום רביעי שעבר - השתתפה הממשלה ב-50% מעלות מיגון העסקים בשדרות ובעוטף עזה. "חלק גדול מהעסקים ניצלו את ההזדמנות וביצעו מיגון", אומר קשנסקי ומבקש כעת להרחיב את המהלך ליישובים שנכנסו לטווח האש אחרי תחילת מבצע עופרת יצוקה.
התקנת מיגוניות בעסקים נעשית באופן פרטי, באמצעות ספקים מורשים של משרד הביטחון. מחיר המיגוניות נע בין 25 אלף שקלים ל-100 אלף שקלים. בנוסף להתקנת המיגוניות, יש עסקים שבונים חדרים ממוגנים או משדרגים אותם, או משריינים אחדים מהקירות בעסק. עסקים נוספים - בעיקר כאלה הנמצאים במקום פתוח, כמו קווי אספקה ושדות חקלאיים - מציידים את עובדיהם בערכות מגן אישיות, הכוללות אפודי מגן וקסדות.
מרכיב הגנתי נוסף, שמפעלים באשדוד, אשקלון ובאר שבע מוציאים עליו בימים אלה כסף רב, הוא מערכות כריזה פנים-מפעליות, המאפשרות להנהלת המפעל להשמיע אזעקה באזורים מרוחקים של המפעל. את הכריזה מתקינה חברת איתורית, תמורת דמי התקנה של יותר מ-2,300 שקלים ודמי הפעלה של 116 שקלים לחודש, המותנית בתשלום לשנה מראש. מנהלים במפעלים בדרום מתלוננים כי מדובר במחיר מופקע שהם מתקשים לעמוד בו.
התמ"ת: נשקול לפקח על המיגון
במשרד התמ"ת שוקלים להטיל פיקוח על אמצעי מיגון, שעסקים קטנים רוכשים באופן פרטי. זאת, במידה ותובא בפני המשרד תופעה של הפקעת מחירי הערכות. במשרד קוראים לאזרחים לפנות למשרד ולדווח על הפקעה כזאת, אם נתקלו בה.
עניין הפקעה אפשרית של מחירי אמצעי המיגון עלה אתמול (א'), בסקירת מצב ביטחונית על מצב העורף והרשויות האזרחיות, שהתקיימה במערכת הביטחון. במהלך הסקירה, טען קציר בכיר בפיקוד העורף שלפיקוד הגיעו מספר תלונות על הפקעת מחירי ערכות מגן אישיות.
מקור בכיר אחר בפיקוד העורף מסר ל-ynet כי התלונות הגיעו מבתי עסק בדרום הארץ, שביקשו לרכוש ערכות מגן לעובדיהם כדי לאפשר להם לעבוד בחוץ או לבצע שליחויות כשהם מוגנים, ונתקלו בהפקעת מחירים. מחיר רגיל של ערכה בודדת נע בין אלפיים לשלושת אלפים שקלים, כשמכירה לבתי עסק אמורה להיות מתומחרת בצד הנמוך של הסקאלה.
כיוון שתלונות דומות לא הגיעו אל משרדי התמ"ת בדרום, הודיע סגן רה"מ ושר התמ"ת אלי ישי כי אם יתקבלו במשרד התמ"ת תלונות על הפקעת מחירי מערכות מגן, הוא יפעל למגר את התופעה, באמצעות פיקוח של מחירי הערכות.
לפיקוח כזה על מחירי מוצרים חיוניים בעת מלחמה, יש תקדימים. לדוגמא, במלחמת המפרץ הראשונה נמכרו יריעות פלסטיק וסרטי הדבקה למיגון החדרים האטומים במחירים מופקעים, והממשלה קבעה אז מחיר מקסימלי למכירת המוצרים, שהעובר עליו הסתכן בעבירה פלילית.
סימן טוב בנימין, הממונה על מחוז דרום מטעם משרד התמ"ת מסר ל-ynet: "לא נתקבלו תלונות בדרום לגבי הפקעת מחירים, אלא רק בפיקוד העורף, ועל כן השר הוציא את הקריאה לפנות אלינו בתלונות. בינתיים, אנו שולחים אנשים לשטח, והתחלנו בפעילות פרואקטיבית באמצעות אנשי המשרד, מהם ביקשתי לבדוק אלו מקומות בדרום מוכרים ערכות כאלה ומה עלות הערכות".