שתף קטע נבחר

אושר: 10 תחנות סולאריות עד 2020

הקבינט הכלכלי-חברתי אישר את תוכנית שר התשתית להפיכת הנגב והערבה למקור החשמל הנקי של ישראל. בתוכנית: הקמת תחנות כוח סולאריות וטורבינות רוח ועידוד השקעות. היעד: 10 אחוז אנרגיה מתחדשת עד 2020. ארגוני הסביבה: אחרי ההתעלמות רבת השנים מהשמש - זה לא מספיק

הקבינט הכלכלי-חברתי אישר היום (ב') את תוכניתו של שר התשתיות הלאומיות, בנימין (פואד) בן אליעזר, להפיכת הנגב והערבה לאזור עדיפות לאומית לניצול אנרגיות מתחדשות. במסגרת התוכנית חוזה בן אליעזר הקמה של עשר תחנת כוח סולארית בנגב בכל שנה מ-2010 עד 2020.

 

על פי יעדי התוכנית, עד שנת 2020 יהיו עשרה אחוזים מצרכי האנרגיה של ישראל מבוססים על ניצול אנרגיות מתחדשות - אנרגיה סולארית, אנרגיית רוח, ניצול פסולת אורגנית או מקורות לא מתכלים אחרים. עוד לפני כן יוצב יעד ביניים של 5 אחוזי ניצול אנרגיות מתחדשות עד 2014.

 

עוד על אנרגיה מתחדשת בישראל:

 

יצויין כי משרד התשתיות התחייב בשעתו שעד שנת 2007, לפחות 2 אחוזים מסך אנרגית החשמל המופקת בישראל יהיו ממקורות מתחדשים; בפועל הופקו רק 0.09 אחוזים. לאחר מכן הוצב יעד ביניים לפיו תנצל ישראל 5 אחוזים של אנרגיות מתחדשות עד 2016 (שהוקדם כעת כאמור ל-2014), ויעד של ניצול 20 אחוז אנרגיות מתחדשות עד 2020 - שהופחת כעת בחצי, ל-10 אחוזים. 

 

אך לפי שעה ישראל רחוקה מאוד גם מיעד זה: כיום היא מפיקה אחוז אחד בלבד מהאנרגיה שלה ממקורות מתחדשים. 69 אחוז מהאנרגיה מופקים מפחם, 23 אחוז מגז טבעי ו-7 אחוזים ממזוט וסולר.

 

הדרך: הקצאת שטחים ועידוד השקעות

כדי לעמוד ביעד שהציב, בכוונה משרד התשתיות לקדם ולעודד הקמה של עשר תחנות כוח סולאריות בנגב, בקצב של אחת לשנה, בין השנים 2010 עד 2010. באופן מיידי יוקמו שלוש תחנות סולאריות בתמנע שבחבל אילות, כל אחת בהיקף של 50 עד 75 מגה-וואט.

 

במקביל ייקבעו תעריפים גבוהים במיוחד לייצור אנרגיה סולארית למתקנים גדולים - כדי לעודד יזמים להתקין ולהקים תחנות כוח סולאריות. בנוסף, ועדה משותפת למשרד התשתיות הלאומיות, משרד הפנים ומינהל מקרקעי ישראל תבחן להמליץ על מתן קרקע באמצעות פטור ממכרז להקמת מתקן לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות. לצורך זה ימופו קרקעות באזור הנגב והערבה עליהן יוקמו חוות סולאריות או חוות של טורבינות רוח, ותבוצע עבודת מטה כדי לאשר את הקמת היוזמות מבחינה תיכנונית בתוך שנה וחצי מהיום.

 

זאת ועוד, משרד התשתיות יקדם גם הרחבה של חוק עידוד השקעות הון, על מנת שיחול גם על השקעה במחקר ופיתוח בתחום האנרגיה המתחדשת, ויכלול גם השקעות ישירות בטכנולוגיות של אנרגיה מתחדשת והקמת מתקנים ומרכיביהם בארץ.

 

היתרון: מקומות עבודה ואוויר נקי

השר בן אליעזר ברך על אישור התוכנית המהפכנית לדבריו. "לפתחה של ישראל ניצבת הזדמנות נדירה לנכס לעצמה הובלה עולמית בכלל ובאנרגיה סולארית בפרט, לאור תנאי האקלים העדיפים של ישראל, השטחים הפתוחים... והבסיס טכנולוגי מהמשובחים בעולם".

 

הוא ציין כי היוזמה תעודד גם יצירת אלפי מקומות עבודה חדשים בעלי אופי מקצועי מתקדם... שיביאו גם להפחתה בתלות במקורות זרים לצורכי האנרגיה של ישראל. בנוסף, התוכנית תפחית לדבריו בעתיד את זיהום האוויר כתוצאה מהרחבת השימוש באנרגיה נקייה.

 

ארגוני הסביבה: זה לא מספיק

ארגוני הסביבה ברכו על אישור התוכנית, אך לא שכחו לציין כיצד התעלמה ישראל במשך שנים מהשמש - המשאב הטבעי והנקי העצום שברשותה - לא השכילה לנצלה, והעדיפה הקמה של תחנות כוח פחמיות מזהמות. הם ציינו כי גם כיום - במקביל לתוכנית האנרגיה המתחדשת, מקדם משרד התשתיות הקמה של תחנת כוח פחמית נוספת באשקלון.

 

עוד אמרו ארגוני הסביבה כי לאחר שנים שבמהלכן עצמה ישראל את עיניה נוכח ההשלכות של שינוי האקלים, התוכנית שהוצגה אינה שאפתנית מספיק, ואינה מציבה את ישראל בקו אחד עם מדינות אחרות בעולם (שאינן נהנות משפע השמש שיש כאן).

 

"ההחלטה הנוכחית מהווה חידוש מרענן והיא עולה בקנה אחד עם המדיניות אליה התחייבו הנשיא הנבחר של ארה"ב, ברק אובמה, ומנהיגי האיחוד האירופאי.אמרה מנכ"ל "אדם טבע ודין", עו"ד ציפי איסר איציק.

 

"יחד עם זאת, היעד המדובר הוא עדיין 10 אחוזים של ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת עד שנת 2020 - בדיוק מחצית מיעדי חבילת האקלים האירופאית שנקבעה בחודש שעבר בבריסל (20 אחוז עד 2020), ורחוק מהיעד האמריקאי שהציב אובמה. ישראל צריכה להפוך את פיתוח האנרגיות המתחדשות למנוע צמיחה כלכלי, לנוכח המשבר הפיננסי העולמי ולצורך כך נדרשת הצבתם של יעדים שאפתניים יותר", דברי איסר-איציק.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המסר נקלט. תאים פוטו-וולטאים בקליפורניה
צילום: רויטרס
מומלצים