הדולר נחלש בגלל גילוי הגז "ללא הצדקה"
צחי לייבוביץ' מגאון בית השקעות אומר כי "אנחנו נזכה ליהנות ממציאת הגז רק בעוד 3 שנים, במקרה הטוב". בגאון צופים שהדולר יגיע ל-4.35 ש' הרבעון - בגלל הגידול בהוצאות המלחמה וירידת הגבייה ממסים
הדולר נחלש היום (ב') מול השקל לעומת השער היציג שנקבע ביום שישי. זאת, למרות שהדולר רושם יציבות במסחר הבינלאומי מול מטבעות אחרים. האם יש לכך קשר להודעה על מציאת מאגר הגז בקידוח תמר 1? או שהתחזקות השקל קשורה דווקא להפסקת האש בדרום, או להמשך הדפסת הדולרים בעולם בעקבות הסיוע שמעניק הממשל האמריקני לבנקים? מנהל תחום ניהול תקים בגאון בית השקעות, צחי לייבוביץ', עונה על השאלות.
הדולר נחלש היום מול השקל, מדוע?
"הירידה של היום היא לעומת היציג שנקבע ביום שישי. כבר ביום שישי לאחר קביעת הדולר היציג ירד הדולר ירד במסחר הרציף מול האירו - כשהיחס בין הדולר לאירו משפיע, כמובן, על השקל. כל זה אירע עוד לפני ההודעה על מאגר הגז".
אז להודעה על התוצאות החיוביות בנוגע למאגר הגז לא הייתה השפעה?
"הייתה. בימי שני, כשהמסחר בדולר מתחדש, נרשם, בדרך כלל, תיקון של שער הדולר הרציף לכיוון השער היציג של יום שישי עם חידוש המסחר הרציף בדולר, אבל הפעם זה לא התרחש. משמע, אי-התיקון הזה הוא בשל תגובה נקודתית לגילוי הגז - שמקטין, כביכול, את התלות של ישראל במקורות חוץ".
כביכול? מדוע רק כביכול?
"הגליוי הוא משמעותי, אך זהו מאורע שנזכה ליהנות מפירותיו רק בעוד 3 שנים, במקרה הטוב. כך שבשנים הקרובות אין לכך הצדקה. התחזקות השקל נובעת מאפקט פסיכולוגי שאין לו הסבר כלכלי של ממש בנקודת הזמן הזאת".
אז לא מדובר בשינוי מגמה?
"לדעתי לא. אנו צופים שעד סוף הרבעון יגיע הדולר ל-4.35 שקלים, בין השאר משום שבעוד שאצלנו צפויות הורדות ריבית נוספות, בעוד שלריבית ארה"ב אין לאן לרדת. בנוסף, ישנו גם הגירעון התקציבי אצלנו שצפוי לגדול עקב הגידול בהוצאות על המלחמה והירידה בגביית המסים".
הדברים הללו אינם מגולמים?
"אצלנו הדברים עדיין דינמים, עלות המבצע בעזה, והשלכותיו על הפעילות היצרנית בעורף, עדיין אינן ברורות. כך גם עומק ההאטה בצמיחה ועומק הירידה בהכנסות ממסים. חלקם מגולמים כבר במסחר, אך ככל הנראה עדיין לא במלואם. גם המשבר בנדל"ן עדיין קיים. התשואה על האג"ח של דלק נדל"ן אכן יורדת, אבל מדובר בהלך הרוח של המשקיעים בעקבות התבטאויותיו של תשובה לגבי יכולת החזר האג"ח שלו בכל האג"ח בקבוצה".
אבל גם בארה"ב הגירעון גדל. רק בסוף השבוע התבשרנו על הגדלת הסיוע לבנקים בארה"ב.
"הסיוע לבנקים שאושר בסוף השבוע הוא חלק מכל חבילת הסיוע שאושרה זה מכבר. כך גם תוכנית ההרחבה הפיסקלית עליה הכריז הנשיא האמריקני הנכנס, ברק אובמה, המוערכת ב-700 מיליארד דולר. על אף שהיא עדיין לא אושרה - היא כבר מגולמת בשוק. המשמעות היא שאין נתונים על הוצאות חדשות בארה"ב - לעת עתה".
אם לריבית בארה"ב אין לאן לרדת - על מה נותר ל'פד' להכריז בסוף החודש?
"אומנם הריבית בארה"ב היא אפסית, אך ישנם צעדים נוספים שהוא יכול לנקוט וקיימת המשמעות העיקרית של ישיבת הפד' - הפרוטוקולים שהוא מהם ניתן להבין את צעדיו להמשך".
אלו כלים יש לו מלבד הריבית?
"הם טוענים שיש להם עוד כלים רבים, הכלי העיקרי שעומד לרשותם כרגע הוא האפשרות לרכישת נכסים רעילים או אג"ח קונצרני. ולהערכתי הם שוקדים על מציאת כלים נוספים להתמודדות".
על מנת לרכוש נכסים אלו הוא לא צריך את אישור הממשל האמריקני?
"יש לו מרווח פעולה, שמעבר אליו צריך אישור נוסף. כרגע אנו מעריכים שהוא ייתן לכלי הריבית לעשות את שלו".