שתף קטע נבחר
 

בית דין בקהיר: אספקת הגז לישראל תימשך

בית משפט לערעורים הפך החלטה של בית דין מצרי מנובמבר, אשר ביטל את עסקת הגז בין ישראל למצרים. פאנל של מומחים ייבחן את הפרשה באופן מקיף

בית משפט לערעורים בקהיר קבע היום (ב') כי אספקת הגז המצרי לישראל תוכל להימשך, עד לבחינה נוספת של הנושא. בכך הפך בית המשפט פסק דין שניתן בקהיר בנובמבר אשתקד, בערכאה נמוכה יותר, בו נקבע כי יש לעצור את אספקת הגז.

 

בית הדין לערעורים הפנה את הפרשה לפאנל של מומחים שיבחן אותו באופן מקיף. דיון נוסף בסוגייה יתקיים ב-16 במארס. ממשלת מצרים התעלמה בכל מקרה מפסק הדין הקודם, ולא נרשמו בעקבותיה טענות על הפרעות לאספקה בישראל.

 

בחודש נובמבר אשתקד ביטל בית המשפט המנהלי המצרי את עסקת הענק שנחתמה בשנת 2005 ונכנסה לתוקף ב-2008, שבמסגרתה רוכשת ישראל ממצרים חלק גדול מהגז הטבעי הנחוץ למשק במיליארדי דולרים. בית המשפט קיבל עתירה שהוגשה נגד החלטת הממשלה לייצא גז לישראל, שהוגשה על ידי מתנגדים להסכם הגז.

 

השופט הצהיר בבית המשפט כי: "בית המשפט החליט בזאת שהחלטת ממשלת מצרים מבוטלת", וזכה למחיאות כפיים. בתגובה ערערו שלטונות מצרים על ההחלטה בפני ערכאה שיפוטית עליונה. 

 

משרד התשתיות הלאומיות בירושלים בירך על החלטת בית המשפט המצרי היום ומסר בתגובה: "מדינת ישראל רואה חשיבות אסטרטגית בהסכם הגז הטבעי עם מצריים, החיוני ומהותי למשק האנרגיה הישראלי. אנו סמוכים ובטוחים שההסכם המדיני בין ממשלת מצרים לבין ממשלת ישראל ימשיך להתקיים בהתאם למזכר ההבנות שנחתם בין שתי המדינות בשנת 2005, כמו גם ההסכמים המסחריים שנחתמו בין ספקית הגז המצרית ללקוחותיה בישראל".

 

בקבוצת מרחב של יוסי מימן, השותפה בחברת איסט מדיטריניאן גז (EMG) המייבאת את הגז ממצרים לישראל, בירכו על ההחלטה. גורם במשק האנרגיה הוסיף, כי ההחלטה משקפת את המחוייבות האסטרטגית של ממשלת מצרים לקיום ההסכמים עם ישראל בנושא הגז, הן המדיניים והן המסחריים.

 

ההזרמה הופסקה ארבע פעמים

מאז סוף אפריל 2008 מצרים מייצאת גז טבעי לישראל דרך צינור, במסגרת ההסכם בין ישראל לבין EMG לאספקת 1.7 מיליארד מטרים מעוקבים לשנה במשך 20 שנה. במסגרת זו חתמה EMG על חוזים עם חברת החשמל בהיקף של כ־4 מיליארד דולר לאספקת גז ב־15 השנים הבאות. המצרים השקיעו 470 מיליון דולר בצינור לאשקלון, ומצרים הפכה לספקית הגז הטבעי הגדולה ביותר של חברת החשמל. 

 

בעלי המניות הגדולים ב-EMG הם חברת הגז התאילנדית PTT המחזיקה ב-25%, חברת הגז המצרית (10%), היהודי אמריקני סם זל (12%), המצרי חוסיין סאלם (28%) ויוסי מימן (25%) באמצעות אמפל ומרחב.

 

יש לציין, מאז תחילת יישום ההסכם בסוף אפריל אירעו שיבושים רבים בהזרמת הגז ממצרים לישראל, וארבע פעמים הופסקה ההזרמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צינור גז טבעי ממצרים
צילום: רויטרס
מומלצים