שמחון: המדינה נוהגת כחנווני בנושא המים
שר החקלאות אמר לוועדת החקירה הממלכתית לניהול משק המים כי החקלאות לא תוכל להתקיים עם מנת המים שהוקצתה לה לאחר הקיצוץ במכסות. לדבריו, גבולות המדינה נקבעים ע"פ ההתיישבות החקלאית: "הגליל יכול להיסגר מחר בגלל מדיניות המים; אם בערבה לא יהיו מים - לא תהיה אוכלוסייה"
משבר המים מאיים לחסל את החקלאות בישראל, אמר היום (ג') שר החקלאות, שלום שמחון, בעדותו בפני ועדת החקירה לניהול משק המים. הוא אמר כי לא ניתן לקצץ עוד במכסות המים השפירים לחקלאות, ושיקשה עליה להמשיך ולהתקיים על "מנת ברזל" של כ-350 מליון מ"ק בשנה.
שמחון אמר גם שההתיישבות החקלאית היא שקובעת את גבולות מדינת ישראל ולכן השמירה עליה חיוני לקיומה של המדינה. הגליל יכול להיסגר מחר בבוקר עקב מדיניות המים. בערבה, אם לא יהיה מים לא תהיה אוכלוסייה... ". הוא אמר כי השיקול שמנחה את החקלאות הוא היכולת להתפרנס ולא היכולת הכלכלית.
עוד על משבר המים והחקלאים:
- אין גשם - ומאגרי הגולן נשארים מיובשים
- החקלאות - "הקרבן היחיד" של משבר המים
- משבר המים: החקלאות - קורבן או בזבזן?
- האם החקלאים מייצאים מים לחו"ל?
- החקלאות מייבשת אותנו / פרופ' הלל שובל
שמחון טען כי החלטות הממשלה על התפלה בהיקף של 400 מיליון מ"ק מים לא בוצעו באופן מלא ולכן הגענו לשוקת שבורה. "הבעיה היא לא של כסף, אלא בעיה בראש. אין שום בעיה למדינת ישראל להתפיל לא 500 מיליון קוב מים, אלא 800 מיליון קוב... אני שואל את עצמי איך זה שב-2001 מדינת ישראל אישרה ל'מקורות' לבנות מתקן התפלה, ו'מקורות' יכלה לגמור את זה ב-2004-2003, ואנחנו נמצאים ב-2009 ואני שומע כעת שהמכרז יצא שלשום.
"לפעמים אתה לא מצליח להבין איך בעיות של רגולציה שחלקן נקבעו על ידי משרד האוצר מונעות במצב של משבר לקדם הליכים... במצב של משבר מדינת ישראל צריכה להבין שהיא צריכה להניע תהליכים בצורה הרבה יותר מרחיקת לכת, ולא להתנהל כמו חנווני... הדעת לא סובלת שלאזרחי מדינת ישראל לא יהיו מים בברזים בשנה הבאה, כשאנחנו מתווכחים על איך להוציא את המכרז".
שמחון התייחס בדבריו לעובדה ש-100 מיליון מ"ק של מי קולחין אינן מנוצלות ומוזרמות לים בכל שנה, משום שהמדינה אינה מקימה את התשתיות הנדרשות להעבירן לחקלאים. "אם אקבל את הסמכות להביא אותם, אני אומר זאת באחריות, שהחקלאים ואני נביא את המים לשדות. אתה באמת חושב שהחקלאים רוצים פיצוי? מדינת ישראל, אם אין לה בעיות מים, יכולה להכפיל את הייצור החקלאי שלה תוך שנתיים-שלוש, והיא מתעכבת כי אין מים לחקלאים"
שמחון שלל גם את הטענה כי ישנם ענפי חקלאות "תאבי מים" שהמשך גידולם הוא בחזקת יצוא מים לחו"ל. לדבריו, יותר ממחצית מתוצרת זו מתבססת על השקיית קולחין, אך ישנם אזורים שלא ניתן להשקות בהם במים מושבים מחשש לפגיעה במי תהום.