נשיא סודן: צו המעצר בהאג - מזימה בינלאומית
בישיבת ממשלה בחרטום הגיב עומר אל-באשיר לראשונה להחלטה להוציא נגדו צו מעצר בינלאומי בגין פשעי מלחמה בדרפור. לדבריו, מדובר במזימה קולוניאליסטית שנועדה להשתלט על משאבי ארצו, שלא תמנע ממנו להמשיך לעבוד
הנשיא הסודני מגיב לצו המעצר שהוצא נגדו: הנשיא עומר אל-באשיר אמר היום (ה') כי החלטת בית הדין הבינלאומי להוציא צו למעצרו בגין פשעי מלחמה, היא חלק ממזימה נגד ארצו, אך הבטיח שזו לא תמנע ממנו להמשיך לעבוד. צו המעצר הוצא נגד אל-באשיר בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות בחבל דרפור, שבמערב ארצו.
צו מעצר לנשיא סודן - כל העדכונים ב-ynet:
- בית הדין בהאג: 12 כתבי אישום, משפט אחד
- ההחלטה בהאג: המערב בירך, אפריקה מגנה
- עומר אל-באשיר: המנהיג הראשון שהואשם בהאג
- חשש בדרפור: צו מעצר נגד הנשיא יוביל לאלימות
דברי אל-באשיר בישיבת קבינט בחרטום, ששודרו בטלוויזיה הממשלתית, מהווים תגובה ראשונה להחלטה שהתקבלה אמש בהאג. לדבריו, ההחלטה מהווה סוג חדש של קולוניאליזם, שנועד להשתלט על משאביה של סודן, המדינה הערבית הגדולה בעולם.
הנשיא הסודני שיגר אזהרה לארגונים בינלאומיים הפועלים בארצו, ואמר כי ממשלתו תהיה "אחראית" ונקוט "ביד קשה" כלפי כל מי שינסה לערער את יציבותה. הוא הסביר את החלטתו לגרש עשר סוכנויות סיוע זרות שפעלו בדרפור בכך ש"פעלו בניגוד לתקנות והחוקים".
אל-באשיר בנאום בפני תומכים בחרטום, היום (צילום: רויטרס)
"תמיד היינו מטרה"
"אנו בסודן תמיד היינו מטרה של האו"ם והארגונים האלה, בגלל שאמרנו 'לא'. אמרנו שהמשאבים של סודן הם של העם הסודני", אמר אל-באשיר, הנאשם בעשרה סעיפי אישום הכוללים פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות. על-פי כתב האישום, "גורמים וסוכנים" שנשלטו על ידי באשיר רצחו לפחות 35 אלף אזרחים, וגרמו ל"מותם האיטי" של בין 80 אלף ל-265 אלף בני אדם, שנעקרו מבתיהם עקב הלחימה.
סוריה הביעה היום "אי נחת" מהחלטת בית המשפט הבינלאומי וקראה להשעות את ההליכים נגד הנשיא הסודני. בהודעת משרד החוץ בדמשק כונתה החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי "התפתחות מסוכנת".
אתמול אמר שר סוני כי הנשיא אל-באשיר ימשיך בעבודתו כרגיל, ואף ישתתף בפסגה הערבית בדוחא בסוף החודש. החלטת בית הדין
בהאג "לא תשפיע כלל על תוכניותיו של הנשיא באשיר, שימשיך למלא את חובותיו הציבוריות", אמר השר עלי כרתי, שר זוטר לענייני חוץ, במסיבת עיתונאים שכינס בקהיר לאחר היוודע ההחלטה.
עוד קודם להודעת בית הדין בהאג, הבהירה סודן כי להחלטת השופטים אין כל ערך - ונשיא סודן קרא אתמול לשופטי בית הדין "לאכול את ההחלטה". לאחר הודעת השופטים, כינתה חרטום את הפסיקה "קנוניה ניאו-קולוניאליסטית".