שתף קטע נבחר
 

התמ"ת: המשבר הביא לפיטורי 80 אלף עובדים

דו"ח של משרד התמ"ת חושף: מספר העובדים שאיבדו את מקומות עבודתם גדל ברבעון הנוכחי ב-15%, ומאזן התעסוקה - היחס בין מגוייסים למפוטרים - השתנה מיחס חיובי של 8,000 עובדים ליחס שלילי של 40 אלף, הגרוע ביותר מאז 2001

המשבר הכלכלי הביא לפיטורי 80 אלף איש במהלך מחצית השנה האחרונה - מאוקטובר 2008 ועד היום. כך עולה מבדיקה ראשונית של מספר המפוטרים במגזר העסקי שערך משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה. הנתונים מבוססים על סקרי מעסיקים שמבצע מינהל מחקר וכלכלה של התמ"ת מדי רבעון. הירידה בביקוש לעובדים וההרעה במצב התעסוקה מקיפה את כל ענפי המשק ופוגעת בעסקים קטנים כבגדולים.

 

מכת פיטורים:  

קומברס ממשיכה לפטר

אורבוטק מפטרת 55 עובדים

ההסתדרות תחליט היום על גורל עוף העמק

 

ניתוח ראשוני של נתוני התמ"ת לרבעון הראשון של השנה, בהשוואה לרבעון הקודם, מראה כי מספר המשרות הפנויות במגזר העסקי ירד בכ- 13%; מספר העובדים שאיבדו את מקומות עבודתם גדל ב-15% ואילו מספר המשרות שאויישו ירד ב-7%. בסך הכל, השתנה מאזן התעסוקה (הפער בין מספר הפסקות העבודה למספר גיוסי העובדים) ממאזן חיובי (יותר גיוסים מפיטורים) של כ-8,000 משרות בשנה שעברה, למאזן שלילי של כ-9,000 משרות ברבעון הקודם, למאזן שלילי של כ-40 אלף משרות ברבעון הנוכחי - הגרוע ביותר מאז 2001.

 

"הפיתרון: יותר דמי אבטלה"

"צריך להחליט מהר, אחת ולתמיד, מה הקו המעשי שהמדינה אמורה ללכת אליו", אומר ל-ynet מנהל מינהל מחקר וכלכלה בתמ"ת, בני פפרמן, "על איזה רכיבים עדיין ניתן אפשר לעבוד? הדבר היחיד שאנחנו יכולים להשפיע עליו הוא התצרוכת הפרטית. על הייצוא כבר אי אפשר להשפיע".

 

"הצענו, וחזרנו והצענו, לטפל במפוטרים באמצעות העלאת דמי האבטלה, הארכת זמן האבטלה, וקיצור זמן האכשרה (זמן העבודה המינימלי הנדרש ממובטל כדי לקבל דמי אבטלה). כל זה עשוי להשפיע באופן מיידי על הצריכה הפרטית, כי זה יאפשר למובטלים לצרוך יותר - ויציל המון עסקים. צריך לעשות זאת לפחות לתקופה קצובה של זמן, וניתן אחר כך להחזיר את המצב לקדמותו, אבל צריך לעשות זאת מהר ובהיקפים גדולים. יש לפעול בצורה אנטי-מחזורית. בנוסף, כיוון שבתוך מפעלי הייצור יש צמצומים שפוגעים בעובדים, צריך ליצור קצבאות מיוחדות שיוענקו לעובדים מהאוכלוסיות החלשות, או זיכויי מס".

 

עוד עולה מהנתונים הקשים של התמ"ת כי הביקוש לעובדים ירד ברבעון הראשון ב-13%; שיעור העובדים שפוטרו, מתוך כלל העובדים שנפלטו ממקומות עבודתם, עלה מ-40% ברבעון הרביעי של 2008 ל-63% ברבעון הנוכחי; ציפיות המעסיקים לחודשים הקרובים המשיכו לרדת והפכו לשליליות יותר. "הציפיות הללו נתפסות כמשתנה מקדים לשינויים במשק. הן מעידות על מידת בטחונם של המעסיקים במצב המשק ועל מידת רצונם להמשיך ולגייס עובדים ברבעונים הבאים", אומר פפרמן, "הירידה החדה בציפיות מאותת על רמה נמוכה של ביקוש לעובדים, מאזן תעסוקה שלילי והרעה במצב התעסוקה גם ברבעונים הבאים".

 

התאחדות התעשייה: התמ"ת אשם

יוסי בן שושן, סגן נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה בישראל, אומר בתגובה: "שר התמ"ת וצוות משרדו לא עשו בחצי השנה האחרונה שום מאמץ אמיתי כדי לפתור את בעיית בעלי העסקים ועובדיהם המפוטרים בכל יום בשיעור מפחיד . זה נחמד לפרסם נתונים סטטיסטיים, אבל מה צמרת התמ"ת עשתה למען בעלי העסקים הקטנים?"

 

"התמ"ת צריך היה לדאוג להקמת קרן בערבות של 100%, שתסייע לעסקים הקטנים והבינוניים, תהיה תואמת למציאות ותעמוד על כ-5 מיליארד שקלים, תינתן בכל הבנקים כדי שבעלי העסקים יוכלו לקבל את האשראי בבנק שלהם ולא רק בשלושה בנקים שזכו במכרז, והקמת צוות חירום לטיפול בעסקים הקטנים והבינוניים, שיתווה מדיניות ברורה לכל סניפי מט"י (מרכז טיפוח יזמות) הארציים, ליווי העסק בשעת משבר, יישום דרכי פעולה מוצלחות מן העולם וחלוקת אשראי הוגנת".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לשכת תעסוקה שירות תעסוקה מובטלים אבטלה עבודה חיפה
צילום: רוני שיצר
מומלצים