שו"ת: מה עושים עם הצרבות בהריון?
כאבי שוקיים נוראיים וצרבות איומות - שבוע קשה עבר על קוראות המדור וזהר כרמי נרתמת כדי להסביר להן איך להקל על החלקים המציקים והכואבים של ההריון וגם איזה ריח יעשה להן הכי טוב בלידה
השבוע במדור: מה עושים עם צרבות בהריון, למה נתפסים שרירי השוקיים בלילה ומה הקשר בין שקדים לתפוזים ולתיק חדר הלידה שלך. אתן שאלת וזהר כרמי עונה.
שאלה:
בלילות אני מתעוררת מכאב נוראי בשוקיים. השוק פשוט נתפסת לי וזה כואב מאוד. מה אפשר לעשות?
תשובה:
נשים רבות מדווחות במהלך הריונות על "תפיסות" של שרירי השוקיים. המאורע הכואב אכן תופס אותך, תרתי משמע, בשעות הלילה, לא מוכנה, מתוך שינה, ובעיקר כואבת מאוד. הסיבה לכך היא ככל הנראה מחסור במגנזיום, ויש אומרים גם בסידן - שני יסודות שבמזונות רבים מגיעים יחדיו בכל מקרה. אז קודם כל, כדאי להעשיר את התזונה במזונות המעניקים לגופך מגנזיום וסידן, כגון אבוקדו, בננות, אגוזים, ירקות עליים ואפילו שוקולד. אם זה לא מספיק, כדאי להיוועץ בדיאטנית או נטורופטית המתמחה בהיריון ולהשתמש בתוסף תזונה מתאים אם צריך.
וכשזה קורה, מה עושים? קודם כל ולמרות הכאב, דבר ראשון יש לקום מהמיטה ולהניח את הרגל יחפה על הרצפה. בדרך כלל, הפעולה הפשוטה הזו משחררת תוך כמה רגעים בודדים את השרירים הדואבים. כדאי לפני השינה לתרגל במשך כמה דקות תנועות של מתיחה בכף הרגל, "פלקס" ו"פוינט" בלשון הרקדנים. תרגול כזה יכול בהחלט למנוע את ההתעוררות הלילית.
שאלה:
יש לי צרבות איומות, מה עושים חוץ משקדים וחצי כוס חלב?
תשובה:
אכן צרבות מהוות בעיה לנשים רבות בזמן ההריון. הן יכולות להופיע בתחילת ההיריון, מסיבות הורמונאליות, ולקראת סוף ההריון מסיבות של דחיקת האיברים הפנימיים בכלל ואיברי העיכול בפרט, בגין גודלו של הרחם. במילים אחרות, את מרגישה ש"אין מקום שם בבטן", ואת צודקת.
אז קודם כל, דווקא הימנעי מחלב. שתיית חלב אולי מקלה עלייך ברגעים הראשונים, אולם בהמשך, החלב רק ירע את מצב הצרבת. שקדים לא קלויים יכולים לעזור, מאחר שהם בסיסיים ולא חומציים, כלומר כל מה שעוזר לסתור את החומצה העולה מהקיבה לוושט, יכול לסייע להקלת הצרבת.
ישנם מוצרים סותרי חומצה ללא מרשם רופא. על חלקם רשומות הגבלות בשימוש ויש לשים לכך לב. עוד ניתן להקפיד על חלוקת הארוחות לארוחות קטנות לאורך היום. כך תימנעי גם את תחושת הכבדות ותרגישי באופן כללי טוב יותר.
ישנן עצות רבות בנושא צרבות, מאכילת מלפפונים ועד דרך שתיית מי קרח בלגימות קטנות. המטרה היא תמיד לגרום לחומציות שעלתה מהקיבה לרדת בחזרה וכך להשיג הקלה מהצרבת. חשוב גם לשים לב ולהימנע ממזון שגורם לך לצרבת, כגון מזון שמן, מטוגן או שתייה חומצית במיוחד, כמו מיץ תפוזים או שתייה מוגזת.
שאלה:
שמעתי שלחדר לידה צריך להביא שמנים אתריים. האם זה כדאי ומה להביא איתי?
תשובה:
בואי נעשה קצת סדר בתיק הלידה שלך. כדאי בהחלט שיהיה לך בתיק שמן בסיס איכותי לשימון הפרינאום וראש התינוק בעת הלידה עצמה. שמני בסיס שיכולים להתאים הם שמן שקדים, שמן זרעי ענבים או שמן חוחובה. חשוב להקפיד שהשמן יהיה איכותי וממקור ידוע. ניתן היום להשיג בכל הפארמים שמנים טובים מאוד. לעיתים יש אפילו מבצעי 1+1 ואז תוכלי להשתמש בבקבוק אחד לעיסוי בבית ואת השני לקחת איתך לחדר הלידה. בהרבה מקומות תמצאי עצות להביא בקבוק שמן חתום (סגור). זו לא חובה, אבל רצוי, כדי לשמור על הגיינה. בכל מקרה, בשמן שמשתמשים בבית לעיסוי הפרינאום יש להקפיד לשפוך מהבקבוק לקערית קטנה ולא ישירות לידיים המעסות. שוב, מסיבות של הגיינה.
ישנם חדרי לידה, כגון בני ציון בחיפה, שיש בהם ערכות של שמנים ייעודיים ללידה, אבל ברוב חדרי הלידה לא מספקים שמן והמיילדת על פי רוב תשאל האם הבאתם שמן מהבית. לגבי שמנים אתריים (תמציות), אפשר להביא איתך כל שמן שהריח שלו אהוב עלייך ומרגיע אותך, כגון שמן לבנדר, יסמין, רוז, גרניום, ילנג ילנג ועוד - כולם שמנים טובים ללידה. ישנה סברה ששמן אתרי תפוז מקדם את פתיחת צוואר הרחם. אם הריח שלו אהוב עלייך (מי לא אוהב ריח פריחת הדרים?), תוכלי להביא איתך גם שמן תפוז ולהשתמש בו במהלך הלידה. עדיף בשלבים המתקדמים יותר.
אופן השימוש הוא פשוט, מאחר שלא ניתן בחלק מחדרי הלידה להדליק מבער שמנים (מפאת הקרבה למתקני חמצן), ניתן פשוט להריח את השמן. הכי פשוט זה לקחת גזה קטנה שיש בכל חדר לידה, לטפטף מספר טיפות ולהריח. כדאי להימנע מטפטוף השמן ישירות על הבגד או על העור. זאת משום שמצב הרוח והריח שלך, היולדת, יכול להשתנות מקצה לקצה בתוך זמן קצר ולהפתיע, וייתכן שריח שעשה לך מצב רוח טוב לפני דקה, לפתע יגרום לך אי נוחות ואפילו דחייה.
גם לכם יש שאלות בנושא הריון ולידה? לחצו כאן .
- זהר כרמי, אמא לשלושה, מקימת האתר "זהר כבר בדקה
", עוסקת בייעוץ אישי ללידה ראשונה או לחוויה מתקנת.