עוד רמת שפל נשברה: הריבית קוצצה ב-0.25%
הנגיד, סטנלי פישר, החליט גם הפעם להוריד את הריבית במשק, ל-0.5%, בצעד שרבים מהאנליסטים מגדירים כחסר תוחלת - אך בהתאם להערכותיהם. זאת, בצל התערערות הביטחון התעסוקתי, הפיטורים וקיצוצי השכר
הנגיד, סטנלי פישר, החליט גם הפעם להוריד את הריבית במשק ב-0.25% ל-0.5%, כך מסר אתמול (ב') בנק ישראל. רבים מהאנליסטים במשק מגדירים את הצעד כחסר תוחלת, אך למרות הפקפוק לגבי התועלת שבקיצוץ ריבית נוסף, מרבית האנליסטים העריכו שהנגיד בכל זאת יקצץ אותה, בד בבד עם המשך שימוש בכלים נוספים להוזלת האשראי במשק.
המשבר הכלכלי הריאלי משתקף יותר ויותר בנתוני המשק. מדד המחירים לצרכן לחודש פברואר, שירד ב-0.1% למרות עליית מחיר הדלק באותו החודש - מצביע על צמצום בביקושים במשק. זאת, בצל התערערות הביטחון התעסוקתי, הפיטורים וקיצוצי השכר - כמו גם הערכות לעלייה חדה בשיעורי האבטלה במחצית השנייה של השנה.
לכך מתווספת מגמת הירידה במדד המשולב למצב המשק, שמצביעה על צמצום הפעילות היצרנית וירידה חדה בייצוא, כמו גם בייבוא חומרי הגלם לתעשייה - על רקע הירידה בביקושים בעולם.
כל אלו תומכים, לכאורה, בהורדת הריבית, אך ברמת השפל הנוכחית ספק אם תהיה לכך השפעה של ממש על הפעילות במשק. או, כפי שהתבטאה טרם להחלטה על הקיצוץ הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות אי.בי. אי, איילת ניר, "מעבר להשפעה הפסיכולוגית של היומיים הראשונים, אין להורדת הריבית משמעות ברמתה הנוכחית".
על רקע הורדת הריבית לשפל ממשיך בנק ישראל במציאת דרכים חלופיות להקל על מצוקת האשראי במשק ולעודד ביקושים. בין הצעדים: המשך רכישת אג"ח ממשלתי בשוק המשני - על מנת להוזיל את האשראי ארוך הטווח - והמשך רכישת המט"ח כדי לתמוך בדולר ולהקל על הייצואנים. הפחתת הריבית צמצמה את פער הריביות בין הדולר לבין השקל ל-0.25%-0.5%.
כלי שמיצה את עצמו
הורדת ריבית אמורה להגביר את הצריכה וההשקעה במשק בשל הפגיעה באטרקטיביות של החיסכון, להוריד את הריבית שגובים הבנקים על הלוואות, ולסייע לספק לעסקים במשק את האשראי הנחוץ להם. אך בפועל, הבנקים אינם מתרגמים את הורדות הריבית ברמות הנוכחיות להוזלת אשראי ללקוחותיהם.
הבנקים טוענים כי הם אינם מוזילים את האשראי בשל עליית רכיב הסיכון במשק, וכן בשל חוסר רצונם לצמצם את המרווח בין הריבית הנגבית על ההלוואות לבין זו הניתנת על הפקדונות. זאת, בעוד האחרונה נמצאת ברמה אפסית, כך שהורדת ריבית ברמות הנוכחיות אינה משפיעה עליה משום שאינה יכולה להפוך לשלילית.
הערכות טרם להורדת הריבית
בגאון בית השקעות העריכו ש"בנק ישראל יפחית את הריבית ב-0.25% לרמה של 0.5%. על אף שציינו ש"ברמות השפל בהן שוהה כיום הריבית, ההשפעה על שוק ההון ועל המשק הישראלי הינה זניחה". בקבוצת אקספרט פיננסים העריכו: כי "הנגיד יוריד את הריבית ברבע אחוז נוסף, בהתאם לציפיות המוקדמות, ויקבע את הריבית ברמה של חצי אחוז".
בבית ההשקעות אי.בי.אי,העריכו: ש"תמו הורדות הריבית של הנגיד, כל עוד לא מתרחש אירוע חריג". עוד העריכו בבית ההשקעות שעל רקע הימצאות הריבית בשפל "בנק ישראל צפוי שלא לבצע עיקור מלא של הזרמת הכסף המבוצעת באמצעות רכישת המט"ח והאג"ח הממשלתי, כפי שעשה עד היום" - ובכך להוזיל את עלות האשראי.
הרבה הצפויה בכספים אלו", ועקב כך להמשך תמיכה בדולר בטווח הקצר.
התגובות במשק
נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, אמר כי "הפחתת הריבית היא צעד חסר משמעות שמיצה את עצמו". לין ממליץ כי בנק ישראל יתמקד במערכת המימון החוץ בנקאית ובחיזוקה.
"על בנק ישראל לפעול להרחבת היצע האשראי במשק, בכדי לסייע לעסקים, על ידי העמדת מקורות מימון מבנק ישראל גם לגופי מימון חוץ בנקאיים, דוגמת חברות הפקטורינג, כפי שמקבלת המערכת הבנקאית".
אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום, בירך על החלטת נגיד בנק ישראל, אך אמר כי "לנוכח מיצוי הריבית ככלי אפקטיבי בישראל, כמו בכל העולם, על הממשלה החדשה בשילוב ובשיתוף עם בנק ישראל, לנקוט בצעדים יצירתיים, מהירים ומשמעותיים על מנת להגדיל את היצע האשראי למגזר העסקי בעלויות סבירות, תוך הנעה מחדש של שוק האשראי החוץ בנקאי והפחתת הלחץ על המערכת הבנקאית".