שתף קטע נבחר
 

שו"ת: האם מותר לישון על הבטן בהריון?

תקופת ההריון מולידה באופן כמעט אוטומטי מיליוני שאלות. גם השבוע המדור הוצף בתהיות שלכן וגם השבוע זהר כרמי עונה על כולן. המשך הריון נעים ולידה קלה!

האם בשורה חדשה בתחום סקירת המערכות יצאה ורק את לא ידעת, האם מותר לישון על הבטן בהריון, ומה עם הגב? האם לזנוח את חדר הכושר לאנחות רק בגלל שאת נושאת עובר ברחמך ומה עושים עם כאבי מפרקים חוץ מלסבול? כל השאלות לשאלות ששאלתן:

 

שאלה:

האם נכון שהזכאות בסל הבריאות השתנתה וכיום הסקירה הבסיסית הכלולה בסל הבריאות היא מורחבת? אם כך, למה הביטוח המשלים ממשיך להציע מימון לסקירה מורחבת פרטית? אני מבולבלת לגמרי. מה ההבדל בין הסקירות המוצעות?

 

תשובה:

לאחרונה יצאה הנחיה של ועד החברה לאולטרסאונד במיילדות וגינקולוגיה, לשדרג את בדיקות העל-קול בשבועות 19-25 להריון, כך שיהיו ברמה של סקירת מערכות. המלצות אלו הינן המלצות מקצועיות ובשטח לוקח זמן עד שהן מבוצעות מבחינת הזכאות הכלולה בסל הבריאות, אם בכלל. בכל מקרה, מדובר בבדיקה שמועדה מקביל למועד הסקירה המאוחרת, כלומר אינה יכולה להחליף את הסקירה המוקדמת המבוצעת בין השבועות 15-18 להריון, ואשר נשים רבות מעדיפות לבצעה באופן פרטי ללא קשר לזכאות בסל הבריאות.

 

במילים אחרות, ההמלצה המקצועית היא בבחינת המלצה בלבד, כלומר, החברה לאולטרסאונד אינה מהווה גורם הקובע את הזכאות בסל הבריאות, אלא גורם מקצועי הממליץ המלצות מקצועיות. כדי שאותן המלצות מקצועיות יאומצו וישנו את הזכאות הכלולה בסל הבריאות, על משרד הבריאות להוציא הנחיה לקופות החולים, לשנות את הזכאות בהתאם. זה לא קרה עד כה.

 

כשמבצעים סקירה באופן פרטי, לביטוחים המשלימים ישנן הצעות מימון. בחלק מהביטוחים מממנים את שתי הסקירות - מוקדמת ומאוחרת, בעלות של השתתפות עצמית מסוימת למבוטחת, ובחלק מהביטוחים הללו מממנים סקירה מורחבת אחת במהלך ההיריון, לבחירת האישה.

 

שאלה:

האם בטוח לישון על הבטן בהריון? ועל הגב?

 

תשובה:

נשים רבות חוששות לישון על הבטן בעת הריון מתוך דאגה לעובר שברחם, אחרות מוטרדות דווקא מהשינה על הגב, מחשש שכלי הדם הגדולים המובילים דם לשליה יהיו נתונים ללחץ שמקורו במשקל הרחם, עם התקדמות ההיריון, ויפגעו חלילה בזרימת החמצן לעובר.

 

ככלל, כדאי לישון בכל תנוחה שנוחה לך, כולל על הבטן ועל הגב, אף כי המנח המומלץ הוא על הצד, עם ובלי קשר להריון. ניתן להיעזר בכרית כדי לתת תמיכה לבטן ההריונית הגדלה, וכן בכרית נוספת בין הברכיים, ולהגיע באופן זה לתנוחת שינה שתהיה גם נוחה וגם בריאה לגב הנושא בנטל משקל הגוף כולו וזקוק למנוחת הלילה, תמיד ובעיקר בתקופת ההיריון.

 

נשים רבות ממתינות בקוצר רוח לסוף ההיריון וללידה כדי לחזור ולישון על הבטן, אולם כדאי לזכור שלאחר הלידה, נשים רבות לא יכולות לישון על הבטן מפאת מלאות החזה בתקופת ההנקה הראשונית. לכן, אם את ישנה על הבטן ונוח לך, המלצתי היא פשוט ליהנות מכל רגע.

 

שאלה:

האם בטוח להתאמן בחדר כושר בהריון?

 

תשובה:

זה תלוי. אם היית רגילה להתאמן עוד טרם ההיריון, אין מניעה להמשיך ולהתאמן גם בתקופת ההיריון, תוך הקפדה על תשומת לב מיוחדת מצד המאמן/ת שלך לגופך המשתנה ולשלבי ההיריון השונים.

 

חשוב לדעת שיש תרגילים ומנחים שאינם רצויים ואף אסורים במהלך ההיריון. לכן חשוב להתייעץ עם גורם מוסמך ולא לעשות במהלך אימון גופני שום דבר שמסב כאב או אי נוחות. את גבול הכאב ואי הנוחות תוכלי לעבור כרצונך בזמן אחר בחיים, אך לא כשאת הרה.

 

אם לא התאמנת בחדר הכושר לפני שהרית, לא מומלץ להתחיל כעת. בחרי פעילות גופנית מתונה בהשגחה של מאמן/ת המתמחה באימון גופני לנשים הרות, כגון יוגה מיוחדת להריון, פילאטיס מיוחד להריון, התעמלות במים ייעודית לנשים הרות, וכדומה.

 

שאלה:

אני סובלת מבצקות וכאבים קשים בכפות הידיים ובמפרקי הידיים. הרופא שלי אומר שחוץ ממשככי כאבים אין מה לעשות, אבל אני משתגעת ולא יכולה לישון. מה עושים?

 

תשובה:

מהשאלה עולה כי נבדקת על ידי רופא והבעיה אינה פתולוגית לטעמו, אלא קשורה להתקדמות ההיריון ונחשבת לנורמאלית. עם זאת, את מעידה על כאבים קשים עד כדי חוסר שינה בלילה. תקופת ההיריון מלווה בשינויים הורמונאליים רבים בגוף האישה, היכולים לגרום לכאבי מפרקים כמו שאת מתארת, עקב עלייה בהורמונים כגון רלקסין, שמטרתם להגמיש את מפרקי האגן לקראת התקדמות ההיריון ולקראת הלידה כמובן, אולם "בדרך" יכולים לעורר כאבים במפרקים אחרים.

 

בבצקות וכאבי מפרקים ניתן ורצוי לטפל באמצעות רפואה משלימה, כגון רפלקסולוגיה, רפואה סינית (דיקור, שיאצו, צמחי מרפא), הידרו-תרפיה (טיפול במים), הומיאופתיה קלאסית או תרגול יוגה מיוחד לנשים הרות. כתמיד, אמליץ להקפיד על בחירת המטפל/ת ולוודא שהינו/ה מוסמך/ת לטפל בנשים הרות.

 

גם לכם יש שאלות בנושא הריון ולידה? לחצו כאן .  

 

  • זהר כרמי, אמא לשלושה, מקימת האתר "זהר כבר בדקה ", עוסקת בייעוץ אישי ללידה ראשונה או לחוויה מתקנת.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים