קנדה: הציידים מתחרים מי יהרוג יותר כלבי ים
ממשלת קנדה פתחה רשמית את עונת הציד השנתית ואישרה לצוד השנה 280 אלף גורי כלבי ים מסוג "הארפ". פעילי ארגונים למען בעלי-חיים הגיעו לקנדה לתעד את הציידים, ולוודא שהם ממלאים את ההוראות. "הקרח הלבן הופך לאדום בעבור בצע כסף; פגרי הגורים נערמים זה על זה", הם סיפרו ל-ynet
ממשלת קנדה פתחה אמש (ב') את תחילת עונת ציד כלבי הים. בסוף השבוע הודיעה הממשלה כי מכסת הציד המותרת השנה היא 280 אלף כלבי ים צעירים מסוג "הארפ", מתוך אוכלוסיה המונה, על פי הערכות, כ-5.6 מיליון פרטים. פעילים משני ארגונים גדולים למען בעלי-חיים הגיעו לקנדה והחלו לתעד את הציד, חרף מזג האוויר הקשה. "המצלמות שלנו לא מפחידות אותם. הם מעוניינים להרוג כמה שיותר כלבי ים בכמה שפחות זמן", סיפר אחד מהם בשיחה עם ynet.
שרת המדגה והאוקיינוסים הקנדית, גייל שיאה, בירכה על פתיחת עונת הציד המסחרי של כלבי הים באי מגדליין במזרח קנדה. בימים הקרובים יחלו הציידים להתפרש בכל השטחים שסביב מפרץ סנט לורנס ולאזור ניו-פאונלנד ולברדור. "ציד כלבי הים הוא מקור הכנסה משמעותי לקהילות קטנות ומרוחקות בקנדה, ומהווה כ-35 אחוז מההכנסה השנתית של הדייגים", ציינה השרה בהודעת המשרד. "הדבר חשוב לאלפי משפחות בעונה זו השנה, בה אפשרויות הדיג הן מצומצמות במקרה הטוב". היא הדגישה כי הציד מתבצע על בסיס תוכנית שימור ארוכת טווח, תוך התייעצות עם גורמים מדעיים.
את פעילי הארגונים למען בעלי החיים הדברים הללו לא משכנעים. נציגים של שני ארגונים גדולים הגיעו בימים האחרונים לקנדה כדי לתעד את הציד ולפעול בחזית התקשורתית לעצירתו. הפעילים טוענים כי המכסה עליה הוכרז גדולה ב-5,000 כלבי ים לעומת המיכסה אשתקד.
שריל פינק, חוקרת בכירה בקרן הרווחה העולמית למען בעלי חיים (ifaw), התקשתה לעכל את הכרזת הממשלה. "אנחנו עדיין בהלם שהם החליטו להמשיך בציד, למרות שמחסני מפעלי העורות מלאים עד אפס מקום בפרוות של כלבי ים, אך הם לא מצליחים למכור את הסחורה", היא אמרה בשיחת טלפון עם ynet. "אין סיבה להגדיל את המכסה ולטעמי הממשלה החליטה 'לעשות שרירים' כדי להבהיר לעולם שהם לא יכנעו ללחצים".
גם מארק גלובר, מהאגודה ההומאנית בארה"ב (hsus), מודה שהופתע מהגדלת המכסה. "במשך שנים רבות, גם הרשויות המקומיות הודיעו כי התמותה הגבוהה במפרץ אינה חייבת להימשך. אך בזמן שכל עיני העולם נשואות לעבר הממשלה, ובניגוד למחקרים מדעיים, היא העלתה את המכסה. זה כמו להפנות אצבע משולשת לעולם; זו התנהגות גאוותנית וברוטלית, שאינה מבוססת על מדע וחמלה".
"הקרח הלבן הופך לאדום בשביל בצע כסף"
נציגי הארגונים נדרשו לקבל מהמשרד אותו הם תוקפים את האישורים לצאת ולתעד את הציד. לאחר קבלת האישור הם שכרו מסוק והמריאו לאזור אתרי הציד במפרץ. אך התוכניות השתבשו בשל מזג האוויר הקשה באזור. "נאלצנו לחזור אחרי כשעתיים בגלל ערפל כבד ורוחות חזקות", סיפר גלובר. גם ניסיון שני לא צלח ורק לאחר שהרוחות שככו במקצת, התאפשרה הגעתם לאזור.
עוד על ציד כלבי הים:
- לקראת עונת הציד: ציידים קנדים הרגו 200 כלבי ים
- מחאה בעולם ובישראל נגד ציד כלבי הים בקנדה
- מסתמן: חרם מוצרים אירופי יציל כלבי ים בקנדה
- פוטין מתנגד לציד גורי כלבי הים בצפון רוסיה
"הטייס המיומן שלנו הביא אותנו קרוב ככל האפשר להתרחשויות, ואז הגלתה בפנינו הזוועה הגדולה", סיפר גלובר. "להגיע לפגרים אחרי שנפשטו מעורם זה דבר אחד, אבל לחזות בזמן אמת בציידים טובחים בכלבי הים זו תמונה זוועתית שלא תישכח. הציידים הורגים את הגורים בהמוניהם במהירות עם אלות וסכינים. היו כאלו שעדיין היו בחיים גם אחרי המכות הראשונות. הציידים גררו את הפגרים בקרח והותירו שבילי דם בכל מקום".
הציידים מתחרים זה עם זה (צילום: HSUS)
(צילום: IFAW/Stewart Cook)
גלובר, פעיל ותיק למען בעלי חיים, עדיין לא התרגל למראות הזוועה. לפני מספר שבועות השקיע את מירב המאמצים בבריסל, כדי לשכנע את חברי הפרלמנט האירופאי לקדם חוק שיאסור יבוא פרוות ומוצרים שמקורם בכלבי הים למדינות האיחוד האירופי, כדי לפגוע בציידים באמצעים כלכליים.
"כשאתה רואה את הקרח הלבן הופך לאדום תוך שניות בשביל בצע כסף, ואת הגורים נערמים זה על זה... זה מחזה עצוב ומחריד, במיוחד אחרי שראינו את כלבי הים חיים ומאושרים לפני מספר שבועות", הוא אומר בכעס.
החוקים להרג הומאני של כלבי הים לא נאכפים
גלובר אמר כי מזג האוויר הקשה דווקא מקל על הציידים לבצע את משימתם. "זה הזוי שממשלת קנדה מצפה שהתקנות שהיא קבעה יישמרו, וכלבי הים ייהרגו רק על פי ההנחיות הקבועות בחוק", הוא מסביר. "במהלך השהות שלנו לא הבחנו באנשי רשות המדגה שעקבו אחרי הציידים כדי לוודא שהם ממלאים אחר ההוראות". הוא גם ציין כי חלק הארי של הציד באזור ניו-פאונלנד ולברדור. "אלו מקומות כה רחוקים ונידחים, ושם הסיכוי שהציידים ישמרו על החוקים שואף לאפס".
ההוראות קובעות את הדרך להריגת כלבי הים תוך גרימת סבל מינימלי. על פי ההוראות, על הציידים לוודא שבעל החיים מת באמצעות סכין.
"המצלמות לא מפחידות אותם. הם מעוניינים להרוג כמה שיותר כלבי ים בכמה שפחות זמן. כשתיעדנו אותם הם לא נעו לעברנו אלא המשיכו בעבודתם", אמר גלובר. "אני מקווה שהם יבינו שאנחנו שם כדי להראות לעולם את מעשיהם ושלא ניגרר לאלימות".
גם פינק נותרה מזועזעת. "הם מתחרים זה בזה על כמויות כלבי הים שייהרגו. זה מבטיח למעשה שהחוקים יופרו משום שהם חוששים שהמכסה תושג במהירות, והם ימצאו עצמם עם הפסד כספי".
מרבית מגורי כלבי הים הניצודים הם בני שלושה שבועות (צילום: HSUS)
אדום על לבן (צילום: IFAW/Stewart Cook)
אך למרות תחילת הציד, פינק וגלובר משוכנעים שהמאמצים שלהם לעצירת הציד מצליחים, והניצחון מבחינתם קרב. "האיחוד האירופאי יכריע בחודש הבא לגבי איסור ייבוא וסחר בפרוות ומוצרי כלבים באירופה, והציידים מודעים להשלכה העצומה שלו על תעשיית ציד כלבי הים", מסכם גלובר. "הממשלה הקנדית תיאלץ בסופו של דבר לחסל את הציד. זו בושה שהיא 'בועטת וצורחת' במקום לעשות את הדבר ההגיוני והמתבקש. במקום להרוג את החיות, אנו קוראים לממשלה להשקיע את מאמציה בפיתוח תיירות אקולוגית, ומציאת חלופות פחות מדממות לאוכלוסיה המקומית".