עתירה: אסור לגבות 1000 ש' לחידוש דרכון שנגנב
בראשית השנה העלה משרד הפנים בשיעור חד את מחיר האגרה על חידוש דרכון שאבד, הושמד או הושחת. האגודה לזכויות האזרח עתרה לבג"ץ נגד הצעד
באגודה טוענים שמדובר במחיר מופקע, שמשמעותו קנס הפוגע בחופש התנועה. עד להכרעה, מבקשים באגודה מבית-המשפט לאסור על משרד הפנים לגבות את האגרה המוגדלת.
הנפקת דרכון חדש לבגיר עולה כיום 250 שקל, וחידושו - 750 שקל. לפני עדכון התקנות, מחיר חידוש דרכון היה 400 שקל. גם חידוש דרכון של קטין שנגנב, הושחת או אבד עלה מ-300 שקל ב-2008, ל-500 שקל ב-2009.
לפי האגודה לזכויות האזרח, אין מדובר באגרה אלא בקנס, שהוא אמצעי ענישה, ולמשרד הפנים אסור, לכאורה, להטיל קנסות. לפי האגודה, כל עוד אובדן דרכון אינו עבירה פלילית, אסור למשרד הפנים להעניש את אלו שדרכונם נגנב או אבד באמצעות האגרה המופקעת.
עם דבר פרסום האגרות החדשות, האגודה פנתה לשר הפנים וליועץ המשפטי לממשלה, בדרישה לאסור את גביית האגרה על דרכון חדש לאחר אובדן או גניבה. בפנייה טוענת האגודה כי האגרות הן למעשה קנסות אסורים, הפוגעים בזכויות היסוד לחופש התנועה וליציאה מן הארץ. כעת נעשתה גם פנייה לבג"ץ.
"איש אינו חולק על החשיבות שבשמירה על מסמכי נסיעה, ואולם השגת התכלית הזו יכולה להיות רק במסגרת החוק", אמר עו"ד עודד פלר מהאגודה לזכויות האזרח. "אגרה אינה עונש, ומשום כך משרד הפנים אינו רשאי לעשות שימוש בסמכותו לגבות אגרות כדי להעניש. לצערנו, כמו בעניינים רבים אחרים, גם הפעם לא היה מנוס מפנייה לבית-המשפט, על מנת שיקרא את משרד הפנים לסדר".