שתף קטע נבחר
 

שו"ת: מה אעשה אם אצטרך ללדת באוטו?

החרדות ההריוניות של קוראות המדור הרחיקו השבוע לכת עד לפחד מלידת-בזק בדרכים. זהר כרמי מסבירה לכן איך יולדים בתנאי שדה - על כל צרה שלא תבוא

שאלה:

אני בשבוע 38, ירד לי הפקק הרירי ויש לי התקשויות של הבטן, אבל הן לא סדירות ולא כואבות בינתיים. כמה זמן זה עוד יכול לקחת עד הלידה?

 

תשובה:

מתיאורך נראה שאת בשלב הלטנטי (=החבוי) של הלידה. בשלב הזה הגוף מתכונן ללידה הפעילה, חלק מהאירועים במסגרת ההתכוננות הזו מתגלים לנו וחלק נשארים נסתרים עבורנו. הגוף מפריש הורמונים שמטרתם לקדם את כל התהליך, הבשלת צוואר הרחם לקראת פתיחתו, התעצמות הפעילות הרחמית, התרככות של המפרקים ורקמות החיבור, וגם הכנה רגשית עליה ההורמונים שלנו משפיעים לא פחות מאשר על גופנו.

 

השלב הלטנטי יכול לקחת שעות, ימים ואף שבועות. יש נשים שאת רובו הגדול של השלב הזה אינן חשות כלל ונפגשות עם תחילת תהליך הלידה כבר בשלב יחסית מתקדם, כשהן לקראת הלידה הפעילה. זה קורה בעיקר בלידה ראשונה. בלידות חוזרות, פעמים רבות הרחם כבר פעיל מאוד, עם התקשויות ואפילו צירונים וצירים ולכן למעשה יש הרבה "אזעקות שווא", בהן נשים מגיעות מוקדם מדי לחדרי הלידה, דווקא בלידות חוזרות ולא בראשונות.

 

במהלך השלב הלטנטי, האירוע המרכזי המתרחש הינו הבשלת צוואר הרחם לקראת הלידה, כלומר התרככותו, שינוי במנח הצוואר מאחורי לקִדמי באופן הדרגתי, מחיקה של הצוואר, ולבסוף פתיחתו. עד פתיחה של 4 ס"מ הלידה נחשבת עדיין לטנטית, אולם בהחלט יש נשים שכבר ב-2 ס"מ הן למעשה בלידה פעילה, כמו גם נשים שב-5 ס"מ יכולות להיות עדיין לטנטיות לגמרי, מבחינת דינאמיקת ההתקדמות בלידה.

 

העבודה ההורמונאלית המתרחשת בגופך היא חשובה מאין כמוה ובלעדיה לא תיתכן לידה, לכן חשוב לאפשר לגוף להתפנות לכך. כלומר, אם ניתן, כדאי לשמור על שיגרה נינוחה ללא הרבה אדרנלין באווירה הסובבת אותך, משום שאדרנלין מדכא את הפרשת הורמוני הלידה. בנוסף, מאחר שהשלב הזה עשוי לקחת זמן, כאמור אפילו שבועות, כדאי מאוד לנצל אותו למנוחה כדי לצבור כוחות ללידה עצמה וכמובן לטיפול בתינוק מיד אחריה.

 

שאלה:

אני בהריון ראשון. לאחרונה שמעתי סיפורים על לידות-בזק בהן היולדת לא הספיקה להגיע לבי"ח וילדה בבית או באוטו. מה עושים בזמן אמת אם זה פשוט קורה לי?

 

תשובה:

לידת-בזק על פי ההגדרה הינה לידה פעילה שאורכה פחות משעתיים עד יציאת התינוק ונחשבת לטראומטית לגוף היולדת וכנראה גם לתינוק. לא כל הלידות שמתפרסמות בתקשורת כגון "לידות אוטו" או "לידות בחניון בית יולדות" הן לידות-בזק בהגדרה הרפואית. לעיתים מדובר בנשים שלא הבחינו בהתקדמות המואצת של תהליך הלידה, נשים שלא חשות בעוצמה בכאבי הצירים, נשים שמתגוררות רחוק מבית היולדות או סיבות אחרות. בכל מקרה, כדאי לא להיות לבד בשלבים כאלו, ועדיף לוודא שעזרה מקצועית נמצאת בדרך, ובמקביל גם מעברו השני של קו טלפון זמין.

 

אם עדיין ניתן, כדאי לנסות לעכב את הלידה עד בוא העזרה (מד"א, מיילדת, רופא, מה שיבוא קודם). כל המחקרים על בטיחות לידות בית אינם מתייחסים ללידות בלתי מתוכננות. לידות כאלו יכולות בהחלט לטמון בחובן סיכונים מיותרים לאם וליילוד. תנוחה שעשויה לעכב את התקדמות ראש התינוק בתעלת הלידה הינה עמידה על שש תוך הרמת הישבן למעלה והשתופפות בפלג הגוף העליון נמוך ככל שניתן.

 

כשמדווחים בטלפון למד"א, למשל, חשוב לציין פרטים כגון האם פקעו כבר מי השפיר, האם מי השפיר היו צלולים, האם יש ליולדת כאבים בין הצירים או כאבים ברום הבטן, האם יש ליולדת דימום חריג בכמותו או באיכותו (קרישית בעיקר) והאם תנאי השטח מאפשרים או אינם מאפשרים מידה סבירה של הגיינה.

 

אם התינוק מגיע, ברוב המקרים אין צורך לעשות דבר, ובוודאי שכשמדובר בכוח אדם שאינו מיומן עדיף לא לעשות מאשר לגרום נזק. רוב התינוקות ייוולדו באופן עצמוני. חשוב לדאוג למשטח נוח וסטרילי ככל שניתן עבור היולדת ועבור היילוד ולא לנסות למשוך בחבל הטבור כדי להוציא את השליה, שלב אחרון זה בלידה חשוב מאין כמוהו ועדיף שיבוצע בנוכחות צוות מיומן. בינתיים חשוב לדאוג לחום גופו של היילוד. לשם כך יש להניחו על חזה האם ולכסות את שניהם בשמיכה.

 

שאלה:

חברה קרובה שלי ילדה את בנה השני. אני יודעת בוודאות שלא חסר לה ולתינוק כלום, אבל מאוד רוצה לקנות לה משהו שבאמת יעזור לה כיולדת טרייה. יש רעיונות?

 

תשובה:

הדבר החשוב ביותר עבור רוב היולדות הוא מנוחה, והוא גם המצרך הנדיר ביותר לאחר לידה, בעיקר אם יש כבר אח בכור בבית. לכן הצעתי לך היא לחשוב איך תוכלי לעזור לחברתך לנוח וכשאני אומרת לנוח, אני מתכוונת מנוחה לגוף ולנפש.

 

רגשות היולדת יכולים להיות סוערים מאוד לאחר לידה, לעיתים עולים רגשות אשם כלפי הילד הבכור, ומיד עלולים להצטרף אליהם רגשות אשם כלפי הרך הנולד ש"גרם" לרגשות האשם כלפי הבכור וחוזר חלילה במעגל הקסמים. תוכלי לעזור לה בכך שתציעי לה זמן מנוחה כשהתינוק בידייך והיא נחה, מתקלחת, אוכלת אוכל בריא ומתחזקת.

 

גם זמן שבו היא יכולה לדבר על רגשותיה הוא זמן מנוחה איכותי לנפש ולרגשות הסוערים. גם יולדת ש"לא חסר לה כלום" עברה טלטלה גדולה וזקוקה להרבה תמיכה. אם תוכלי להציע לה "קופון" לשימוש חוזר לשעות מנוחה עבורה, שעות איכות שלה עם בנה הבכור, או שילוב ביניהם, אני בטוחה שהיא תוקיר אותך גם ללא קניית מתנה זו או אחרת. כמובן שתמיד תוכלי לקנות עבורה זמן זה, אם אינך יכולה לתת אותו בעצמך, או לשלב בין זמן שלך לזמן קנוי מאשת מקצוע.

 

לדאוג לאוכל בריא וטרי עבורה זו גם עזרה גדולה. גם מי שיש לה הכל ולא חסר לה כלום רוצה וצריכה אוכל מבושל, ביתי וטרי לאחר הלידה. יש היום שירותים מופלאים, כגון שירות אוכל ביתי ואפילו אורגני עד הבית, אז אם את לא בשלנית, את עדיין יכולה להעניק לחברתך היולדת את מה שהיא צריכה.

 

גם מי ש"יש לה הכל ולא חסר לה כלום" לא רוצה להיות לבד אחרי לידה. לעיתים, המתנה הגדולה ביותר שתוכלי לתת לה זה פשוט להיות איתה, אפילו כל יום, אפילו קצת. עצם הידיעה שבשעה מסוימת ביום תגיע נפש אהובה ומוכרת לבלות בחברתה, חברת מבוגרים, יכולה לתת כוחות ליולדת לכל היום.

 

יש לך הרבה מה לתת לחברתך. הדברים שאת יכולה לתת לה הם החשובים ביותר לאם טרייה לשניים ולכל יולדת.

 

גם לכן יש שאלות בנושא הריון ולידה? לחצו כאן .  

 

  • זהר כרמי, אמא לשלושה, מקימת האתר "זהר כבר בדקה ", עוסקת בייעוץ אישי ללידה ראשונה או לחוויה מתקנת.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים