אושר תקציב ארה"ב - 3.5 טריליון דולר
הסנאט ובית הנבחרים אישרו את תקציב הממשל הפדראלי. התקציב מבוסס על גירעון של 1.2 טריליון דולר, ויאפשר להעביר את תוכניותיו של הנשיא אובמה בתחומי הבריאות, החינוך, האנרגיה והסיוע לבעלי בתים
הסנאט האמריקני אישר הלילה (ו') את התקציב הפדראלי של הממשל לשנת התקציב המתחילה ב-1 לאוקטובר והעביר אותו לעיונו של הנשיא, ברק אובמה, שעות אחדות אחרי שגם בית הנבחרים אישר את התקציב.
תקציב הממשל יעמוד על 3.5 טריליוון דולר ויתבסס על גירעון של 1.2 טריליון דולר. התקציב יאפשר את הוצאתן לפועל של מרבית תוכניותיו הכלכליות של הנשיא הנבחר, כולל תוכנית הסיוע לבעלי בתים, תוכנית שיפור ביטוח הבריאות, מדיניות האנרגיה החדשה - המבוססת על מעבר לאנרגיות מתחדשות - והגדלת ההשקעה הפדראלית בחינוך.
התקציב יגדיל את נטל המס על אזרחי אמריקה העשירים ביותר ועל חלק מהחברות, כדי לממן הקלות מס לעובדים בעלי הכנסה נמוכה ובינונית ואת תוכניות הפיתוח וההוצאה.
התקציב עבר הודות לעובדה שמרבית חברי הקונגרס, בשני הבתים, שייכים למפלגתו של אובמה - המפלגה הדמוקרטית. הסנט אישר את התקציב ברוב של 55% תומכים ו-43% מתנגדים, כאשר התפלגות ההצבעה הייתה דומה להתפלגות המפלגתית. העברת התקציב נחשבת לניצחון של ממשל אובמה, אך לממשל עדיין מחכים מאבקים לא קלים כאשר המחוקקים יצטרכו לדון בתוכניות כלכליות נוספות שלו, הכוללות סיוע בהיקפים אדירים למגזר הפיננסים המשותק.
"ניקיון הבלגן שירשנו מהממשל הקודם יצריך עבודה רבה", אמר מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, הארי רייד. "דבקות בסדרי העדיפויות הללו תסייע בהתאוששות הכלכלית לאמריקאים רבים המצויים בקשיים".
הרפובליקנים, לעומת זאת, בשני בתי הקונגרס האשימו את הדמוקרטים בניסוח תוכניות שיפגעו בכלכלה בטווח הארוך ויטילו על הדורות הבאים חוב גדול מדי. "התקציב של הממשל מטיל יותר מדי מסים, מבזבז יותר מדי ולווה יותר מדי בתקופה שאין אנו להרשות זאת לעצמנו", אמר המנהיג הרפובליקני בסנאט, מיץ' מקונל.
תוכנית הסיוע לבעלי בתים - 75 מיליארד דולר
תוכנית הסיוע לבעלי הבתים של אובמה נועדה להתמודד עם משבר עיקולי הבתים, שבנוסף על היותם בעיה חברתית קשה, הם היוו את הגורם הישיר למשבר הכלכלי הגלובלי - כיוון שאלפי גופים פיננסיים הפסידו את הריבית ששילמו הלווים על המשכנתאות. התוכנית אמורה לסייע לכ-9 מיליון אמריקנים להימנע מלאבד את ביתם. היא נועדה לסייע ללוקחי משכנתאות ששווי המשכנתא שלהם גדול משווי הנכס שלהם היום, וכן ללווים שנמצאים על סף עיקול ביתם. היקף התוכנית - 75 מיליארד דולר. עוד כוללת התוכנית הגדלה של הסיוע שניתן לענקיות המשכנתאות הפדרליות פאני מיי ופרדי מאק שקרסו והולאמו בספטמבר שעבר.
היוזמה תסייע לעד חמישה מיליון אמריקנים להשיג מימון מחודש למשכנתא, אם המשכנתאות שלהם נמצאות בבעלות פאני מיי או פרדי מאק או שהחברות מבטחות אותן. כיום, בעלי בתים שחייבים יותר מ-80% משווי ביתם אינם זכאים למימון מחדש. לדברי אובמה, העלות של הסרת המגבלה הזאת למשלמי המסים היא אפסית. "פאני ופרדי יקבלו תשלומים קטנים יותר, אך הדבר יתקזז עם צמצום במספר האנשים שיגיעו לחדלות פירעון ובמספר עיקולי הבתים".
בנוסף, מספקת התוכנית תמריצים למעניקי משכנתאות, בניסיון לשכנע אותם לסייע לעד ארבעה מיליון לווים שנמצאים על סף עיקול. חלק זה של התוכנית נקרא "יוזמת ייצוב בעלי הבתים", ובמסגרתה יפחיתו המוסדות המלווים את שער הריבית על ההלוואות כך שההחזר החודשי יעמוד על לא יותר מ-38% מהכנסתו של בעל הבית, וקרנות ממשלתיות יסייעו להפחתת ההחזר החודשי ללא יותר מ-31% מההכנסה של בעל הבית.
לפי Economy.com של מודי'ס, מ-52 מיליון בעלי בתים בארה"ב שלקחו משכנתא, כ-13.8 מיליון, או 27%, חייבים יותר על המשכנתא שלהם מאשר שווי הנכס שלהם.
תוכנית הבריאות: קלינטון נכשל, האם אובמה יצליח?
תוכנית אובמה מיועדת לצמצם את ההוצאות הענקיות שמוציא המשק האמריקני על בריאות, מאחר ומערכת הבריאות של ארה"ב נמצאת כמעט כולה בידיים פרטיות. התוכנית אמורה, לטענת ממשל אובמה, להוזיל את הוצאות הבריאות של הממשל בטווח הבינוני והארוך, אך יישומה יעלה 634 מיליארד דולר.
בארה"ב, בניגוד לכל שאר המדינות המפותחות, אין ביטוח בריאות ממשלתי. אזרחי המדינה רוכשים מכספם (או שהמעסיק עושה זאת עבורם) ביטוח אצל חברה פרטית ומגדירים באופן ספציפי אילו אירועים רפואיים נכללים בו. על השאר הם משלמים באופן פרטי והרבה.
הממשל האמריקני מממן שתי תכניות ביטוח רפואי ממשלתי - לנתמכי הסעד למיניהם ולקשישים. חברות אלו (Medicaid ו-Medicare) משלמות לשוק הפרטי כסף מלא על השירותים, ומערכות אלו עולות למשלמי המיסים עשרות מיליארדי דולרים בשנה כאשר חוסר היעילות המאפיין את פעילותן מוערך במיליארדי דולרים בשנה.
אחת הדוגמאות הבולטות לחוסר היעילות שלהן מתבטא בכך שלמרות שהממשל הוא הלקוח הגדול ביותר של חברות התרופות (אתיות ומעט גנריות), אין לו תכנית רכש מרכזית שתנצל את היתרון לגודל. במקום זאת, החברות הממשלתיות בכל אחת מהמדינות רוכשות את השירותים בעצמן ובנפרד (בכך הוא דומה לקופות החולים בישראל).
אובמה מעוניין להכניס תחת מטריית הביטוח הממשלתי אוכלוסיות שאינן מכוסות כרגע בביטוחי בריאות. בעיקר את אלו הנופלים בין הכיסאות; אזרחים שעובדים ולכן לא מקבלים סיוע ממשלתי, אבל הכנסתם הנמוכה לא מאפשרת להם לרכוש ביטוח. את הסכום הדרוש הוא מעוניין לכסות ע"י קיצוץ בתקציבי התכניות הקיימות והעלאת מרכיב ההשתתפות העצמית של המבוטחים הקיימים.
עוד כוללת תוכנית אובמה קיצור את משך הזמן הלוקח למנהל התרופות האמריקני (FDA) לאשר תרופות גנריות, ולהגביר מאד את רכישת התרופות הגנריות במקום האתיות במטרה לחסוך תקציבים. לשם כך הוא מוכן לאשר חקיקה מיוחדת בנושא.
עוד מתכוון הממשל מתעתד לדרוש מחברות התרופות הורדת מחירים אגרסיבית יותר. כיום מקבל הממשל הנחה של 15.1% בלבד ממחיר המדף והוא מתעתד להגדיל את דרישתו לכדי 22.1%. הממשל הכריז על תכנית לקיצוץ 176 מיליארד דולר מהתשלומים לספקי השירותים הרפואיים מאחר וכיום הוא משלם 14% יותר על אותם שירותים במגזר הפרטי.
מערכת הבריאות הפרטית המספקת שירותים לתכניות הממשלתיות, תיאלץ להתייעל ולעמוד במבחנים שונים של תוצאות רפואיות בטרם תקבל את התשלום בגינן. לדוגמה: בדיקה של מספר החולים המתאשפזים מחדש בגין אותה בעיה בתוך 30 יום מהטיפול הראשוני ואי תשלום עבור האשפוז הנוסף.
המשמעות של הרפורמה המוצעת ברורה - החברות הפרטיות ירוויחו פחות על אותם שירותים. בהתאם, קיים חשש שבכדי להתייעל, בתי החולים והרופאים ידרשו מספקי הציוד, בהם חברות התרופות, חברות ביוטכנולוגיה ומכשור רפואי - הנחות גדולות יותר, או שיקצצו בתקציבי הציוד הרפואי. התוכנית מאיימת, איפוא, על תעשיית הבריאות האמריקנית, והיא מפעילה לובי חזק נגד מימושה.
אובמה הוא הנשיא השלישי, אחרי קלינטון ובוש, המנסה לבצע שינוי מבני בהוצאות הבריאות של ממשלת ארה"ב. שני הקודמים נכשלו כשלון חרוץ. החודשים הקרובים יהיו מבחן הניסיון של אובמה להצלחתה של הרפורמה במערכת הבריאות האמריקנית.