השר ארדן: להקפיא את הקמת התחנה הפחמית
השר החדש להגנת הסביבה קורא לממשלה לעצור את הקמת התחנה הפחמית הנוספת באשקלון כדי לבחון את הצורך בהקמתה. לאור גילוי מצבורי הגז מול חופי ישראל הוא חושב שיש לבדוק האם יכולה ישראל להפיק חשמל באמצעים מזהמים פחות
השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, קורא לממשלה להקפיא את התוכנית לבניית תחנת כוח פחמית נוספת באשקלון, "לאור גילוי מרבצי הגז הטבעי בסמוך לחופי ישראל". במכתב ששלח היום (ב') למזכירות הממשלה הוא ביקש לכנס בדחיפות את הממשלה כדי לדון בהקפאת התוכנית מסיבה זו ובשל סיבות נוספות.
המאבק סביב התחנה הפחמית באשקלון מלכד סביבו את פעילות ארגוני הסביבה בתקופה האחרונה. מדובר בתוכנית של משרד התשתיות וחברת החשמל להקים שתי יחידות ייצור חשמל מונעות פחם, שיצרפו לארבע יחידות שפועלות בתחנת הכוח רוטנברג. הפרויקט קיבל את אישור הוועדה לתשתיות לאומיות, והתוכנית נמצאת לקראת הפקדה במוסדות התיכנון. במקביל הגישה "אדם טבע ודין" בג"צ נגד התוכנית, אך ההערכה היא שהחלטת ממשלה תוכל לבלום את המהלך מהר יותר.
עוד על המאבק סביב התחנה הפחמית:
- האם הגז מחיפה יחליף את הפחם באשקלון?
- מתנגדי התחנה הפחמית: חלופות לא נבחנו לעומק
- הכוכבים קוראים לפואד: עצור את תחנת הפחם
- חברת החשמל: התחנה באשקלון תנקה את האוויר
המשרד להגנת הסביבה הביע בעבר את התנגדות להקמת התחנה בשל החשש מזיהום האוויר הכבד שתגרום. במשרד אמרו כי יש לעכב את ביצוע התוכנית ככל שניתן עד שטכנולוגיות נקיות יותר להפקת חשמל מפחם יהיו זמינות.
במשרד התשתיות ובחברת החשמל אמרו מנגד כי הביקושים הגוברים לחשמל והעדר רזרבות לתקופות צריכת השיא הופכות את התחנות הפחמיות הנוספות להכרח, ויש להקימן במהירות האפשרית.
גילוי מצבור הגז הגדול מול חיפה נתן למתנגדי התחנה רוח גבית. הם טענו כי מאגר האנרגיה הנקי והמקומי יהפוך זמין בתוך כמה שנים, ולכן יש לעכב את הקמת התחנה הפחמית המזהמת. במשרד להגנת הסביבה אמרו שאם יתברר שכמות הגז שהתגלתה אכן משמעותית, יקראו גם הם לעכב את הפרויקט. מאז התגלו סימני גז מעודדים גם בקידוח מול חופי חדרה.
במקום עוד חשמל - אפשר לחסוך
השר ארדן, תושב אשקלון, התנגד מאז ומתמיד להקמת התחנה הפחמית. כעת, אחת הפעולות הראשונות שלו עם כניסתו למשרד להגנת הסביבה היא לנסות ולבלום את התוכנית.
ארדן ציין כי בשדות הגז "תמר" ו"דלית" שהתגלו לאחרונה יש, על פי הערכה שמרנית, גז בר הפקה בשיעור משמעותי. מימוש שדות אלה צפוי לדבריו לספק את כל צרכי האנרגיה של מדינת ישראל לשנים רבות ולנתק את תלותה ביבוא דלקים להפקת אנרגיה ממדינות זרות.
זאת ועוד: המשבר הכלכלי גרם לירידה מדווחת של 10 אחוזים בצריכת האנרגיה בישראל - דיווח אשר משנה לדעת ארדן את התחשיבים מהם הסיקו את הצורך בהקמת התחנה באופן מיידי. הוא סבור שניתן לנצל את המשבר הכלכלי כדי להפעיל תוכנית לאומית לחיסכון בחשמל, שתניב חיסכון של עד 20 אחוז מהצריכה. בנוסף, תוכנית התייעלות אנרגטית במשרדי הממשלה יכולה להניב חיסכון נוסף של 10 אחוז בצריכת האנרגיה בישראל.
ארדן אמר עוד כי מוסדות התיכנון קידמו באופן מהיר יחסית תוכניות להקמת תחנות כוח המונעות בגז טבעי ולכן הוא סבור שרזרבות האנרגיה של ישראל אינן בסכנה בשנים הקרובות. הוא סבור גם כי קיימים כבר כיום כלים טכנולוגיים שבעזרתם ניתן להפיק חשמל מפחם, בלי זיהום אוויר מאסיבי ובלי לייצר פסולת רבה. דחיית הקמת התחנה תאפשר לדבריו בחינה של הטכנולוגיות הללו והטמעתן גם בישראל.
ארדן התייחס גם לתוכנית משרד התשתיות להקים תחנות סולאריות, כדי שעשירית מהאנרגיה שתצרוך ישראל עד 2020 תהיה ממקורות מתחדשים. הוא סבור שהתוכנית צנועה מדי ושישראל יכולה לשאוף ליעד של 20 אחוז אנרגיה מתחדשת - כמו מדינות אירופה.
כמו כן הוא הזהיר שהקמת התחנה הפחמית, שתפלוט כמות גדולה של גזי חממה, תגרום להטלת קנסות כבדים על ישראל. הוא הזכיר במכתב את ההסכם הבינלאומי להפחתת הפליטות, שצפוי להחתם השנה ולהיכנס לתוקף ב-2012. לאחר כינון ההסכם, מדינות שלא יעמדו ביעדי ההפחתה בפליטות הגזים ייקנסו במיליוני דולרים.
ארדן ציין שמדינות אירופה למשל קיבלו החלטה להפחית ב-2020 את פליטת הגזים שלהן ב-30 אחוז (ביחס לשיעור ב-1990). בישראל לעומת זאת, בלי שינויים דרמטיים, שיעור פליטת גזי החממה צפוי לגדול ביותר מ-60 אחוז בשנים הקרובות - בניגוד גמור למגמה העולמית.
"על הממשלה החדשה לעצור את הקמתה של התחנה הפחמית", אמרו בארגון "מגמה ירוקה". "הקמת תחנת כוח פחמית תגרום לנזקים בריאותיים, כלכליים, וסביבתיים כבדים, תגזול מקופת המדינה תקציב גדול ותארך זמן רב יותר - לעומת הקמת תחנה המבוססת על גז טבעי שמשתלמת למדינה ולתושביה".