שתף קטע נבחר

דראפט ה-NFL: בוחרים בעתיד טוב יותר

מוויליאם שייקספיר ועד מאת'יו סטאפורד - 73 שנים עברו מאז הדראפט הראשון בתולדות ה-NFL. היום יש רואים בו כאירוע גדול יותר אפילו מהסופרבול. כל מה שצריך לדעת על ההליך שיתחיל במוצ"ש ויסתיים רק למחרת עם 255 שחקני ליגה חדשים

זה התחיל כמו עוד בוקר רגיל בחייו של נורם מייקל. אחרי שפקח עיניים וצחצח שיניים, הכין לעצמו כוס קפה כהרגלו בקודש והחל בקריאת העיתון היומי. ממש עוד בוקר שגרתי של שלהי חורף 1999. אחרי סקירה מהירה של הכותרות, לקח עוד לגימה מהקפה והתפנה למדור הספורט. מייקל הוא אוהד ותיק של קבוצת הפוטבול של אוניברסיטת סירקיוז, בה נהג לככב צעירותו. לפתע נפערו עיניו הרפות. מבעד לזגוגיות משקפיו העבות הבחין ברשימת יוצאי הקמפוס לדורותיו שנבחרו בדראפט ה-NFL. שם, בין מרווין האריסון, לארי צ'סונקה, ג'ים בראון ורבים אחרים, גילה גם את שמו שלו.

 

 

לא, זו לא היתה טעות. הפילדלפיה איגלס בחרו בו בסיבוב ה-18 של הדראפט. גילוי זה היה יכול להסב למייקל עונג רב לולא היתה החדשה המרעישה נכונה לשנת 1944. מאז עברו 55 שנים, ולמרות שלמייקל הפנסיונר אין יותר מה לעשות בחיים מלבד לקרוא את העיתון כל בוקר בטריילר שלו, בגיל 77 ספק אם גופו היה מאפשר לו לעשות ניסיון ולהתקבל לקבוצה. לפצות על כל הזמן שבוזבז, במהלכו לא ידע כלל כי עמד בפני קריירה ספורטיבית, כזו שאולי היתה משנה את חייו לחלוטין. "עדיין לא שמעתי מהאיגלס. אני מניח שהחמצתי את חלון ההזדמנויות שלי", אמר.


יש פה מישהו נורם מייקל? דרוש בלשכת הגיוס... של האיגלס (איי.פי)

 

מסתבר כי עם סיום לימודיו בסירקיוז, מייקל התגייס לצבא והאיגלס לא הצליחו לאתרו. והוא, שכלל לא התעדכן בחדשות המסעירות, המשיך בחייו מחוץ למגרש הפוטבול מבלי שידע כי נבחר בדראפט. כך זה היה אז, בשנותיו הראשונות של דראפט ה-NFL. אפילו בחירתו של אחד שמו וויליאם שייקספיר על ידי פיטסבורג סטילרס שלישי בדראפט הראשון אי פעם בשנת 1936, לא הסעירה רבים. אפילו לא אותו עצמו. היום – יותר משבעים שנה אחרי, הדברים נראים אחרת לגמרי.

 

זה אולי נראה לכם מופרך לחלוטין, אבל דראפט ה-NFL הוא אחד המעמדים היותר מתוקשרים בספורט האמריקני – האירוע שייפתח במוצאי שבת ב'רדיו סיטי הול' בניו יורק (23:00 שעון ישראל) ויינעל למחרת יועבר בשידור ישיר מלא ב-ESPN (אפילו אצלנו). מדובר באירוע שיש הרואים בו גדול יותר אפילו מהסופרבול.

 

אם תחשבו על זה לרגע, ההגיון הוא די פשוט. הסופרבול הוא אולי השיא של העונה, אבל רק שתי קבוצות נוטלות בו חלק. לשלושים הקבוצות הנותרות נשאר רק להביט מהצד, לקנא ולקוות לעתיד מוצלח יותר – והעתיד של כל אחת ואחת מהן ייקבע במידה רבה על פי מידת הצלחתן בדראפט.


דראפט 2008 ברדיו סיטי הול שבניו יורק. כך זה נראה מבפנים (אמיר בוגן)

 

לכן אין פלא, שראשי הקבוצות משקיעים כל כך הרבה משאבים בהכנות הדקדקניות לאורך כל השנה. אין להתפלא שגם האוהדים מתכוננים. נראה שלכל אחד כזה 'מוק-דראפט' משלו - אחד מהתענוגות הגדולים האפשריים לכל אוהד פוטבול אמיתי, במיוחד כשהוא, בניגוד לסקאוט, המנכ"ל או הבעלים של הקבוצה, לא יצטרך לשלם על טעויותיו. בין אם במשרתו, אם במיליוני דולרים שבוזבזו לשווא.

 

קחו לדוגמה את בובי בת'ארד, מנכ"ל סן דייגו בשנות התשעים, שפרש בבושת פנים אחרי שהיה אחראי לבחירת הדראפט הגרועה בתולדות הספורט האמריקני כולו. ב-1998 היה בת'ארד נחוש לשים ידו על פייטון מאנינג או ראיין ליף, שנחשבו לטובים בשחקני אותה שנה. הוא ידע שלא יצליח לעשות כן בבחירה שלישית שעמדה לרשותו, אז יזם טרייד עם אריזונה כדי להתקדם מקום אחד בלבד. בתמורה העביר לקארדס את בחירת הצ'ארג'רס ובחירה נוספת בעתיד.  


פייטון מאנינג. נבחר ראשון ושינה את הקולטס לחלוטין (AP)

 

אחרי שאינדיאנפוליס בחרה במאנינג ראשון, מיהר בת'ארד להודיע על בחירת ליף ואף העניק לו חוזה לארבע שנים בתמורה ל-31 מיליון דולר. אחרי שלוש עונות של הופעות מזעזעות, פציעות, שיאים שליליים חסרי תקדים לקווטרבק וריבים עם חבריו לקבוצה והאוהדים, נזרק ליף מסן דייגו עם כיסיו מלאי הדולרים. הוא קיבל הזדמנות נוספת בטמפה ביי, דאלאס וסיאטל לפני שפרש סופית כאחת הבדיחות הגרועות בתולדות הליגה, לטובת משרה כמאמן גולף באוניברסיטה טקסנית.

 

אגב, מאנינג למי שלא יודע, הביא אליפות לקולטס ב-2007 וכבר מזמן הבטיח מקומו בהיכל התהילה עם שלל שיאי ליגה...

 

ם השנה כולם מתרכזים באופן טבעי בבחירות הראשונות. דטרויט ליונס יפתחו את הדראפט ויילכו ככל הנראה בקווטרבק מג'ורג'יה מאת'יו סטאפורד. סנט לואיס ראמס וקנזס סיטי צ'יפס שבוחרים מיד לאחר מכן עדיין מתלבטים. אבל כל הסקאוטים, המאמנים ואנשי הצוות המקצועי יצטרכו להישאר מרוכזים לאורך 48 שעות ולבדוק כל התפתחות במהלך שבעת סיבובי הדראפט ועד לשחקן ה-255 שייבחר אחרון.


מרקוס קולסטון. איזו מציאה, רגע לפני סוף הסיבוב השביעי (AP)

 

נכון, בדרך כלל הקבוצות נוטות למלא רזרבות של שחקנים צעירים וזולים יותר, בתקווה שאולי יצליחו להחליף בעתיד את הוותיקים כשאלו יזדקנו, או ששכרם יהפוך גדול מדי ויכביד על תקרת המשכורות הקשיחה של הליגה. אבל לא פעם, נמצאים בסיבובים המאוחרים אוצרות של ממש. כזה הוא מרקוס קולסטון, שנבחר על ידי הניו אורלינס סיינטס במקום ה-252 - שלוש בחירות לסיום הסיבוב השביעי והאחרון ב-2006. היום נחשב לאחד הרסיברים הטובים בליגה.

 

ככה זה בדראפט, כמו בכל הימור - לפעמים אתה מנצח, לפעמים אתה מפסיד. כמו בכל משחק פוקר, גם פה המשתתפים שומרים את הקלפים קרוב לחזה ולא פעם מבלפים כדי להטעות את היריבים. כך זה כשעל הפרק עומדים מיליוני דולרים. כמעט הכל מותר, אפילו להשתמש בתקשורת - לפזר דיסאינפורמציה מחד, להדליף מידע חסוי על המועמדים מאידך. כך למשל קרה כשנחשף כי כמה מהמועמדים נכשלו בבדיקה לגילוי מריחואנה.


פרסי הארווין. בדיקות הסמים כנראה יוציאו אותו מהסיבוב הראשון (AFP)

 

הבדיקות התקיימו במסגרת אירוע הקומביין המסורתי באינדיאנפוליס - 'שוק הבשר' של ה-NFL, בו עוברים המועמדים בדיקות מעמיקות ודקדקניות, כמעט פולשניות לגבי יכולתם הפיזית והמנטלית וכן בריאותם. ריצת 40 מטרים, זינוקים מהמקום, קפיצה לגובה, הרמת משקולות, מדידות גובה, משקל ומוטת זרוע וכן מבחנים פסיכוטכניים וראיון אישי - זוהי מנת חלקם של המועמדים לדראפט - ניסיון להקטין את הסיכוי לטעות. שלא לדבר על החוקרים שנשכרים כדי לברר על עברם.

 

ואיך בוחרים? מדובר בהליך מסובך ביותר ובדרך כלל הצוותים של הקבוצות מצטיידים בטבלאות שונות ומשונות ובנוסחאות מתמטיות מסובכות שיסייעו להם לעבד את כל האינפורמציות בזמן אמת. איזו קבוצה בחרה את מי, ואילו שחקנים עומדים על הפרק, איזו קבוצה מציעה טרייד והאם שווה להיענות לו בחיוב. ומעל הכל - המתח התמידי בין בחירת השחקן הטוב ביותר בנמצא לבין מילוי צורך של הקבוצה.

 

מהי הפילוסופיה המועדפת? תלוי בקבוצה, תלוי בראשיה, תלוי בשחקנים העומדים לרשותה. כשלסיינטס עמדה ההזדמנות לבחור ב-2006 ברג'י בוש, הם עשו כן בלי להסס למרות שהם היו מסודרים בעמדת הראנינג-בק, עם דיוס מקאליסטר. פשוט אי אפשר לוותר על כישרון ענק כמו בוש בבחירה השנייה בדראפט.  


סקוט פיולי עם טוד היילי. עיצב את הפטריוטס. מה יעשה בצ'יפס? (MCT)

 

מצד שני, מנכ"ל הקולטס ביל פוליאן נוהג מזה שנים רבות לתחזק את ההגנה שלו באמצעות בחירות הדראפט. אין לו ברירה אחרת. ההתקפה בראשות מאנינג כבר מסודרת פחות או יותר, אבל עולה המון כסף. כדי לאזן אותה, עליו להזרים דם חדש לצד השני של הכדור - שנה אחר שנה.

 

זה היופי שבדראפט: הקבוצות החזקות רק מנסות לשמר את כוחן ולמלא חורים עם השאריות שנותרו להן בבחירות המאוחרות. אלו החלשות הולכות על ההזדמנות שבכוכבים הגדולים של העתיד בבחירות הראשונות. למרות שבעצם זה אומר שגם ההימור שלהן גדול יותר - יותר כסף עומד על הפרק. ממש כמו במקרה של אותו ליף (ומאז המשכורות רק תפחו). אין פלא אם כך שקבוצות מעדיפות לא פעם לסגת מתחילת הסיבוב הראשון, שם מחיר הכשלון גדול הרבה יותר.


רוג'ר גודל (משמאל) בדראפט. אירוע שיא של הליגה (אמיר בוגן)

 

כן, אלו הסכומים בהם מדובר היום. סכומים אסטרונומיים, עליהם לא יכלו מר מייקל שלנו או אותו שייקספיר (שהבין כי אין כסף בפוטבול בשנות השלושים והעדיף להתגייס לצבא) אפילו לחלום לפני חמישים שנה, כשנכנס לתרדמת בכל הנוגע לקריירת הפוטבול שלו. הוא אולי שקוע בעבר, אבל הדראפט כאמור הוא בשביל העתיד. המוק-דראפט שלנו, מנסה לחזות אותו.

 

  • בשבת: תחזית הדראפט של ynet

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מייקל קראבטרי. מהמבטיחים בדראפט הקרוב
צילום: איי פי
מומלצים