שתף קטע נבחר
 

פישר: מקווה שאריסון תחליף את ההנהלה בכבוד

נגיד בנק ישראל בוועדת הכספים: "רצינו לטפל בבנק הפועלים בשקט ולהציע לבעלי השליטה לשנות את ההנהלה. בדרך כלל נותנים למנהלים לצאת בכבוד, אבל זה לא קרה. עם זאת טרם חלטנו לנקוט בצעדים הפורמליים ואנו מקווים להגיע לפשרה"

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, דחה הבוקר (ד') בתוקף את כוונות הכנסת להתערב במשבר בנק הפועלים, בדיונים שנקבעו לשבוע הבא בוועדת הכספים והכלכלה.

 

 

פישר, שדיבר בוועדת הכספים, הזהיר שהדיון הציבורי בנושא מחליש את הפיקוח על הבנקים ואמר כי עדיף לסיים את המשבר במהלך שקט ומכובד בהתאם לבקשות בנק ישראל להחליף את הנהלת הפועלים. חברי הוועדה ביקשו במהלך הישיבה לשמוע את עמדתו של הנגיד בפרשה, וח"כ שלי יחימוביץ' (העבודה) קראה לחברי הכנסת לתת גיבוי למהלכי הנגיד.

 

בתגובה לבקשות הח"כים, אמר הנגיד: "טעות היא להיכנס לעניין זה עכשיו, באמצע הצעדים שהתחלנו לנקוט. לא היינו נכנסים למסלול זה באמצע המשבר הפיננסי הגדול ביותר בתולדות המדינה נוכח ההשלכות הקשות שהיו לכך על המשק. אבל עכשיו הגענו למסקנה שצריך לנקוט בצעדים. עם זאת, סוגיית הפיקוח על הבנקים נמצאת רק בין המפקח למפוקח (ולא בידי הכנסת, צ.ל)".

 

"אפשר להתחיל לטפל בצד הפורמלי (של שינויים חד צדדים בניהול הבנק, צ.ל) אבל זה ייקח הרבה זמן. אנחנו רצינו לטפל בבעיה של בנק הפועלים בשקט, כמו שמקובל בעולם, על בסיס עובדות ולהציע לבעלי השליטה (שרי אריסון) לשנות את ההנהלה הבכירה".

 

"בדרך כלל עושים את הדברים הללו בשקט ונותנים למנהלים לצאת בכבוד. אבל זה לא קרה אצלנו. עם זאת, אנחנו עדיין מקווים להגיע לפשרה".

 

הנגיד הדגיש: "הכוונה שלנו היא לחזק את יציבות המערכת הבנקאית, ולא פחות מכל דבר אחר, לחזק את ניהול בנק הפועלים. בנוסף לכך, עלינו לשמור על אמון הציבור והמערכת הבנקאית. העובדה שהנושא הפך, לצערנו, לסוגייה ציבורית, היא בעייתית".

 

הנגיד טען, כי בגלל הפיקוח הקשוח של בנק ישראל על הבנקים, המשק יוצא מהמשבר הפיננסי טוב יותר מרוב מדינות המערב. "אנחנו בתחום זה בין הכי טובים בעולם. אין סכנה לנפילת בנק. העובדה שהמפקח לא נתן לבנקים להוריד את הלימות ההון תרמה לכך שלבנקים יש היום מספיק הון לטפל בבעיות שנגרמות במשבר הריאלי, ובעלייה באבטלה, שתגרום לאנשים לא לשלם את החובות שלהם. בדרך זו אנו שומרים על יכולת הבנקים להתמודד עם הבעיה הזאת".

 

הנגיד הוסיף והדגיש: "אם מישהו רוצה להחליש את סמכות המפקח על הבנקים ובכך לגרום נזק למשק הישראלי, למערכת הבנקאית ולציבור שכספו מופקד בבנקים - אני לא אתן יד לכך. לא אתן לאף אחד להחליש את מעמד המפקח. אני מתכוון לשמור על הסמכות שלו לפקח על הבנקים. לא מקובל שיש בקשה מהמפקח לנקוט בצעד זה או אחר, ולנהל סביבו ויכוח ציבורי אפילו כשהבקשה עולה בצורה מנומסת. אם בכל פעם יתחיל ויכוח ציבורי על כל בקשה של המפקח לא יהיה פיקוח".

 

הנגיד סיכום באומרו: "עד שנתחיל בתהליך הפורמלי, אני לא אוכל לנמק את הסיבות לבקשת המפקח. במשך התהליך יהיה שלב של ערעור ועד שיסתיים הנגיד לא יכול להסביר לפני כן את צעדיו".

 

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, הגיב על דברי הנגיד ואמר: "אני מסכים שצריך לתת גיבוי למפקח על הבנקים, אבל ברגע שהנושא יתפרץ החוצה אי אפשר יהיה לעצור את הדיון הציבורי". הוא הוסיף, כי לפי שעה אין בכוונתו לבטל את הדיון בנשוא בנק הפועלים שנקבע להתקיים בשבוע הבא.

 

"אין לנו אפשרות לבנות על תרחישים אופטימיים" 

הנגיד פישר התייחס בדיון גם לעתיד הכלכלה, ואמר כי במשק האמריקני נראים סימני אביב של צמיחה, וכי מצב הרוח בארה"ב משתנה לכיוון החיובי.

 

לדברי פישר, ההפסדים הגבוהים שהיו ברבעון האחרון מתחילים להימחק, שוק האג"ח הקונצרניות חוזר לתחייה וניכר שיפור באמון הצרכן במשק האמריקני. פישר הוסיף כי להתפתחויות אלה יש השלכות על המשק הישראלי.

 

פישר ציין שאם המצב הפיננסי יתחיל להשתפר בעקבות ארה"ב, ייתכן שנתחיל לראות את סימני הצמיחה לקראת סוף השנה, או בתחילת הרבעון הראשון של 2010.

 

עם זאת, העריך פישר, כי עד אמצע 2010 האבטלה תמשיך לעלות. "צפויה שנה קשה לאזרחי ישראל, שיפסידו את מקומות העבודה. אבל אם יחול שינוי מהיר יותר במצב הריאלי בארה"ב, זה ישפיע גם עלינו, אבל עם זאת, אין לנו אפשרות לבנות על תרחישים אופטימיים".

 

לדעת הנגיד, יש מקום להגדלה מתונה של מסגרת ההוצאה בתקציב בתנאי שיש מקור לממן את התוספת. הנגיד לא נקב באיזה שיעור של תוספת מדובר מעל היעד שנקבע בממשלה - 1.7%. הוא אמר כי איננו יכול להכתיב את היעד החדש לממשלה, אבל ציין כי ניתן להסדיר זאת בהסכם עם ההסתדרות והמעסיקים.

 

הריבית במשק: מדיניות העמימות ממשיכה

 הנגיד לא התחייב לעשות שינוי כלשהו בשער הריבית במשק. עם זאת, הוא גם לא שלל שינוי כזה. לדברי פישר: "נותרו לנו רק שתי הורדות עד שנגיע לקו האפס. לא אמרנו שזהו סוף ההורדות, ואני לא אומר שנעשה שינוי או לא נעשה. נמשיך לעקוב אחר המצב ונפעל בהתאם. נמשיך לנקוט במדיניות מוניטרית מרחיבה עד שתהיה סיבה לשנות אותה, אבל יש סכנה אם במצב הנוכחי נשנה אותה מוקדם מדי. משקים לא פועלים כמו טילים".

 

פישר סיכם ואמר: "הם משנים כיוון באופן מידתי. המעבר ממיתון לצמיחה לא יהיה חד ותלול. בכל שלב יהיו עליות וירידות. לכן צפויים לנו עוד ימים שחורים, אבל הממוצע לא יהיה שחור". אחר הצהרים נענו ראשי ועדות הכספים והכלכלה לבקשת הנגיד, ודחו את ישיבותיהם שתוכננו לשבוע הבא בנושא.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סימני אביב בארה"ב. פישר
צילום: דודי ועקנין
מומלצים