קרוגמן: כלכלת העולם מתייצבת
הכלכלן זוכה פרס נובל אמר כי העולם הצליח להימנע מקטסטרופה, וכי לא יופתע אם ארה"ב, ואולי אף אירופה, ירשמו צמיחה חיובית כבר במחצית השניה של השנה הנוכחית
כלכלת העולם הצליחה להימנע מ"קטסטרופה כללית", והמדינות המתועשות עשויות לחזור לצמיחה עוד השנה. כך אמר היום (ב') הכלכלן זוכה פרס נובל פול קרוגמן. "לא אופתע לראות התייצבות של הסחר, התייצבות של הייצור העולמי והתחלה של צמיחה תוך חודשיים מהיום", אמר קרוגמן בסמינר.
לדבריו, "לא אופתע לראות
צמיחה אפסית או חיובית של התמ"ג האמריקני, ואולי אפילו באירופה, במחצית השניה של השנה". קרוגמן, שמכהן כמרצה באוניברסיטת פרינסטון וכותב טור בעיתון "ניו יורק טיימס", אמר כי חשש משפל של עשור, כמו זה שחוותה יפן בשנות התשעים.
הוא מתח ביקורת על תוכניות החילוץ של המימשל האמריקני, שכוונו לסייע לבנקים להיפטר מ"נכסים רעילים" בהיקף של כטריליון דולר, ואמר כי התוכניות דומות לסבסוד רכישות של נכסים אלו. עוד אמר קרוגמן, כי הפתרון של יפן - צמיחה מבוססת יצוא - לא יעבוד, כי ההאטה היא גלובלית.
"במובנים מסויימים, עברנו את הגרוע מכל. אבל יש הבדל בין התייצבות ובין החזרת הבסיס האבוד. נמנענו מקטסטרופה טוטלית, אבל כיצד משיגים התאוששות אמיתית?", שאל קרוגמן. לדבריו, "אי אפשר שכולנו נייצא את דרכנו להתאוששות. אין עוד כוכבים לסחור איתם".
לדברי קרוגמן, התאוששות גלובלית תגיע באמצעות הגדלת ההשקעות שמבצעים
תאגידים גדולים, התפתחויות טכנולוגיות בסדר גודל של מהפכת טכנולוגיית המידע של שנות התשעים, או צעדים ממשלתיים בנוגע לשינוי האקלים.