שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל פוטוס

ארדן: היצוא החקלאי צריך להיות חסכוני במים

בכנס בנושא מים של החברה להגנת הטבע אמר ארדן שפירות הדר ופרחים הם גידולים הצורכים השקיה מרובה, ויש לבסס בעתיד את היצוא החקלאי על גידולים "חסכוניים" יותר. כמו כן אמר שמתקני ההתפלה שיוקמו בקרוב אמנם חיוניים, אך יש להם מחיר סביבתי כבד בצריכת חשמל מוגברת ופליטת גזי חממה

ביקורת חריפה על ניהול משק המים נשמעה היום (ד') מכיוונו של השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן.

 

בכנס ירושלים של החברה להגנת הטבע מתח ארדן ביקורת על ביזבוז המים הרב שנגרם לטענתו כתוצאה מייצוא חקלאי של גידולים הצורכים השקיה מרובה. "כיום חלק נכבד מהייצוא לאירופה, כמו פירות הדר, ירקות ופרחים, כרוכים בתשומות מים עצומות, ולכן החקלאות של המחר צריכה להתבסס על גידולים בעלי דרישה נמוכה להשקיה, או השקיה בקולחים".

 

עוד על מים וחקלאות:

 

ארדן מתח ביקורת גם על הפיתרון שנבחר למשבר המים בישראל: הקמת מתקני התפלה. הוא אמר שהקמת המתקנים אמנם חיונית למשק המים, אך הדגיש כי "למתקני התפלה מחיר סביבתי ברור וכבד. הם גורמים להגדלת ייצור החשמל ומהווים תוספת לפליטת גזי חממה".

 

גם רכז המים והנחלים של החברה להגנת הטבע, משה פרלמוטר, התייחס למחיר הסביבתי של ההתפלה. הוא ציין היבט אחר של הנושא, שקשור לעובדה שמתקני ההתפלה תופסים שטחי חוף פתוחים - "חלקם שטחים ערכיים מבחינה נופית וסביבתית". לדבריו, התפלה גם יוצרת "סיכונים נוספים לסביבה הימית".

 

לא עוד מרבדי דשא וצמחים טרופיים

ארדן דיבר גם על סוגיות מתוקשרות פחות, כמו למשל תוכנית המתאר הארצית 34 למשק המים והביוב. הוא ציין שהשטחים הבנויים והנבנים בשפלת החוף אוטמים את פני הקרקע, וגורמים לאבדן של עשרות מיליוני קוב מים שלא מחלחלים למאגרי מי התהום. תוכנית המתאר הזו עוסקת, בין היתר, בהפניית מי מרזבים לשטחי קרקע חשופים אך לדברי ארדן היא מיושמת באופן חלקי מאוד על-ידי הרשויות המקומיות, ועל המדינה לפעול ליצירת תמריצים ליישומה.

 

פינס: על מים לא עושים "דילים פוליטיים"

בכנס בו השתתף השר, שכותרתו "חזון ירוק למשאב כחול", דנו מומחי מים ואנשי אקדמיה בסוגיות מרכזיות הקשורות לניהול משק המים. בחברה להגנת הטבע מתכוונים לנסות ולגבש מתוכן הדיונים מסמך מדיניות לניהול עתידי סביבתי יותר של המשאב החיוני.

 

בכנס נשא דברים גם חבר הכנסת אופיר פינס, יושב ראש השדולה החברתית סביבתית של הכנסת. פינס מתח ביקורת על האופן שבו נכשלה לדבריו הכנסת בפיקוח על הממשלה ובחקיקה והציע לרכז את הטיפול במשק המים בידי ועדה מיוחדת בכנסת.

 

"אין בעל בית בכנסת למעקב רציני אחר מה שקורה במשק המים. אני חושב שהגיע הזמן להקים ועדת מים בכנסת, מצידי עם שלושה חברי כנסת, אבל שיעסקו בנושא המים כל יום".

 

פינס התייחס לסוגיית האכיפה בנושא המים ואמר: "האכיפה צריכה להיות מאוד חזקה ללא פשרות או משחקים פוליטיים. יש דברים שעליהם לא עושים דילים פוליטיים, והמים ביניהם. ובעניין הזה, הפרה הקדושה שאני מכיר זה המים, את כל היתר אפשר לשחוט". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
יש מחיר להתפלה. ארדן
צילום: ניב קלדרון
מים זו פרה קדושה. פינס
צילום: דודי ועקנין
מומלצים