פילוג בארגונים הכלכליים: אוריאל לין בחוץ
איגוד לשכות המסחר פורש מלשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, במחאה על עסקת החבילה שנחתמה עם הממשלה וההסתדרות. זוהי הפעם השניה שהאיגוד פורש מהלשכה, כשהתירוצים מתחלפים, אבל הסיבה אחת: לין אינו אוהב את הקואליציה בין יו"ר הלשכה, ברוש, ליו"ר ההסתדרות, עיני
איגוד לשכות המסחר, המייצג עסקים בתחום המסחר והקמעונאות, פורש מלשכת התיאום של הארגונים הכלכליים. כך הודיע היום (א') יו"ר איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, בכנס שערך האיגוד בירושלים. זאת, במחאה על עסקת החבילה במשק, שחתמה עליה לשכת התיאום עם הממשלה וההסתדרות, עסקה שמהווה כיום את הבסיס לתכנון תקציב המדינה לשנים 2009-2010.
לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים היא ארגון גג המייצג את מרבית ארגוני המעסיקים בישראל, כולל התאחדות התעשיינים, ארגון הקבלנים, איגוד המלונאים ועוד ועוד. באופן מסורתי, עומד בראש הארגון נשיא התאחדות התעשיינים.
נשיא ההתאחדות מאז שנת 2005 הוא שרגא ברוש, והיחסים בין ברוש לבין לין עלו על שרטון, לאחר שברוש בחר קו אסטרטגי של שיתוף פעולה עם ההסתדרות, ארגון שלין, חבר כנסת לשעבר מהליכוד ובעליה של חברת כוח האדם "לין ביכלר", אינו מוכן ואף אינו יכול להגיע עמו לשיתוף פעולה.
איגוד לשכות המסחר כבר פרש מלשכת התיאום בדצמבר 2005, וחזר אליה באוגוסט 2006. העילה לפרישה הקודמת הייתה ויכוח טכני על אופן התאגדותם של עסקים: האם הם יירשמו בלשכת התיאום כעסקי מסחר או כמפעלי תעשייה.
הפעם, לעומת זאת, מודה לין כי הפילוג נובע מניגודי האינטרסים והמחלקות האישיות והאידיאולוגיות העמוקות בינו לבין ברוש. מלשכות המסחר נמסר בתגובה כי "הפרישה הקודמת הייתה בגלל מחלוקת על חופש ההתאגדות של ארגונים עסקיים, ואילו כעת אנו פורשים כיוון שלשכת התיאום של הארגונים הכלכליים אינה מוכנה לעמוד על זכויותיה".
איגוד לשכות המסחר מתנגד בחריפות לעסקת החבילה במשק, בגלל סעיפים שונים המופיעים בה, המהווים שינוי ביחסי העבודה במדינה, לטובת העובדים. האיגוד עתר לפני כשבועיים לבית הדין לעבודה בבקשה לבטל את עסקת החבילה, בנימוק הזה. זאת, למרות שבהצבעה שערכה לשכת התיאום לאישור עסקת החבילה החליט מנכ"ל האיגוד, יחזקאל דסקל, להימנע ולא להצביע נגד.
מנסים לפתור את התסבוכת המשפטית
במהלך הדיונים בבית הדין לעבודה נקלעו עורכי הדין של האיגוד למבוכה, כיוון שהתברר שהם קובלים על הפרת הסכם שמעולם לא נחתם עמם. האיגוד טען כי עסקת החבילה מהווה הפרה של הסכמים שנחתמו בעבר בין לשכת התיאום וההסתדרות, ולכן מותר לאיגוד, כחבר בלשכת התיאום, למחות על הפרתם. בהמשך התברר, כי ההסכמים נחתמו בדיוק בתקופת הפרישה הקודמת של האיגוד.
לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים מיהרה להודיע לבית הדין כי היא אינה מתנגדת לעסקת החבילה כלל וכלל - ולאיגוד לא נותרה ברירה, איפוא, אלא להודיע כי הוא פורש מלשכת התיאום.
כדי לפתור את התסבוכת, הודיע היום האיגוד לבית הדין כי הוא מבקש למקד את עתירתו לבית הדין לבקשת סעד אחד - בקשה לצו מניעה לעצירת העברת חבילת החוקים בדיני העבודה במסגרת חוק ההסדרים. האיגוד הודיע לבית הדין כי: "חוק ההסדרים במשק המדינה איננו האכסניה הראויה להעברת שינויים כה מרחיקי לכת בדיני העבודה".
האיגוד משך את בקשתו לעצור את עסקת החבילה בעילה של הפרת הסכם בין ההסתדרות לארגונים הכלכליים. האיגוד הודיע לבית הדין כי: "אנו עומדים על דעתנו כי לשכת התיאום שוגה בגישתה לשכת התאום לא הייתה צריכה להסכים, בדיעבד, ששינוי כה דרמטי בחוקי העבודה, הנוגד בתכלית הניגוד את ההסכם יעבור ללא כל דיון יסודי ומסודר, וכל זאת רק לאחר שתוכן עסקת החבילה החל מחלחל דרך אמצעי התקשורת.
"האיגוד רואה בהתנהלות ההסתדרות הפרה בוטה של ההסכם, אולם מאחר שמרבית הארגונים החברים בלשכת התאום, החתומים על ההסכם, מסכימים להפרה זו, האיגוד אינו רואה טעם בהמשך ההתדיינות המשפטית בעילה של הפרת ההסכם".
מלשכת התיאום של הארגונים הכלכליים נמסר בתגובה
: "אצל לין המאבק הפך למטרה ולא אמצעי להשגת הישגים למגזר העסקי. לין לא מבין שדברים השתנו בשנים האחרונות ושהמעסיקים והעובדים כבר אינם אויבים אלא שותפים, שמטרתם המשותפת חידוש הצמיחה ומניעת אבטלה.
"עסקת החבילה שאושרה כוללת את כל הצעות לשכת התיאום והיא אושרה פה אחד בנשיאות, ללא התנגדות לשכת המסחר. לין בחר בנושא הסדרת יחסי העבודה כאמתלה להפוך את קוביות המשחק.
"הנושא נבחן על ידי מומחים ידועי שם ליחסי עבודה, אשר קבעו כי ההצעות לא משנות מהותית את כל מערכת יחסי העבודה במשק, ובחלק מהמקרים אף משפרות אותן לטובת המעסיקים. זאת, לצד חבילת ענק בהיקף של 14 מיליארד שקלים שתומכת במגזר העסקי בישראל ומונעת ממנו שורת גזירות".
במכתב שכתב ברוש ללין בעקבות הפרישה, כתב נשיא התאחדות התעשיינים: "אני מכבד את החלטתך לפרוש, אנו נשיאי לשכת התיאום נמשיך להוביל את כלכלת ישראל להישגים רבים כפי שאנו עושים בתכנית הכלכלית הנוכחית".