שתף קטע נבחר

הורידו את המים!

יש לכם בבית מיכל הדחה דו-כמותי? אל תהיו בטוחים שהוא חסכוני. כך תפחיתו את כמויות המים שאתם מבזבזים בשירותים

"אתם בשירותים? הקפידו ללחוץ על הידית הקטנה!" כך חוזר ומזכיר לנו מנשה נוי בתשדיר השירות לחיסכון במים. אבל מה עושים כאשר אין שתי ידיות? ועל איזה חיסכון בכלל מדובר?

 

מיכל הדחה (ניאגרה) דו-כמותי מאפשר להדיח את האסלה בשתי כמויות מים שונות, ובכך הוא חוסך מיליוני קוב מים למדינה ומאות קוב למשפחה. לפי נתוני רשות המים, לחיצה על הידית הקטנה במקום הגדולה חוסכת 12% מהצריכה היומית של משק הבית, או 18 ליטר לאדם ביום. אילו כל התושבים היו עושים זאת - היתה הכנרת עולה בלא פחות מ-20 ס"מ.

 

כל מי שבונה כיום בית חדש או משפץ את חדרי השירותים, חייב על פי חוק להתקין אך ורק מיכל דו-כמותי תקני. הבעיה היא שגם בבתים שבהם מותקן כבר מיכל דו-כמותי, במקרים רבים הוא לא עומד בתקן. הסיבה: עד לפני כארבע שנים נמכרו המיכלים כשהם מדיחים את האסלה ב-9 ליטר מים בלחיצה על הידית הגדולה, וב-4.5 ליטר מים בידית הקטנה. כיום מיוצרות כל הניאגרות בתקן חדש, שחוסך שליש מכמות המים בהדחה. לפי התקן הזה, כל הדחה גדולה צורכת 6 ליטר מים והדחה קטנה צורכת 3 ליטר.

 

במלים אחרות, אם לא רכשתם ניאגרה חדשה בשנים האחרונות, סביר להניח שהמיכל שלכם משחרר בכל לחיצה כמויות מים גדולות ומיותרות.

 

ואם אתם רוצים להתאים את עצמכם לתקן החדש והחסכוני - כנראה שלא תהיה לכם ברירה אלא לרכוש מיכל הדחה חדש. ברוב המקרים אי אפשר להפוך מיכל חד-כמותי לדו-כמותי, וגם אי אפשר להפחית את כמות המים במיכלים הדו-כמותיים הקיימים ולהתאימם לתקן החדש. המדקדקים אף יגידו שרצוי לקנות גם אסלה חדשה, שתתאים בדיוק לכמות המים במיכל החדש. מה שכן, ההשקעה משתלמת, בעיקר לנוכח ההעלאה הצפויה בתעריפי המים הביתיים.

 

הדחה לבזבוז 

כדי לחסוך במים המציא עמישראל לא מעט שיטות מקוריות, אלא שרובן לא יעילות. יש כאלה שמכניסים בקבוק ליטר וחצי לתוך הניאגרה כדי שיישאב לתוכו מים ויחסוך את הכמות הזו בעת ההדחה. אחרים גילו שבעת לחיצה שנייה על הלחצן הבודד (או מספר לחיצות) המים מפסיקים לרדת. יש הרוכשים רק את המנגנון (בלי המיכל) ומחליפים אותו בלבד בתוך המיכל הקיים.

 

רוב השיטות האלה חסרות ערך, ובעיקר אינן חוסכות במים. "ברגע שמכניסים אלמנט זר כמו בקבוק, עלול להיגרם נזק למנגנון ויש נזילה תמידית בניאגרה", הסביר אורי שור, דובר רשות המים. "בשיטות האלה המיכל לא מותאם לכמות המים שהאסלה צריכה, ואז אם הוא לא שוטף כראוי מורידים פעמיים את המים, והבזבוז עוד יותר גדול".

 

לגבי החלפת המנגנון בלבד - ברוב המיכלים הדו-כמותיים אי אפשר לשנות את כמות המים המקורית, כך שגם אם תשקיעו 50 שקל במנגנון, הוא כלל לא ישפיע על כמות המים.

 

ואגב, ברשות המים חוזרים ומדגישים כי בזבוז המים הנפוץ ביותר בבית הוא נזילה סמויה בשירותים. "כדי לזהות אותה מרפדים את האסלה היבשה בנייר טואלט ובודקים אם הוא נרטב. החלפת אטם עולה גרושים וחוסכת הרבה מים. זה עלול לקרות גם במיכלים חדשים ותקניים", אמר שור.

 

פערי מחירים גדולים

שתי החברות הישראליות המובילות בתחום מיכלי ההדחה מפלסטיק הן ליפסקי ופלסאון, ושתיהן מציעות דגמים רבים. חברת תמה מייצרת דגם אחד בלבד, דק מהאחרים.

 

נוסף על כך, פופולריים מאוד מיכלי הדחה מחרס, ובתחום זה מובילה חרסה הישראלית (עם מנגנוני ההפעלה של ליפסקי) ולצדה יבואנים רבים. מיכלי הדחה אלה נמכרים כמקשה אחת עם האסלות (מונובלוק).

 

ולמי שיכול להרשות לעצמו: השוק מוצף במיכלי הדחה מיובאים, המוסתרים בתוך הקיר, כאשר רק הלחצן גלוי. גם אלה אמורים לשאת תו תקן, אך הם מתאימים רק לבנייה חדשה או שיפוץ מקיף. אין ספק שהעיצוב שלהם משדרג את חדרי האמבטיה והשירותים.

 

פערי המחירים של מיכלי ההדחה גדולים. את אותו דגם שראיתם בחנות אחת אפשר למצוא לעתים בחצי מחיר בחנות אחרת, וזה עוד לפני שדיברנו על מבצעים. במקרים רבים בטמבוריות ובחנויות השכונתיות המחירים נמוכים יותר מברשתות עשה זאת בעצמך, ובפריפריה הם צונחים משמעותית.

 

כך לדוגמה, מצאנו בסניף הום סנטר באורי-הודה מיכל הדחה מדגם ספיר של ליפסקי ב-220 שקל, ומיכל הדחה מדגם דיאון של פלסאון ב-280 שקל, בה בעת שברוזנבאום קרמיקה בקריית-מלאכי המחירים נמוכים בעשרות אחוזים: 116 שקל לספיר ו-184 שקל לדיאון.

 

כמה עולה מיכל הדחה דו-כמותי תקני

  • מיכל פלסטיק - 250-150 שקל
  • מיכל חרס, כולל אסלה - 1,500-500 שקל
  • מיכל נסתר בקיר - 2,000-900 שקל

 

  • המחיר לא כולל התקנה, שעליה גובה אינסטלטור סביב 200-100 שקל

 

למה בחנויות אין חלקי חילוף?  

אם אחד החלקים במיכל ההדחה התקלקל, אל תנסו בכלל לחפש אותו בחנויות. מבדיקה שעשינו עולה כי ברשתות עשה זאת בעצמך ובטמבוריות מוכרים אמנם ברצון את המיכלים - אבל לא מחזיקים חלקי חילוף למקרה של קלקול. למה? כי אין להם מקום או רצון להתעסק בקטנות. לעומת זאת, המוכרים ימהרו להציע לכם מיכל חדש במלוא המחיר.

 

לא צריך להתפתות. יצרניות המיכלים מפעילות מוקדי שירות, שדרכם ניתן להשיג אטמים, ידיות, לחצנים ושסתומים בסכומים נמוכים: 40-20 שקל.

 

כל היצרניות גם מוכנות ומזומנות לשגר אליכם הביתה איש שירות מטעמן עם חלפים, כדי לתקן את התקלה. המחיר שתשלמו: 180-150 שקל, כולל החלפים

 

לפרטים: ליפסקי וחרסה: 03-9066801, פלסאון: 073-2333733, תמה: 1-800-229-020

 

ולגבי תקופת האחריות, פלסאון ותמה מעניקות שנה אחריות על מיכל דו-כמותי, ליפסקי מעניקה שלוש שנים. למיכלי הדחה סמויים נותנת פלסאון 10 שנות אחריות, בשל עמידות המיכלים. במקרה של קלקול בתקופת האחריות החברות אמורות לשלוח טכנאי ללא תשלום.

 

הכתבה מתפרסמת במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
החדר שגם המלך הולך אליו לבד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים