שתף קטע נבחר
 

אטיאס: הרפורמה במנהל לא תפריט את המדינה

שר השיכון ומנכ"ל מנהל מקרקעי ישראל הדפו את הביקורת שהושמעה בדיון בועדת הכלכלה של הכנסת. יחימוביץ': "הופכים את אדמות ארץ ישראל לנדל"ן עובר לסוחר". שר השיכון: "באת עם נאום מוכן, את מתעלמת מעובדות"

"הרפורמה המתוכננת במנהל מקרקעי ישראל איננה מכרז פומבי למכירת קרקעות המדינה לבעלי הון", אמר היום (ד') שר השיכון אריאל אטיאס לוועדת הכלכלה. אטיאס דיבר בדיון ראשון על הרפורמה הצפויה במנהל, ערב הגשתה לאישור הכנסת כחלק מחוק ההסדרים.

 

 

"הטענה שהרפורמה תביא להפרטת המדינה היא שקר גס", הוסיף השר, "מקוממת אותי הביקורת הציבורית כאילו שאנחנו שמים את אדמות המדינה למכירה כללית על מדפי האינטרנט כדי שהעשירים יוכלו לקנות אותן במניפולציות". הוא ציין כי הרפורמה נועדה בסך הכול לחסל את הבירוקרטיה והסחבת שבניהול קרקעות המנהל.

 

השר תקף את המבקרים שאינם מתייחסים לעובדות וביקורתם "רוויה יצרים לעשיית כותרות". הוא תקף את הטענה, שהרפורמה תעביר את הקרקעות לבעלות של לא ישראלים. "אין מצב שהרפורמה תאפשר השתלטות של זרים על אדמות המדינה", הוסיף אטיאס והדגיש כי קרקעות ללא תכנון בנייה לא ישווקו. כמו כן חזר והדגיש כי הרפורמה מוגבלת לקרקעות עירוניות ולא לשטחים חקלאיים ופתוחים, ומטרתה להעביר לבעלי דירות ובתים בערים את הבעלות באמצעות חכירה לדורות בהיוון דמי החכירה.

 

מנכ"ל המנהל ירון ביבי ציין בהקשר זה, כי לא יחול שינוי במדיניות המחייבת לרשום בטאבו הערת אזהרה ליד קרקעות המדינה לפיה לא ניתן להעבירן למי שאינם תושבי ישראל למעט אלה שחוק השבות חל עליהם. כמו כן ציין כי הרפורמה תאפשר להשלים, ללא תשלום, את העברת הבעלות עבור 808 אלף החוכרים היושבים היום על 251 אלף דונם שהם 1.1% משטח ישראל. לדבריו, רוב הבנייה העירונית נעשתה על קרקע פרטית.

 

במהלך הישיבה, נידונה גם החלפת השטחים שהתבצעה אתמול, בין קרן קיימת לישראל למנהל, במסגרתה העבירה קק"ל למינהל 50 אלף דונם של שטח בנוי במרכז ובצפון הארץ בתמורה לשטחים פתוחים בפריפריה. לדברי יו"ר הקק"ל, אברהם דובדבני, ההסכם שנחתם עם המדינה הוא רק על העברת הניהול של קרקעות הלאום שבידי הקרן לרשות המקרקעין שהיא הגוף החדש שיחליף את המנהל. "לא יחול שינוי בעקרונות המנחים את הקק"ל עד היום לפיהם לא ניתן למכור את הקרקעות לצמיתות גם במבנה החדש של רשות המקרקעין, קל וחומר למי שאינם יהודים".

 

דובדבני ציין כי החלפת קרקעות עירוניות שבבעלות הקק"ל בשטחים פתוחים בנגב ובגליל בהתאם להסכם, נעשית בהמשך לחילופי שטחים שמתבצעים בעשרות השנים האחרונות. הוא אמר כי המגרשים הלא בנויים שבבעלות הקק"ל בערים מהווים רק 70 אלף מתוך 2.5 מיליון דונם אדמות הקרן.  

 

יחימוביץ' וסוויד: לקק"ל אין היום זכות קיום

הדיון היה סוער בחלקו כשהמבקרים חזרו ושיסעו את הדוברים בטענותיהם. הח"כים שלי יחימוביץ' (עבודה) וחנא סוויד (חד"ש) הטיחו כלפיי דובדבני "עשיתם מעשה מביש. לקק"ל אין היום זכות קיום".

 

הטענה ש"הרפורמה מפריטה את המדינה" חזרה ונשנתה. שר השיכון שיסע את יחימוביץ' "באת עם נאום מוכן, את מתעלמת מהעובדות". יחימוביץ' השיבה: "הרפורמה הופכת את אדמות ארץ ישראל לנדל"ן עובר לסוחר".

 

דני דנון (ליכוד) טען לעומתם כי לא שוכנע מהסברי הקק"ל שאדמותיה לא יימכרו ללא–יהודים. ח"כ דב חנין (חד"ש) טען שהצהרות הממשלה לגביי ייעוד רפורמה "מכסות על מהלך שמטעה את הציבור", שכן העברת הבעלות על דירות עירוניות בהיוון דמי החכירה הוא תהליך שהחל כבר לפני שנים.

 

מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי דחה גם הוא את טענות המבקרים, באמרו כי הרפורמה תוכננה מאחר ש"נמאס לממשלה לטרטר את האזרחים".

 

שר השיכון סיכם כי הרפורמה נועדה רק לשנות את מבנה הניהול של אדמות המדינה, ולמנוע מהציבור להזדקק לאישור המנהל בכל החלפת בעלות או שינוי או תוספת בנייה, ובעיקר "לחסל את הפיקציה של החכירה".

 

הדיון לא הסתיים מקוצר הזמן והוא יימשך בוועדת משנה שתיבחר בשבוע הבא.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אריאל אטיאס: הביקורת רוויית יצרים
צילום: אהוד קינן
צילום: דודי ועקנין
שלי יחימוביץ': מעשה מביש
צילום: דודי ועקנין
מומלצים