כ-60% מהצרכנים לא מודעים למוצרים בפיקוח
כך עולה מבדיקות שערכו במינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת. עוד עולה שאחוז ההוצאה על מוצרים בפיקוח מסך ההוצאה הממוצעת של משקי הבית בישראל עומד על כ-11%
מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת בדק את מודעות הציבור למוצרים שבפיקוח המדינה, ומהניתוח עולה שכ-60% מהצרכנים אינם יודעים על מוצרים שמחיריהם בפיקוח או טועים בזיהויים.
בין המוצרים הנמצאים בפיקוח - לחם, ביצים, חלב ודלק. נראה כי לצרכנים בעלי השכלה נמוכה יחסית, כלומר 12 שנות לימוד ומטה רמת מודעות גבוהה יותר לרשימת המוצרים שבפיקוח מזו של בעלי השכלה על תיכונית. מתוך בעלי השכלה נמוכה 51% מודעים למוצרים לעומת 58% מבעלי ההשכלה הגבוהה.
בתמ"ת אף בדקו את משקל ההוצאה של משק בית על מוצרים שמחיריהם בפיקוח וכן עד כמה הצרכן בישראל יודע אלו מוצרים מחיריהם נמצאים בפיקוח המדינה. המסקנה העולה מהניתוח שאחוז ההוצאה על מוצרים בפיקוח מסך ההוצאה הממוצעת של משקי הבית בישראל עומד על כ-11%.
חלקם של מוצרי המזון שמחיריהם נתונים לפיקוח מסך ההוצאה הממוצעת של משק בית הוא נמוך יחסית, ועלה כי הוא עומד על 1.1%, זאת בהשוואה ל-4.8% מסך ההוצאה על מוצרים שמחיריהם נתונים לפיקוח בתחום תחבורה ותקשורת.
אחוז ההוצאה על מוצרי מזון שמחיריהם בפיקוח מסך ההוצאה על מזון, כולל פירות וירקות, עמד על 6.2. וההוצאה על מוצרי בנזין הנה 2.94%.
בחמישון התחתון: 14.1% מההוצאה הממוצעת
שתי הבדיקות נערכו בעקבות השינויים שחלו במחירי מוצרי יסוד בשנים האחרונות, וההשלכות שלהם על המוצרים שמחיריהם נתונים לפיקוח. בתמ"ת בדקו את מודעות ציבור הצרכנים בישראל לרשימת המוצרים שבפיקוח בהנחה שידיעה או אי ידיעה של רשימה זו עלולה לפגוע בקבלת החלטות צרכניות מושכלות ואף עשויה לפגוע ברווחתו של הצרכן.
אחת המטרות העיקריות של הבדיקות, היתה ללמוד את ההשלכות של השינויים הללו על בעלי הכנסות שונות ובפרט בעלי הכנסה נמוכה, שהמוצרים שמחיריהם נמצאים בפיקוח רלוונטים עבורם במידה רבה יותר.
עוד עולה מהבדיקות שאחוז ההוצאה על מוצרים בפיקוח מסך ההוצאה הממוצעת של משקי בית בחמישון ההכנסה התחתון עומד על 14.1% בהשוואה ל-8.7% בחמישון ההכנסה העליון.
שיעור ההוצאה של משקי בית בחמישון התחתון על מוצרים שמחיריהם מפוקחים גדול ב-60% משעור ההוצאה בחמישון העליון - 14.1% לעומת 8.7%. נראה שבמונחים של הוצאה אבסולוטית - אנשי החמישון העליון מוציאים יותר על מוצרים שבפיקוח: ב-2007 הוציאו בחמישון העליון 1,660 שקל בחודש על מוצרים מפוקחים, לעומת 1,030 שקל לחודש בחמישון התחתון.
מחיר הלחם יעלה ב-3.25%
החל ממחר, מחירי הלחם שבפיקוח יעלו ב-15 - 22 אגורות. העלייה, בשיעור של 3.25%, נובעת מעליה במחירי החיטה ובמחירי הדלקים. לעדכון המחירים השוטף מתווסף פיצוי נוסף בעקבות בדיקת הרווחיות של המאפיות.
זאת לאחר שב-10 ביוני ירדו מחירי הביצים והחלב ומוצריו בשיעור ממוצע של 4.5%.
מחירו של לחם אחיד (כהה) יעלה מחר מ-4.44 ל-4.59 שקלים. לחם לבן יעלה ממחר 4.59 שקלים במקום 4.44 שקלים.
מחיר חלה 500 גרם יעלה מ-4.84 ל-5 שקלים. מחיר לחם אחיד פרוס יהיה ממחר 6.88 שקלים לעומת 6.66 היום. ומחיר לחם לבן פרוס 500 גרם יעלה מ-5.92 ל-6.11 שקל.