הנגיד הותיר את הריבית על 0.5%
זו הפעם ה-3 ברציפות שהריבית נותרת בשפל של כל הזמנים, בהתאם לציפיות. זאת, על רקע הירידה בתוצר, העלייה באבטלה והפגיעה בייצוא, וחרף החששות מאינפלציה. בהחלטת בנק ישראל נרמז, כי גם בחודשים הקרובים הריבית לא תעלה
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הותיר את הריבית על כנה - בשיעור של 0.5% - בפעם ה-3 ברציפות . זאת, בהתאם להערכות האנליסטים טרם ההחלטה. החלטת הנגיד התקבלה על אף העלייה בציפיות האינפלציה במשק, ולמרות שעליית המחירים ב-12 החודשים האחרונים, 2.8%, קרובה לתקרת יעד האינפלציה של בנק ישראל - וזאת בשעת מיתון.
החלטת הבנק התקבלה בשל רצונו של הנגיד להמתין לנתונים שיצביעו על ניצני התאוששות במשק. פישר חושש מהעלאת ריבית שתכביד על המגזר העסקי ותפגע בצריכה הפרטית.
פרסומי הלשכה המרכזית בשבוע שעבר בדבר התכווצותו של התוצר הישראלי בשיעור גבוה מאומדנים מוקדמים, 3.9%, והנסיקה באבטלה במשק ל-7.8% באפריל, אינם מבשרים טובות בנוגע למצב המשק. לכך יש להוסיף תחזיות עגומות להמשך העלייה באבטלה.
לכל אלה יש להוסיף את העובדה שכמעט כל מדינות העולם הורידו את הריבית בחודשים האחרונים, חלקן כמעט לאפס, והעלאת ריבית בסביבה כזאת עלולה לחזק את השקל ולהחריף את הפגיעה בייצוא. כמו כן, ההעלייה במכירות רשתות השיווק בחודשים הראשונים של השנה אינה מרמזת על שהגענו לתחתית המשבר, במיוחד לנוכח הירידה בפדיון ענפי המסחר והשירותים בחודשים אלו.
בהחלטת בנק ישראל נרמז שלא צפוי שינוי בריבית גם בחודשים הקרובים: "האינפלציה צפויה להישאר בתקופה הקרובה בתוך היעד, גם אם בחלק מהזמן תהיה קרובה לגבול העליון של התחום" נכתב בהחלטה. "כמו כן, צפוי שהפעילות הממותנת תימשך בתקופה הקרובה. מצב זה תומך בשמירה על הריבית הנמוכה בחודשים הקרובים".
אופטימיות מוגזמת?
האופטימיות בשוקי ההון הגלובלים והמקומיים עדיין אינה משתקפת בנתונים הריאליים במשק, וישנם אנליסטים הצופים שהאופוריה צפוייה להתפוגג. כך לדוגמא, האנליסטים בלידר שוקי הון מסרו ל-ynet, טרם להחלטת הריבית, ש"עדיין לא ראינו את רוב השפעת המיתון על רמת המחירים במשק - ושהתאוששות העולמית במחירי האנרגיה היא מוקדמת ונשענת על אופטימיות מוגזמת בשוקי ההון העולמיים".
"אנו מעריכים שהמשק ימשיך להתכווץ ברבעונים השני והשלישי, בד בבד עם העלייה באבטלה. יש לזכור שלוקח זמן עד שהשינוי במצב המשק משתקף במלואו בירידה בביקושים ובתמחור", הם אמרו.
נזכיר כי עד אוקטובר אשתקד הועלתה הריבית ל-4.25% על מנת להתמודד עם הנסיקה במחירי הסחורות בעולם והאינפלציה שנלוותה להן. לאחר קריסת בנק ההשקעות ליהמן ברדרס ולאחר שהתגלו מימדי המשבר הגלובלי והשלכותיו על המשק המקומי, הוריד בנק ישראל את הריבית באופן חד לשפל של כל הזמנים. על כן ישנם אנליסטים הטוענים שעל מנת להתמודד עם העלייה באינפלציה - יש צורך להתחיל כבר עכשיו בהעלאות ריבית מתונות. זאת, על מנת לא לזעזע את המשק בהעלאות חדות בעתיד, בזמן שהוא יתאושש מהמשבר.
הכלכלנית הראשית של בית השקעות, אי.בי.אי, איילת ניר,חוששת כי לנוכח המגמות האינפלציוניות ייאלץ בנק ישראל לבסוף להעלות את הריבית "בקצב מהיר מדי, שעלול לחנוק את הפעילות היצרנית במשק, במקום לעשות זאת בשיעורים מדודים יותר לאורך זמן". נציין כי פישר עצמו אמר לפני כשבועיים ש"עכשיו החלו דאגות לאינפלציה...במקרים מסויימים זה (העלאת ריבית; ג.ק.) צריך להתרחש מוקדם יותר, במקרים אחרים, מאוחר יותר. חשוב לבצע את זה בזמן".
התעשיינים מרוצים: "פישר נזהר מאופטימיות בטרם עת"
מהתאחדות התעשיינים נמסר בתגובה: "יש להיזהר מאופטימיות בטרם עת. השינויים בשערי המטבע, המשך הירידה בביקושים ומחנק אשראי, יוצרים תמהיל מסוכן המאיים על יכולתו של המשק הישראלי לצאת מהמשבר בזמן הקרוב. נגיד הבנק הוכיח עד כה אחריות, גמישות ויצירתיות ואנו בטוחים כי ימשיך לפעול בכל הכלים העומדים לרשותו, לחיזוק כושר התחרות של היצוא הישראלי; האינפלציה בשנה הקרובה אינה צפויה לחרוג מיעד המחירים ואינה מהווה איום אמיתי".