ההוצאה לפועל תסגור 850 אלף תיקי תביעות
מנהל ההוצאה לפועל הודיע היום בדיון בכנסת כי ההוצל"פ תסגור תיקים שלא הייתה בהם פעילות בחמש השנים האחרונות, בשל עומס התיקים המוטל על המערכת וחוסר כוח האדם לטיפול בהם
הרפורמה בהוצל"פ יוצאת לדרך. האם משהו ישתנה?
לדברי מדיוני: "ייתכן שבחלק ניכר מהתיקים החובות נפרעו והאנשים באו על סיפוקם אולם מסיבה לא ידועה עורכי הדין או גורמים חיצוניים שטיפלו בהחזרת החובות לא טרחו לדווח על-כך להוצאה לפועל ולסגור אותם באופן פורמאלי. השיכחה, או ההזנחה הזאת, עלולה לפגוע בחייבים אם בקשת ההוצאה לפועל הייתה כרוכה בהגבלות כמו עיכוב יציאה מהארץ או עיקול חשבונות בנק, מה שעלול לגרום להם אי-נעימויות מיותרות".
עם זאת, מדיוני אינו מוציא מכלל אפשרות שקיימים לא מעט תיקים פתוחים שהחובות בהם טרם הוסדרו סופית מסיבות לא ידועות הגורמות לסחבת. הוא ציין כי "למערכת אין כל אפשרות לבדוק את הסיבה בכל תיק וסופם שבקרוב הם ייסגרו ויועברו לגניזה כאילו הוסדרו בפועל. הנזק, אם יגרם למוערבים יהיה בראשם. עם זאת, לא מן הנמנע שמערכת ההוצאה לפועל תשקול להזהיר את בעלי התיקים בהודעה מוקדמת ואחרונה לפני הסגירה בפועל".
יו"ר ועדת החוקה, חבר הכנסת דוד רותם (ישראל ביתנו) אמר בתגובה כי הוא מבין את הצעד הבלתי נמנע הזה, נוכח מאמצי ההתייעלות שההוצאה לפועל משקיעה בשנים האחרונות לגביה מוגברת של החובות שכבר מתבטא בגידול מתמיד של סכומי החובות שנגבו - כ-8.3 מיליארד שקל ב-2008, לעומת כ-6 מיליארד שקל שנגבו לפני שלוש שנים.
הוועדה אישרה היום את קובץ התקנות הראשון ליישום הרפורמה בהוצאה לפועל שהתקבלה בחוק חדש לפני כשנה. כ-20 אחוז מהיקף החובות נפרעים בגבייה ישירה אולם 80 אחוז נפרעים בגבייה עקיפה אחרי הטלת הגבלות על החייבים, עיקול נכסים ומכירתם.
הרפורמה בהוצל"פ תשפר את חיפוש החייבים
התקנות החדשות מסדירות את המנגנון החדש והמשוכלל לגביית חובות, שנעזר במערכת מחשבים הקשורה עם מחשבים של גופים אחרים כמו מרשם האוכלוסין במשרד הפנים, מס הכנסה, הביטוח הלאומי ורשם החברות. זוהי אחת הדרכים לבדיקת יכולת החייבים לפרוע את חובותיהם, ולא עוד רק על-פי הצהרותיהם. כמו-כן מסדירות התקנות את לוח הזמנים להטלת המגבלות וסוגיהן על הסרבנים עד לעיקול הנכסים ומכירתם. זאת, לרבות דירת מגוריו של החייב, לאחר שנמצאו לו מגורים חלופיים כנדרש בחוק החדש.המגבלות שרשמי ההוצאה לפועל רשאים היום להוציא על החייבים ביוזמתם או לבקשת הנושים הן: הגבלת החייב מלקבל או להחזיק רישיון נהיגה, הגבלה לקבלת דרכון ישראלי, עיכוב יציאה מהארץ, הפיכת החייב ללקוח מוגבל כאילו נתן צ'קים ללא כיסוי, הגבלת החייב מלעשות שימוש בכרטיסי אשראי עד להגבלת החייב מלייסד או להיות בעל עניין בחברה.
מצד שני, התקנות שומרות על זכותם של החייבים לנהל אורח חיים מינימאלי תקין במגבלות המוטלות על עיקול חפצים ומטלטלים אישיים בדירת המגורים או בעסק. התקנות קובעות כי לא ניתן לעקל חפצים בשווי נמוך מ-1,300 שקלים, או מכונות המשמשות את העסק של החייב ששוויין נמוך מ-5,000 שקלים; לא ניתן לעקל מחשב אישי או מכונות כביסה בשווי של פחות מ-1,000, טלוויזיה ששווה פחות מ-500 שקל, מדפסת למחשב ששווה פחות מ-200 שקל, וכן רדיו וטלפון נייח וטלפון נייד בשווי של 150 שקל כל אחד, שיישארו בידי החייב בכל מקרה.