ארה"ב: חוק שינוי האקלים עבר בבית הנבחרים
לראשונה, תחנות כוח ומפעלים אמריקנים יידרשו להפחית את פליטות גזי החממה שלהם בשיעור גדל והולך עד 2050. המטרה: להפחית שימוש בנפט ופחם ולהגדיל את השימוש באנרגיה מתחדשת. התומכים: יהיו מקומות עבודה חדשים; המתנגדים: החוק יפגע בכלכלה ויגרום לאבטלה
הישג משמעותי לנשיא ארצות הברית ברק אובמה במאבק בשינוי האקלים: בסוף השבוע עבר בבית הנבחרים חוק שינוי האקלים, שמטרתו להפחית באופן ניכר את פליטת גזי החממה של ארצות הברית.
החוק ידרוש מחברות אמריקניות, לרשות חברות להפקת חשמל, בתי זיקוק, מפעלי תעשייה וכ"ד להפחית עד 2020 את פליטות גזי החממה שלהן ב-17 אחוז (מהרמה שהייתה ב-2005), וב-83 אחוז עד 2050. הם יוכלו לעשות זאת על ידי שימוש במקורות אנרגיה נקיים יותר מנפט ופחם, הגורמים לזיהום אוויר ופליטת גזי חממה.
עוד על חוקי שינוי האקלים בארה"ב ובישראל:
לב התוכנית הוא מנגנון של "הגבלה וסחר" בגזי חממה, במסגרתו יוטלו מגבלות על פליטות הגזים של מפעלים. מפעלים שלא יעמדו במגבלות יוכלו לרכוש היתרים לכמות נוספת. הכסף ממכירת ההיתרים יוענק כתמריץ למפעלים שעוברים לשימוש באנרגיה נקייה.
תומכי החוק אמרו שהוא יפתח את תחום האנרגיה הנקייה בארה"ב, ויצור מיליוני מקומות עבודה חדשים. לדבריהם, הוא יגמול את ארצות הברית מהתלות בנפט ממקורות זרים ופחם מזהם, וימנע ממצב בו תצטרך לשלם קנסות בגין פליטות גזי חממה, אם וכאשר יוסכם על הגבלה בינלאומית בנושא.
המתנגדים: פגיעה בכלכלה ואבטלה מוגברת
מתנגדי החוק, בעיקר מהמחנה הרפובליקני, אמרו כי הוא מגושם ומורכב, ולא יצליח לסייע לא לסביבה ולא לכלכלה האמריקנית המצויה במיתון עמוק. הם אמרו שהדבר יוביל להתייקרות הדלק ומוצרי הצריכה, וגם יבריח משקיעים שלא ירצו להקים מפעלים בסביבה בהם יקשה עליהם לתפקד. עוד הם אמרו שבעלי מפעלים יבחרו כעת להעדיף העברה של קווי יצור למדינות בהן אין מגבלות על הפליטות - כלומר שהחוק יגרום לאובדן מקומות עבודה.
על פי הערכות רשות הגנת הסביבה האמריקנית, יישום החוק יעלה לכל בית אב בארצות הברית בין 80 ל-111 דולר בשנה משום שיצרני החשמל והמוצרים השונים יגלגלו את העלויות הגבוהות של אנרגיה נקייה על הצרכנים.
החוק הוא אחת ההבטחות הבולטות של הנשיא אובמה כחלק מהרצון שלו להפוך את ארה"ב למובילה העולמית במאבק בשינוי האקלים. הוא עבר ברוב של 219 תומכים לעומת 212 מתנגדים; שמונה צירים רפובליקנים הצביעו בעדו ו-44 דמוקרטים נגדו.
אובמה שיבח את צירי הקונגרס ואמר כי ההחלטה שקיבלו "היסטורית". "זהו צעד אמיץ והכרחי שטומן בחובו הבטחה לתעשיה חדשה ומיליוני מקומות עבודה, וגם יקטין את התלות שלנו בנפט ממקורות זרים, כשמפעלים יעברו לשימוש באנרגיה סולארית ומקורות מתחדשים אחרים.
כעת יעבור החוק לדיון והצבעה בסנאט ולא ברור האם יצליח לעבור את המשוכה הזו עוד השנה.