ועדת שרים תנסה להכין את ישראל לשינוי האקלים
שינוי האקלים והמאמצים להפחית את פליטות גזי החממה מעסיקים מאוד את מדינות העולם כבר כמה שנים. כעת גם ישראל מתחילה להערך: ראש הממשלה נעתר לפנייתו של השר להגנת הסביבה גלעד ארדן, ולראשונה תקום ועדת שרים מיוחדת לטיפול בנושא. המטרה: תוכנית לאומית להפחתת הפליטות עד 2025
העולם עסוק זה מכבר בהתמודדות עם התחממות כדור הארץ וחיפוש דרכים להפחתת פליטות גזי החממה; כעת, חצי שנה לפני כינוס מרכזי של האו"ם שידון בנושא, מצטרפת לראשונה גם ישראל למאמצים באופן רשמי.
בישיבת הממשלה היום (א') הוחלט על הקמת ועדת שרים להיערכות לשינוי האקלים. יוזם המהלך, השר החדש להגנת הסביבה גלעד ארדן, יעמוד בראש הוועדה, בה יהיו חברים גם שרי האוצר, התשתיות, החקלאות, המשפטים, המדע, התקשורת, השיכון ושרים נוספים ללא תיק.
בפנייתו בנושא לראש הממשלה ציין ארדן כי כיום אין בישראל התמודדות של ממש עם שינוי האקלים ופליטת גזי החממה, בעיקר משום שהנושא נמצאו באחריות משרדים שונים. משרד התשתיות למשל, אחראי על החשמל ותחנות הכוח; משרד התחבורה על פליטות הגזים מכלי הרכב; משרד התמ"ת מופקד על מפעלי התעשייה וכ"ו. בשיחה עם ynet הסביר ארדן שעבודת הוועדה תתמקד בתיאום בין תוכניות המשרדים השונים להפחתת הפליטות, ובגיבוש תוכנית לאומית תוך הצבת יעדים ברורים.
העולם פועל במרץ
המאבק בשינוי האקלים והמאמצים להפחית את פליטות גזי החממה מעסיקים את מנהיגי העולם לא פחות מהמשבר הכלכלי. שינוי האקלים וצימצום התלות בנפט היה אחד הנושאים הבולטים במצעו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה, והוא התחייב לפעול להפחית את פליטות הגזים של אמריקה - השיאנית העולמית - ב-80 אחוז. בסוף השבוע אגב, הוא החל למלא את הבטחתו והחוק בנושא החל להתקדם בקונגרס.
בישראל, לעומת זאת, לא היה עד היום שום מהלך מתואם בנושא. דו"ח בנושא שפרסמו לאחרונה ארגוני הסביבה קרא לממשלה לגבש מדיניות בנושא. (על הדו"ח אגב, חתומה מי שמכהנת כיום כראש המטה של ארדן, עו"ד אלונה שפר-קארו).
העולם מתמודד עם שינוי האקלים:
- תחזית: פליטת ה-CO2 תגדל עד 2030 ב-57 אחוז
- צעד בכיוון הירוק: חוק האקלים האמריקני מתקדם
- חרף המשבר הכלכלי, אירופה רואה "ירוק"
הגורמים המקצועיים במשרד להגנת הסביבה מעריכים כי במצב של "עניינים כרגיל" - כלומר מבלי שיינקטו צעדים להפחתת הפליטות - יעלה שיעורן בישראל בכ-60 אחוז עד שנת 2025. המדען הראשי של המשרד הזהיר כי שינוי האקלים יגרור, בין היתר, התחממות של מזג האוויר, הפחתה במשקעים, עלייה במפלס פני הים והמלחה של מי הכנרת.
אך ההשלכות יהיו גם כלכליות: במשרד להגנת הסביבה חוששים שלאחר שייחתם הסכם בינלאומי בנושא, ובמיוחד אם תיכנס ישראל כחברה בארגון OECD ותוכר כמדינה מפותחת, תחוייב גם היא להפחית את פליטות גזי חממה. אם לא תעמוד בהתחייבות, היא עלולה לספוג קנסות כבדים. לפיכך סבור ארדן שסוגיית הפחתת הפליטות חייבת להיות אחד מהנושאים שנמצאים בראש סדר העדיפות הממשלתי, ושבמאמצים צריכים להשתתף כל משרדי הממשלה הרלוונטיים.
ההסכם האמור צפוי להחתם בכינוס האו"ם בדצמבר בקופנהאגן. ארדן אמר כי הוא שואף להציג בחודשים הקרובים את התוכנית הלאומית להפחתת פליטות, ולהגיע לכינוס שהתוכנית באמתחתו: "אני שואף להגיע לקופנהאגן עם אפשרות להתחייב על כך שישראל לא רק שלא תהיה במגמת עלייה בפליטות - אלא במגמת הפחתה".
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר בישיבת הממשלה: "...שינוי האקלים נגרם ומחמיר כתוצאה מפעילות אנושית, ובעיקר מהגזים הנפלטים בעת שריפת דלקים... אנו בישראל צריכים להערך לקראת הההשלכות של שינויי האקלים מבעוד מועד, וכן לקחת חלק במאמץ העולמי להפחתת פליטות גזי החממה".
נתניהו ציין כי לשותפות במאמץ גם יתרונות רבים למשק כמו הפחתת זיהום האוויר, צמצום התלות באנרגיה ממקורות זרים ויצירת מקומות עבודה בתחום טכנולוגי מתקדם.