איזה סרט זה ללכת לקולנוע עם תינוק
תינוק שמגיע עם הוריו לקולנוע - מצד אחד חיסכון בשמרטף, מצד שני בכי, החתלה והנקה באולם שמפריעים לשאר הצופים. בדקנו מהי המדיניות בסוגיה בבתי קולנוע ברחבי הארץ: ברב חן גובים תשלום מלא מגיל 0, אבל יש גם מי שמפתיע בכיוון ההפוך
האם תינוק בן שבועיים שמגיע לקולנוע עם אמו המניקה, אחיו ואביו צריך לשלם על סרט, למרות שאין ספק שהוא לא תופס כסא בקולנוע ולא מסוגל להבין דבר וחצי דבר מהמוקרן מולו?
ברשת רב חן חושבים שכן. לא משום שיש ברשותם ידע שאינו מוּכּר למדע על יכולות הקליטה של תינוקות, אלא כסנקציה הננקטת על מנת להרתיע הורים מלהביא את תינוקם לקולנוע. לכן, כבר כמה שנים שברשת מנהיגים מדיניות זו במוצהר.
אבל י' (שמו המלא שמור במערכת) ממרכז הארץ לא שמע על המדיניות הזו. לו היה מזמין כרטיסים דרך אתר האינטרנט, יתכן שהיה שם לב להודעה המתנוססת בראש טופס ההזמנה: "שימו לב! כל גיל חייב בכרטיס". י' ידע שאין חוק האוסר על גביית כרטיס מתינוק בן יומו, אבל הנוהג הרווח הוא שתינוקות לא משלמים.
"אני במצב כלכלי על הפנים", סיפר י' בשיחה עם ynet, "אבל חסכנו ליום ההולדת של בני, בן 6, ויצאנו ליום כיף של סרט ופופקורן בקניון ברחובות - אשתי, אני, הבן הבכור והבן הקטן, בן שבועיים. אחרי שנכנסנו לקולנוע רב חן, אשתי קראה לי וסיפרה שמנהל הקולנוע תפס אותה, ודורש תשלום בעבור הילד בן השבועיים.
"ניגשתי אליו אמרתי לו: 'אדוני, התינוק לא מבין ולא רואה'. והוא השיב: 'זאת מדיניות הרשת על מנת למנוע מהורים מלהגיע לקולנוע עם תינוקות'. אמרתי לו שזה אומר שהיינו צריכים למצוא 120 שקל לבייביסיטר לילד בן שבועיים, או למנוע מהילד בן 6 - שגם ככה מרגיש מוזנח אחרי לידת אחיו - את הקשר עם אמא, כי היא היתה צריכה להישאר בבית.
"אבל נראה היה שלא מעניין אותם שום דבר. ניסיתי להתווכח, אבל לא רציתי לשבור את כל הכיף של הבן הבכור. לכן שילמנו בעבור כרטיס לתינוק, שינק במשך כל הסרט ולא הוציא ציוץ מפיו".
"לא כל ההורים יוצאים מיד כשהתינוק מפריע"
הממונה על הגנת הצרכן במשרד התמ"ת, עו"ד יצחק קמחי, אמר בשיחה עם ynet שהגישה של ענישת צרכנים אינה מקובלת עליו. "אני לא רואה שום סיבה לבוא ולהעניש את קהל הצרכנים המחפש לבוא ולראות סרטים בתשלום בעבור תינוקות, שברור שאינם נהנים מהסרט ואינם תופסים מקום. במיוחד כשכל מטרתם היא לנסות למנוע הבאת ילדים קטנים לבתי הקולנוע. אני חושב שפנייה ישירה תהיה הוגנת יותר".
תגובת רב חן: "ברשת רב חן קיים נוהל המחייב תשלום עבור כל גיל מזה שנים רבות. למזמינים באמצעות אתר האינטרנט מופיעה הודעה על כך בטופס ההזמנה; למזמינים באמצעות הקולנועפון מושמעת הודעה קולית בנושא ולמזמינים בקופה מוצג שלט שעליו כתוב 'כל גיל חייב בכרטיס', כך שלקהל יש הזדמנות להיוודע להוראה זו טרם רכישת הכרטיס.
רשת רב חן | תשלום מגיל 0 |
רשת גלובוס | עד גיל 3 - בלי כרטיס |
רשת לב | כנ"ל |
סינמטק שדרות | כנ"ל |
סינמטק תל-אביב | סבא וסבתא נכנסים חינם לסרטי הילדים בשבת בבוקר |
סינמה קפה עממי, חיפה | מלווי מבוגרים שאינם דוברי עברית אינם משלמים |
בית גבריאל שעל שפת הכנרת | משלמים על ילד מחיר נמוך (21 שקל) מרגע שהוא הולך |
תיאטראות אילת | תינוקות נכנסים בחינם |
"השיקול העומד אחר ההנחיה לגבות מחיר מלא בכל גיל גובש בשל רצוננו המלא להעניק לקהל לקוחותינו את השירות הטוב ביותר. ניסיון העבר מלמד כי נגרמות הרבה הפרעות על ידי תינוקות והוריהם. לא כל ההורים מוכנים לצאת עם התינוק מהאולם באופן מיידי במקרה של הפרעה. דבר זה מעורר כעס בקרב הקהל היושב באולם, וגורע מהנאת מרבית הצופים".
מי מרעיש יותר - התינוקות או המבוגרים?
תינוק בוכה וצורח באולם הקולנוע עשוי להפריע מאוד לצופים, אבל האם מבוגרים מצלצלי סלולרי, מרשרשי עטיפות ומסבירי עלילה בקול רם אינם מפריעים במידה שווה, אם לא יותר? ומתי בפעם האחרונה תינוק בכה בקולנוע ואמו לא יצאה עמו מיד החוצה? מה הנוהג הרווח בבתי קולנוע אחרים בארץ?
בגלובוס, המפעילה 14 בתי קולנוע, מסרו: "ברשת גלובוס גרופ וברשת גלובוס מקס המדיניות היא שכל ילד מעל גיל 3 צריך כרטיס, משמע - תינוקות עד גיל 3 נכנסים ללא תשלום ויכולים לשבת בחיק אמם".
ב"לב", המפעילה 7 בתי קולנוע, נוהגים בדרך דומה: "לב סרטים ובתי קולנוע היא רשת בייבי פרינדלי, שמעודדת הגעת אמהות יחד עם ילדיהן לקולנוע. בדרך כלל, אמהות שמגיעות עם תינוקות קטנים מצטיידות בכרטיסים שקרובים יחסית לכניסה לאולם - על מנת שיוכלו לצאת ביתר קלות מהאולם, אם התינוק יחל לבכות".
זיוה פטיטו, מנהלנית בסינמטק שדרות, מסבירה שאצלם, למרות החשש מבכיות חינם, תינוקות מתקבלים בברכה וללא צורך בתשלום.
"לסינמטק שדרות יש כניסה חינם לסרט עד גיל 3", אמרה פטיטו. "אנשים מגיעים עם תינוקות לקולנוע בעיקר לסרטים של ילדים, שאליהם הם הולכים עם הילדים הגדולים יותר, אבל אנשים מגיעים עם עגלות גם לסרטי מבוגרים. ברגע שיש קצת רעש, הם מיד מוציאים את התינוק. יש אנשים מבוגרים שעושים יותר רעש - ואותם אי אפשר להוציא מהאולם".
"אנחנו דווקא מעודדים בלגן"
בסינמטק תל-אביב, כניסת תינוקות אינה מטרידה - אלא דווקא מאורע משמח. "מה פתאום לקחת כסף?" אמר מנהל הסינמטק, אלון גרבוז. "ילדים מתחת לגיל 3 לא משלמים. נקודה. אנו מאפשרים כניסה לכל אדם - עד שהוא מתחיל להפריע.
"אם תינוק בוכה, אנשים יוצאים איתו למבואה עד שהוא נרגע. המון אנשים מגיעים אלינו עם תינוקות. מתקיימות כאן הרבה מאוד בכורות של קולנוע ישראלי והיוצרים הישראלים מגיעים אליהם עם משפחותיהם, ואנו שמחים מאוד שמגיעים תינוקות. כשיש לי זמן אני גם דואג לשמש בייביסיטר.
"בשבת אנו מנהיגים הקרנות לכל המשפחה ואנחנו דווקא מעודדים בלגן. דווקא בשבתות, כשהאירוע מיועד לילדים, הסבים והסבתות לא משלמים כסף".
אנשים מתלוננים?
"עד היום לא היתה תלונה בנושא".
בסינמה קפה עממי החיפאי, השייך לרשת סינמה ישראל, אומרים שנדיר שתינוק מגיע לסרטים המוקרנים במקום, אבל מגדילים לעשות ולא גובים תשלום ממי שאינו מבין את הסרט, למרות שהוא תופס מקום באולם.
"אנו מקרינים פה סרטי איכות", אמר ל-ynet יבגני, מנהל התפעול. "לכן נדיר לראות כאן תינוקות, אבל כניסתם היא ללא תשלום - כמו שמלווים לא משלמים".
מלווים?
"בדרך כלל יש פה קהל בן 50 פלוס, והמבוגרים יותר מלוּוים במטפלים שלא יודעים עברית. מי שלא מבין את הסרט לא משלם".
בבית גבריאל שעל שפת הכנרת לא נהוג לראות תינוקות באולם, אבל הם כן נמצאים באירועים ובהצגות לילדים.
"תינוק בעגלה לא מחויב בתשלום. אם זה מצב גבולי של תינוק שכבר הולך, הוא משלם מחיר נמוך - 21 שקל, שזה מחיר של אזרח ותיק. זה קרה לנו לאחרונה עם פעוט בן 3.5. ילדים שהולכים ומסתובבים משלמים מחירים רגילים", סיפרה גבי, מנהלת הבית.
גם מתיאטראות אילת נמסר ל-ynet שתינוקות מוזמנים לסרטים בחינם, אפילו בעגלות. אם הם מפריעים, הם יוצאים.