מדריך: כך נתמודד עם עליית המדד
איך אפשר לשמור על הכסף בזמן מיתון ופיטורים לצד אינפלציה גואה, והאם ניתן לנצל את העלייה במדד לטובתנו? תשובות לצרכן המבולבל
המדד שפורסם אתמול מצטרף לשלושה מדדים גבוהים קודמים, שעלו יחד בשיעור של 1.9%. לפיכך האינפלציה מסתכמת בארבעת החודשים האחרונים ביותר מ-2.8% ולפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, קצב האינפלציה בישראל עומד כעת על שיעור של 4.8% לשנה - שיעור גבוה באופן ניכר מהיעד שקבעה הממשלה לקראת אישור חוק התקציב: 1% עד 3% בלבד.
ואולם מעבר לעלייה המיידית במחירים, העלייה במדד לצרכן פוגעת בשירותים נוספים שמושפעים ממנה. כך תיערכו בתקופת אינפלציה:
איך העלייה באינפלציה פוגעת בנו?
מדד המחירים לצרכן משמש לצורך הצמדה של תשלומים שונים. כך לדוגמה, מי שיש לו משכנתא, הלוואה צמודה או חוזה שתשלומיו צמודים למדד המחירים לצרכן - ישלם יותר בעקבות הזינוק. אם לקחתם משכנתא בריבית לא צמודה, כמו במסלול פריים, לאינפלציה אין כל השפעה על ההחזרים החודשיים שלכם.
מי מרוויח מהאינפלציה?
מי שיש לו חיסכון צמוד למדד המחירים, או מי שהשקיע באיגרות חוב שצמודות למדד המחירים. איגרות חוב כאלה משלמות ריבית בתוספת הצמדה מלאה, ומונפקות הן על ידי הממשלה הן על ידי חברות.
רכשתי דירה מקבלן בחודשים האחרונים. כיצד המדד עשוי להשפיע עליי?
רוכשי דירות מקבלנים נדרשים להצמיד את סכום העסקה למדד תשומות הבנייה, הצמדה שאמורה לפצות את הקבלן על התייקרויות בעלות חומרי הגלם. כדאי לשים לב כי מדד מחירי תשומה בבנייה למגורים עלה בחודש יוני ב-0.1% בלבד - חדשה טובה לרוכשי הדירות, שכן מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.9% - ולפי התאחדות הקבלנים, הצפי לעליית מדד מחירי תשומה בבנייה הוא בשיעור של 0.4%. המשמעות היא שלפחות בנקודה הזו, רוכשי הדירות הרוויחו, שכן מדד זה עלה פחות מהמדד הכללי.
אם ברצוני לקנות דירה בקרוב, איזה משכנתא כדאי לי לקחת בתקופת אינפלציה?
בהנחה שהאינפלציה תוסיף לעלות, כדאי לקחת משכנתא בריבית קבועה ולא צמודה למדד. לצערנו, רוב הבנקים לא מציעים מסלול זה, ולקוח שרוצה מסלול כזה צריך לבקש מהבנקים במיוחד. מדובר במשכנתא עם החזר קבוע לכל חיי ההלוואה. היתרון המובהק שהלווים יודעים מיום לקיחת המשכנתא את כל ההחזרים, ללא תלות בריבית במשק ובמדד.
איך משפיעה האינפלציה על הכסף שאני מחזיק בפיקדון?
אם הפיקדון נמצא במסלול צמוד למדד המחירים, אז לפיקדון תתווסף ההצמדה למדד. אם הפיקדון במסלול פריים או במסלול לא צמוד - לא תקבלו תוספת.
איזה פעולות עליי לעשות כדי לשמור על הכסף שלי?
מכיוון שהריבית במשק ברמה מאוד נמוכה, הריבית שמקבלים על פיקדונות בבנק (פק"מ) היא כמעט אפסית. הפיקדונות בבנקים לרוב לא מעניקים הצמדה למדד, ולכן בתקופה של אינפלציה ייתכן שהערך של הכסף בחיסכון יישחק, מכיוון שקצב האינפלציה גבוה מהריבית הזעומה שמקבלים בבנק.
לכן, כדאי לשקול השקעה באפיקים צמודים למדד או לפחות להעביר את הכסף לאפיקים שבהם המיסוי ריאלי (כלומר בניכוי מס). כך לפחות לא תשלמו מס על עליית האינפלציה. חשוב לזכור כי בפק"מ בבנק אתם משלמים מס על הרווח הנומינאלי (הרווח כפי שהוא), כך שיכול להיות שתשלמו מס כשבפועל ערך הכסף נשחק.
באילו אפיקי השקעה אני יכול לשלם פחות מס?
ברוב אפיקי ההשקעות (קרנות נאמנות, אגרות חוב צמודות ומניות) משלמים מס על הרווח הריאלי. משמעות התשלום על הרווח הריאלי היא שתשלמו מס על הרווח בניכוי אינפלציה. לדוגמה, נניח שהרווחתם 5% על השקעה מסוימת, ובמשך תקופת ההשקעה האינפלציה עלתה ב-5% - הרווח הריאלי שלכם עומד על אפס, ולכן לא תשלמו מס על הרווח.
איפה כדאי להשקיע את הכסף שלי כדי לנצל את עליית המדד?
בהנחה שהאינפלציה תמשיך לעלות, כדאי לבחון השקעה באגרות חוב צמודות למדד. עם זאת, אגרות חוב ממשלתיות צמודות לטווח קצר של עד שנתיים, מגלמות כיום רמת אינפלציה גבוהה, ולכן מעניקות ריביות כמעט אפסיות. זאת אומרת, על רקע ציפייה בעלייה במדד המחירים בחודשים האחרונים, המחיר של אגרות החוב האלה עלה, ולכן התשואה שהן מעניקות פחתה.