איפה, איפה, איפה הארנק?
הארנק אבד או נגנב? זה לא סוף העולם (גם אם אתם מרגישים ככה באותו הרגע). כמה יעלה לכם לשחזר את התכולה שלו, ומה הדבר הראשון שצריך לעשות. לתלוש ולשמור
גנבו לכם את הארנק? קודם כל שתו כוס מים. הכסף המזומן שהיה בפנים כבר לא יחזור, ככל הנראה, אבל את הכרטיסים והתעודות החשובים - אפשר לשחזר. זה יעלה לכם בלא מעט כסף וטרטורים, אבל אם עושים את זה בצורה מסודרת, השד לא נורא כל כך.
במקרה שלי, אחרי שאיבדתי את הארנק, חידוש כל התעודות הסתכם בסכום של כ-400 שקל ובעשרות טלפונים לביטול כרטיסי האשראי, פנקסי הצ'קים ולהתרוצצות סביב חידוש התעודות. כעבור חודשיים, אגב, מצאתי את הארנק במקרה, קבור לו במקפיא בתוך שקית הבשר מהסופר. אבל יש מקרים שלא מסתיימים בהפי אנד שכזה, ולכן כדאי לקחת כמה מקדמי זהירות.
בדיקה שלנו מעלה כי שחזור של המסמכים הבסיסיים - כרטיס אשראי, תעודת זהות, רישיון נהיגה ורישיון רכב- מסתכם בכ-220 שקל. הנה עוד כמה דברים שכדאי לדעת.
מה עושים קודם כל?
הכי חשוב לטפל בכרטיסי האשראי ובפנקסי צ'קים, כדי למנוע נזק כספי גדול יותר. אחרי פעולה זו - הנעשית מול מחלקת הביטחון של חברות האשראי וסניף הבנק שלכם - מתפנים לטפל בשאר הדברים.
ראשית, חשוב להתייצב בסניף המשטרה באזור מגוריכם ולדווח על הגניבה ומה נגנב. "בכל מקרה של גניבת תיק או ארנק, יש להתייצב בתחנת המשטרה הסמוכה לבית ולמלא טופס תלונה", אומר עמי בן דוד, דובר אגף חקירות מודיעין במטה המשטרה הארצי. המשטרה תצייד אתכם בהצהרה רשמית על הגניבה - טופס שתידרשו להציג בהמשך כדי לחדש חלק מן התעודות שנגנבו.
בשלב הבא: מטפלים בתעודת זהות ובדרכון. יש לגשת למשרד הפנים (אפשר להוריד את הטפסים מהאתר ולמלא אותם בבית מבעוד מועד). תעודת זהות יעשו לכם במקום. הנפקת דרכון שאבד בארץ יכולה לקחת גם כמה ימים (בעוד שהנפקת דרכון בחו"ל נעשית בדרך כלל במקום). במידה שנגנב לכם רישיון ירי, משרד הפנים הוא הכתובת גם במקרה הזה. לגבי רישיון נהיגה, מספיקה הזמנה בשיחת טלפון ואז ישלחו לכם רישיון חדש בדואר תוך כמה ימים.
חגגו לכם על כרטיס האשראי?
בכל מקרה אפשר להיות רגועים. עסקאות שלא בוצעו על-ידי הלקוח מבוטחות בכל חברות האשראי.
כמו כן, כל המוקדים הטלפוניים של חברות האשראי פועלים 24 שעות ביממה. עמלת הנפקת כרטיס אשראי חדש נעה בין 27 ל-30 שקל, ובעל כרטיס אשראי יוקרתי לא משלם מאומה. הוצאת כרטיס חדש אורכת 3 עד 14 ימי עסקים, אבל יש אפשרות להנפקה מזורזת, למי שלא יכול לחיות אפילו יום אחד בלי הקרדיט כארד שלו.
בחברות ישראכרט ואמריקן אקספרס, למשל, צריך להגיע למשרדי החברה, לשלם 39 שקל ולקבל כרטיס חדש במקום. במקרה של כאל, אם תגיעו למשרדי החברה ותשלמו 40 שקל, תקבלו את הכרטיס תוך 24 שעות.
לגבי פנקס הצ'קים, במקרה של גניבה או אובדן, יש להגיש תלונה במשטרה, להודיע לבנק על הגניבה ולבטל את ההמחאות. גם אם איננו יודעים את מספריהם, הדבר ידוע לבנק. ההודעה לבנק מבטיחה שהצ'ק הגנוב לא יכובד על-ידי הבנק מלכתחילה. ביטול הפנקס בסניף הבנק יעלה לכם כמה עשרות שקלים (ביטול באינטרנט או בטלפון עשוי לזכות אתכם בהנחה).
מה יעלה בגורל תווי הקנייה?
לא תמיד מדובר בכסף שהלך לכפרות. מהבדיקה שלנו בחנויות השונות למדנו שכדאי מאוד לצלם כל כרטיס מתנה, זיכוי ותו קנייה, ואפילו לרשום את מספרו הסידורי ולשמור ביומן. יש רשתות שיתאמצו עבורכם ויעזרו לכם לשחזר את הכרטיס או הזיכוי. במידה שיש יתרה בכרטיס מתנה, בחלק מהרשתות (זארה, פול אנד בר והום סנטר, למשל), חוסמים כרטיס מתנה שנגנב ומנפיקים חלופי.
לפני שמגיעים לסניף, כדאי מאוד להצטייד מראש בפרטים כמו: היכן נרכש הכרטיס, מתי, מה הסכום שהקציבו לכם בו, איך שולמה העסקה - לפי זה אפשר לאתר כרטיס מתנה גם ללא מספר סידורי. רשת הום סנטר אף מפעילה אתר דינמי שבו יכול הצרכן לדעת בכל זמן נתון את היתרה בכרטיס המתנה.
כרטיס מתנה של שילב כדאי מאוד לצלם מבעוד מועד ולרשום את מספרו הסידורי. במקרה של אובדן, תוכלו לפנות עם הפרטים האלה לשירות הלקוחות, שם ינפיקו לכם כרטיס חדש.
ואם היה לכם גם זיכוי כלשהו בארנק האובד - לעתים יש אפשרות לאתרו באמצעות המערכת הממוחשבת, על אף שאינו אישי. ברשת זארה, למשל, במידה שאותר הזיכוי ולא נפדה, ינפיקו זיכוי חלופי, וזהו שירות ראוי לציון.
עם זאת, יש מקומות כמו המשביר לצרכן, ששם אתם יכולים לשכוח משחזור כרטיס מתנה. דינו כדין כסף מזומן (הערה בנושא מופיעה בכל תו ו/או כרטיס מתנה של הרשת). גם בקסטרו לא ניתן לשחזר כרטיס מתנה, ולא בסטימצקי. בתקנון של תו הזהב רשום: "במקרה של גניבה/אובדן/השחתה, התו לא יוחלף ולא תינתן כל תמורה או פיצוי בגינו".
בשורה התחתונה, תמיד שווה לצלם את הכרטיסים, על כל צרה שלא תבוא, שכן לפחות בחלק מהרשתות ילכו לקראתכם.
ולגבי כל אותם כרטיסי מועדון ברשתות השונות, אותם ניתן לשחזר בקלות, ברוב המקרים, על-ידי מתן שם ותעודת זהות וללא עמלה. העיקר שתחזרו לעשות קניות באותה רשת.
יש כרטיס קופת חולים?
יש קופות שיגבו מכם עמלה על חידוש כרטיס שנגנב או אבד ויש קופות שייתנו לכם שירות זה ללא תשלום. קופות חולים לאומית ומכבי עושות זאת חינם, כאשר ההזמנה של הכרטיס החדש נעשית דרך הטלפון.
בשירותי בריאות כללית, הנפקת כרטיס חדש במקום כרטיס שנגנב תבוצע ללא תשלום, רק עם הצגת אישור מהמשטרה.
לעומת זאת, אם הכרטיס אבד, הושחת או נשכח, כרטיס חדש יעלה 10 שקלים, כאשר על הלקוח להגיע למרפאה ולהזדהות. בקופת חולים מאוחדת יגבו מכם 14 שקל על חידוש כרטיס, בעת פנייה לסניף.
מה לגבי אבידות בחו"ל?
ממשרד החוץ מעדכנים כי בחודשים האחרונים התגברה תופעת גניבת תיקים ממטיילים ישראלים, מה שגורר בעיקר הנפקה מיידית של דרכון/אישור מעבר ורישיון נהיגה בינלאומי.
לפני שאתם יוצאים לטיול בחו"ל, כדאי להצטייד מראש (ולאחסן בנפרד) בצילומי דרכון, כרטיסי אשראי, רישיון בינלאומי, וגם במספרי טלפון חשובים כמו של חדר המצב במשרד החוץ בארץ, הפועל 24 שעות ברציפות במשך 7 ימי השבוע - 02-5303155.
בחדר המצב יתדרכו אתכם בהתאם, מה שמקל מאוד, במיוחד אם גיליתם למשל שנגנב לכם הדרכון ביום שבת או ראשון, שבהם השגרירות סגורה בחו"ל. בכל מקרה של גניבת תיק או ארנק, עליכם לדווח בתחנת משטרה מקומית על כך ולהצטייד באסמתכה, שיבקשו מכם בנציגות ישראל (בשגרירות) לצורך הנפקת דרכון חדש.
לגבי כרטיס הטיסה, אתם יכולים להתנחם לפחות כי מאז עידן כרטיסי הטיסה האלקטרוניים, הנפקת כרטיס שנגנב או אבד היא עניין פשוט למדי. צריך פשוט להדפיס אותו מחדש מתיבת הדואר האלקטרונית שלכם. גם בדלפק החברה בשדה התעופה יאתרו מיד במחשב וינפיקו לכם כרטיס חדש.
ולהבא, אל תשאירו אותו לבד
קופצים רק לרגע אחד לגן לקחת את הילד? אל תשאירו את התיק באוטו, ואל תעשו את זה גם בחנייה של בית עלמין. יש מי שמנצל את חולשתכם דווקא במקרים כאלה.
אם אתם חלילה מתאשפזים בבית חולים, הפקידו את הארנק אצל קרוב משפחה ולא בארונית לצד המיטה. גם סתם בבית קפה, הימנעו מלתלות את התיק על הכיסא או להניח אותו על הכיסא שלצדכם.
תעודת זהות
למי פונים: למשרד הפנים - הסניף הקרוב אליכם. יש להגיע אישית ללשכת מינהל האוכלוסין.
מה צריך להביא: דרכון ישראלי. אם אין: מסמך מזהה אחר עם תמונה ברורה, כמו תעודת חוגר (רישיון נהיגה אינו מסמך מזהה במקרה הזה 2). תמונות עדכניות בגודל 3.5X4.5 ס"מ, טופס בקשה לת"ז וטופס הצהרה על אובדן/גניבה. אם מגיש הבקשה קטין, הורה צריך להגיע עמו.
תוך כמה זמן מקבלים חדש: במקום. במקרה שאין דרכון ישראלי או שלא זוהיתם באופן ודאי, השירות יינתן לאחר בדיקת זהות מול התיק האישי, והתעודה תישלח בדואר הביתה.
כמה זה עולה: 100 שקל.
רישיון נהיגה ורישיון רכב
למי פונים: מגיעים למשרד הרישוי או מתקשרים ל-*5678.
מה צריך להביא: אם מגיעים פיזית, תעודת זהות.
תוך כמה זמן מקבלים חדש: אם מגיעים למשרד הרישוי, מקבלים במקום את שני הרישיונות, נהיגה ורכב. בטלפון, רישיון נהיגה זמני (לשימוש רק בארץ) מגיע תוך כמה ימים בדואר. לרישיון קבוע לוקח עד חודש.
כמה זה עולה: 55 שקל לרישיון נהיגה. 35 שקל לרישיון רכב.
דרכון
למי פונים: בארץ, למשרד הפנים. חובת נוכחות אישית.
מה צריך להביא: תעודת זהות 2, תמונות עדכניות בגודל 3.5X4.5 ס"מ, טופס בקשה לדרכון (אפשר להוריד מראש טפסים באתר המשרד). טופס הצהרה על גורל הדרכון, כמו אסמכתה מהמשטרה.
תוך כמה זמן מקבלים חדש: כמה ימים.
כמה זה עולה: 1,000 שקל למבוגר, 500 שקל לילד, 1,150 שקל לעסקי.
כרטיסי אשראי
ישראכרט
למי פונים: טלפון 03-6364400.
תוך כמה זמן מקבלים חדש: 3 ימי עסקים.
כמה זה עולה: 27 שקל. חינם לכרטיסי יוקרה.
לאומי קארד
למי פונים: טלפון 03-6178800.
תוך כמה זמן מקבלים חדש: 3 ימי עסקים. 24 שעות לכרטיס Signia World.
כמה זה עולה: 30 שקל. חינם לכרטיסי יוקרה.
אמריקן אקספרס
למי פונים: טלפון 03-6364445.
תוך כמה זמן מקבלים חדש: 3 ימי עסקים.
כמה זה עולה: 27 שקל. חינם לכרטיסי יוקרה.
ויזה Cal ודיינרס
למי פונים: טלפון .03-5723666.
תוך כמה זמן מקבלים חדש: מתחייבים עד 14 ימי עסקים, בדרך כלל זה לוקח עד 7 ימי עסקים.
כמה זה עולה: 30 שקל.
חינם לכרטיסי אקטיב, דיינרס ו-You.
הכתבה מתפרסמת היום במוסף "ממון" של"ידיעות אחרונות".