מה קרה לאבוקדו?
בעוד ש"ריד" זן האבוקדו העגול וקשה הקליפה הולך ואוזל מהמדפים, מגדלים לא אחראיים משווקים מוקדם מדי את "גליל" הזן האגסי, ולכן הוא צמיגי ולא אכיל. למה? עכשיו אפשר למכור אותו במחיר גבוה - בשבוע הבא מחירו ירד. אל תקנו אבוקדו בשק
האם חשתם שהאבוקדו שרכשתם לאחרונה בשוק צמיגי וסר טעם? כנראה שהוצאתם כסף רב על פרי שהוא בוסר. מי שניגש לרשתות השיווק המוסדרות בחפשו אחר אבוקדו - גילה שאלה הפכו למוצר נדיר, נמכרים ב-15-11 שקל ליחידה, והם הולכים ואוזלים מהמדפים.
לא לא נוצר כאן מחסור באבוקדו. מגדלי אבוקדו טוענים שהסיבה לתופעות הללו היא שהימים הם ימי מעבר בין ריד, זן האבוקדו העגול הקטן, עם הקליפה הקשה, שעונתו הסתיימה ופירותיו עדיין טובים לאכילה, לבין זן האבוקדו של העונה הבאה: גליל, שפירותיו המאורכים החלקים האגסיים הם עדיין בוסר והתאריך הרשמי לפתיחת העונה שלו הוא החל מ-20 באוגוסט.
הריד האכיל, הולך ואוזל מהמדפים ולכן יש מחסור בו ברשתות השיווק, ואילו את הגליל הלא אכיל בעליל, מגדלים לא אחראים מוכרים בשווקים הסיטונאים. וכך קורה שצרכנים רוכשים אבוקדו ב-15-11 שקל ליחידה ושיניהם תיקהינה.
המחיר הגבוה ירד בשבוע הבא
"לא אמורים למכור אבוקדו עכשיו", אומר ל-ynet מגדל אבוקדו, שנפגע מהמכירה הפיראטית. "האבוקדו שנקטף בימים אלה אינו אכיל. יש בו רק 14% חומר יבש בעוד שאבוקדו קוטפים רק כאשר יש הוא מתרכז ומכיל 18.5% חומר יבש. ולמרות זאת אני רואה אותו בכל מקום בשוק הסיטונאי.
"הסיבה לכך היא מגדלים לא אחראיים שמעדיפים למכור את הגליל עכשיו, כשיש פחות אבוקדו בשוק ומחירו גבוה מאוד, מאשר בעוד שבוע, אחרי ה-20 באוגוסט, אז השוק יוצף באבוקדו והמחירים ירדו. הבעיה היא שהם פוגעים בצרכנים כי הם מוכרים להם פרי לא אכיל ובעיקר פוגעים במגדלים, כי מי שקונה פרי כזה בהרבה מאוד כסף ומקבל מוצר לא טוב, ימנע מלקנות אותו בפעם הבאה".
כרגע, מחיר קילו אבוקדו ברשתות השיווק נע בין 25 שקל לקילו לבין 35 שקל לקילו. בשופרסל שלי ברחוב ארלוזורוב בתל-אביב אמרו לנו שמוכרים אבוקדו ב-25 שקל לקילו אבל כבר שבועיים שיש מחסור בפרי. בשופרסל חורב בחיפה תשלמו 29.99 שקל לקילו אבוקדו, "אבל כרגע אין", אמרו לנו שם. במגה בבאר שבע סירבו לומר לנו מחירים בטלפון, אבל גם שם סובלים מדפיציט באבוקדו. במגה בול באופקים מוכרים קילו אבוקדו ב-35 שקל ומוסרים שם ש"נותרו רק פירות בודדים".
"בשוליים תמיד יהיו אלה שמצפצפים על החוק"
70% מהאבוקדו שמגדלים בישראל מיועד לייצוא. בישראל, המשווקת העיקרית של אבוקדו היא אגרקסקו. הגוף המפקח על הפרי הוא מועצת הצמחים. וישנה גם התאחדות מגדלי האבוקדו בישראל, הגוף הרשמי המאגד את המגדלים, שהיא זו שהחליטה שלא משווקים גליל לפני ה-20 באווגוסט אז יהיה בו 18% חומר יבש. עם פול ההחלטה, יצא מכתב שמבשר עליה לכל המגדלים וכל המשווקים בארץ. אבל בישראל כמו בישראל יש כאלה שמצפצפים, קוטפים ומשווקים.
"תפסנו קרטונים ומשטחים של הזן הלא בשל בחיפה, בתל-אביב, בצריפין ובעפולה", אומר אריה רוטמן, מנכ"ל התאחדות מגדלי האבוקדו בישראל, שמנהל בהתנדבות את שולחן האבוקדו במועצת הצמחים.
"אחת הבעיות של המועצה היא, שהיא לא משטרה ואי אפשר לעצור את המגדל. האמצעים מוגבלים. אנחנו מנסים בעיקר להסביר גם למגדלים וגם למשווקים למה לא כדאי למכור ולקנות את הפרי כשהוא לא בשל.
"בשוק תל-אביב תפסנו משטח של מגדל מוכר. שלחנו אליו את הפיקוח ודיברנו איתו. בכל המקומות מדובר בכמה קרטונים, ואנחנו מטפלים בהם. המפקחים שלנו לוקחים דגימות ומראים לאותו מגדל ומשווק שהוא עבריין, שהאבוקדו לא צבר חומר יבש ואיש לא יצליח לאכול אותו. אבל אנחנו לא מצליחים ב-100%. רוב המשווקים לא קוטפים גרם אחד של אבוקדו לפני הזמן. אבל יש מגדלים שאין להם סבלנות והם רוצים להרוויח כסף. אבל כמו שיש עברייני תנועה, בשוליים תמיד יהיו אלה שמצפצפים על החוק ועל הצרכנים למרות שהם חותכים הענף שיושבים עליו".
זה קורה בעוד פירות?
"היתה קטסטרופה גם במנגו ובנשירים. הוציאו פרי שהוא בוסר, שאינו מתאים לשיווק ואנשים לא מתמצאים וקונים. יחסית, ענף האבוקדו מאורגן ומסודר ואנו מנסים בכל כוחינו להילחם בתופעה.
"לעניות דעתי המצב באבוקדו יחסית טוב כי אין כמעט אף ענף ש-70% מהמגדלים שבו נתונים תחת מסגרת אחת. בענפים כמו פלפל או בעגבניות יש עשרות משווקים, ריבוי גדול של ידיים והשליטה עליהם קשה. אבוקדו הוא ענף שמתבסס על הסקטור השיתופי, מרבית המגדלים קיבוצים ממושמעים ויש לנו שליטה על הדברים. הנה, בשבוע שעבר האחראית על הפיקוח עשתה סיור מקיף בשוק צריפין וכמעט שלא מצאה גליל.
אחרי ה-20 באוגוסט המחירים ירדו?
"כן. העונה היתה טובה לאבוקדו והמחיר יהיה טוב לצרכנים ופחות טוב למגדלים. אבוקדו הוא פרי קצת סירוגי - שנה אחת עם יותר פרי ושנה אחת עם פחות. עונת 2006-07 היתה גדולה מאוד והיה בארץ מעל 90 אלף טון פרי. עונה אחריה היתה קטנה יותר ושנה שעברה היתה אמורה להיות עונה גדולה, אבל הקרה בינואר 2008 פגעה בהרבה מאוד מטעים ונוצר מחסור. השנה היה שפע גדול יותר מעונת 2006-07".
איך מזהים אבוקדו שאינו בשל?
"אני ממליץ לצרכנים לקנות במקומות המסודרים, ולא את הזן החלק האגסי, כי קשה לזהות מה בשל ומה לא בשל. לא לקנות זנים ראשונים הגליל לפני ה-20 באוגוסט".
קניתי אבוקדו ב-11 שקל והוא לא אכיל. אני לא יכולה לשים אותו יומיים בשמש כדי שיתרכך?
"לא יעזור. האבוקדו מצטמק ונהיה כמו גומי. שום דבר לא יעזור לו אם הוא לא הבשיל על העץ".
ממשרד החקלאות ופיתוח הכפר נמסר בתגובה: "לאבוקדו שני זנים עיקריים המשווקים בעונות שונות. זן האבוקדו 'ריד' משווק בימים אלו והוא בשל וטוב מאוד למאכל. ניתן לזהות זן זה לפי צורתו העגולה וקליפתו הקשה והעבה. לעומתו, זן האבוקדו 'גליל' אינו בשל בימים אלו ויתאים לשיווק רק לקראת סוף חודש אוגוסט ואילך. זן זה הוא מאורך יותר וקליפתו דקה ורכה.
"על מנת לצמצם ככל הניתן הגעת אבוקדו שאינם בשלים לנקודות המכירה, מפקחי מועצת הצמחים מגיעים מדי יום לשווקים הסיטונאיים, לפני תחילת המכירה, ובודקים כי הפרי שנמכר הוא בשל ומתאים לאכילה. פירות שיש חשד כי אינם בשלים נלקחים לבדיקות מעבדה".