שתף קטע נבחר
 

הפגנה: "די לעבדות, אל תקנו מבוניטה ופשוט"

ארגון זכויות האדם NLC מצא כי מפעל הלבשת מוסא שבירדן מעסיק עובדים בתנאים מחפירים ומוכר סחורה לרשתות בוניטה, אירית ופשוט. פעילי קו לעובד הפגינו בכניסה לעזריאלי בקריאה להחרים את הרשתות. אירית: לא עובדים עם המפעל

מעסיקים עובדים בתנאים מחפירים? יש כאלה שלא יקנו מכם. כך, לפחות, מקווה קבוצת פעילים של ארגון קו לעובד, שהפגינה אתמול (א') מול קניון עזריאלי בתל-אביב, בקריאה לחרם צרכנים על רשתות השיווק בוניטה, פשוט ואירית, המחזיקות סניפים בקניון. זאת, כיוון שהרשתות קונות, לטענתם, סחורה ממפעל הלבשת מוסא באירביד שבירדן, שהוכרז לאחרונה כ"סדנת יזע". 

 

ארגון זכויות האדם הבינלאומי NLC, שבדק את תנאי העבודה בהלבשת מוסא, מצא כי הם אינם אנושיים. לטענת הארגון, העובדים במפעל, רובם פועלים מהודו ובנגלדש ומייצר בדים, עובדים 13 שעות ביום כמעט ללא הפסקות, שבעה ימים בשבוע, ישנים על מיטות עם פשפשים, ללא מקלחות וללא חימום, וכל זאת תמורת שכר רעב, אפילו במושגים של העולם השלישי, כשדרכוניהם מוחרמים. עובדים במפעל התלוננו גם הלנות שכר תכופות ואף על הכאות.

 

הממשלה הירדנית אישרה חלק מנתוני NLC. לפי הדו"ח של NLC, נמכרת הסחורה של הלבשת מוסא, בין השאר, גם לרשתות הישראליות בוניטה, אירית ופשוט. יצויין כי המפעל שוכן באותו אזור התעשייה שבו גם חברת דלתא הישראלית מחזיקה מתפרה ומעסיקה עובדים בתנאים שונים לגמריי.

 

"לא קונים ממנצלי עובדים"

פעילי של קו לעובד - כולם צעירים אידיאליסטים, עמד על המדרכה ליד הכניסה לעזריאלי, תופפו ושרו: "לא, בוניטה, לא פשוט, די, די, לעבדות", ו"לא, לא, לא קונים ממנצלי עובדים".

 

"הבגדים הזולים שמוכרות הרשתות נתפרים על חשבון תנאי העבדות של העובדים שם", אמרה פעילת הארגון, שירי יואלי, שהחזיקה בידה שלט ועליו כתוב: "חולצה מסדנת זיעה - תמיד מסריחה".

 

מותר לשאול איפה את קונה בגדים?

 

"רוב הבגדים שלי הם מיד שניה או מהשוק, אני לא קונה מותגים. אפשר למצוא דברים יפים בכל מקום. את החולצה שאני לובשת עכשיו קניתי בחנות קטנה בבאר שבע, והיא לא פחות יפה ממה שאפשר למצוא בחנויות הללו".

 

את בטוחה שהיא לא יוצרה בסדנת זיעה בעולם השלישי, או מבד שנתפר בסדנה כזאת?

 

"אני לא יכולה לדעת על כל בגד ובגד, אבל אם יש דו"ח שמצביע על חברה מסויימת, לא צריך לקנות ממנה".

 

נועם פוניה, פעיל של הארגון, מתערב: "אתמול עברתי על הארון שלי, לכבוד העניין, וראיתי שכמעט הכל מסין ומדרום מזרח אסיה. זאת בעיה. ואני רוצה שאנשים בארצות הללו יתפרנסו בכבוד, אבל הם לא מתפרנסים בכבוד".

 

החברות טוענות שאם הם לא יועסקו בסדנאות יזע לא תהיה להם עבודה בכלל.

 

"זה לא נכון. אם אנחנו לא נקנה מהם, הם יאלצו לשלם יותר טוב".

 

ואתה באמת חושב שהציבור הישראלי האדיש יצטרף למחאה שלכם ויחרים חברות שמעסיקות עובדים בתנאים מחפירים?

 

"אם לא הייתי מאמין בזה לא הייתי מסוגל לבוא להפגין, והייתי חי בתחושה של חוסר אונים".

 

המפגין הצטרף להפגנה הלא נכונה

ההפגנה הקטנה עוררה תשומת לב של העוברים ושבים במקום, שרבים מהם תיכוניסטים ובני נוער. חלק מהם הצטרפו למעגל והתחילו לשיר ולצעוק יחד עם פעילי קו לעובד, בלי לבדוק בדיוק על מה הם מוחים.

 

בשלב מסויים, הצטרף להפגנה גם יוסף מונטי, עובר אורח שאכפת לו, שלקח שלט ועמד יחד עם הפעילים. אבל תוך זמן קצר התברר שמונטי הצטרף להפגנה שלא ממש הסכים אתה. "צריכים לקנות איפה שזול", הוא אמר, "מי שמוכר לך ביוקר, אל תקנה ממנו".

 

פעילי קו לעובד העירו לו כי הרשתות הללו דווקא מוכרות בזול, אבל על חשבון עבודה זולה במיוחד, ומונטי אמר: "בסדר גמור, טוב מאוד. איפה שבזול - תקנו. אל תקנו איפה שביוקר. לאחר שהבין כי מדובר בחברות שמעסיקות עובדים בירדן, אמר: "הכי טוב לקנות תוצרת הארץ. ישראלים רוצים לעבוד, רק שלוקחים להם את כל העבודה לעובדים הזרים. צריך לסלק אותם". בשלב זה החלו הפעילים להתווכח אתו בקול, והוא החזיר להם את השלט והסתלק מהמקום.

 

נאמן רשת אירית: לא קונים מהלבשת מוסא

ברשת אירית, הנמצאת בקשיים ומנוהלת על ידי נאמן, טוענים כי הם כלל אינם קונים מהלבשת מוסא וכי לא ברור להם למה המחאה מופנית מולם. כונס הנכסים, עו"ד עמית לדרמן ממשרד שלמה נס, מסר ל-ynet כי: "המפעל הזה אינו מוכר לרשת אירית והרשת לא עבדה אתו בשנים האחרונות, ואיננו מתכוונים לקנות ממנו". ברשת בוניטה סירבו להגיב לטענות. עד כה לא התקבלה תגובת רשת פשוט. 


פורסם לראשונה 16/08/2009 19:45

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פעילי קו לעובד: נגד סדנאות יזע
צילום: עופר עמרם
שירי יואלי: "חולצה מסריחה"
צילום: עופר עמרם
מומלצים