שתף קטע נבחר

מפלס ים המלח ירד ב-37 ס"מ בחודשיים

בסוף חודש אוגוסט נרשמה ירידה של 18 ס"מ במפלס ים המלח; בסוף יולי נרשמה ירידה של 19 ס"מ - החדה ביותר מאז 2007. מפלס הימה נמוך כיום ב-10 מטרים לעומת המפלס באוגוסט 1999. אולי תחרות "פלאי תבל" תציל אותה?

השמש היוקדת של חודש אוגוסט הותירה את חותמה על מפלס ים המלח: בחודש החולף נמדדה ירידה של 18 ס"מ בגובה המפלס. זאת, לאחר ירידה של 19 ס"מ במפלס במהלך חודש יולי – ירידה שנחשבה לחדה ביותר מאז ינואר 2007.

 

נכון לסוף אוגוסט, עמד המפלס על מינוס 422.83 מטרים מתחת לפני הים. על פי נתוני קבוצת "משמר המפלס" והשירות ההידרולוגי, נראה כי שיעור הירידה השנתי של המפלס ממשיך גם הוא להתגבר. בסיכום חודש יולי עמד קצב הירידה השנתי של המפלס על 1.16 מטרים בשנה, ואילו בסוף אוגוסט עומד קצב הירידה על 1.29 מטרים בשנה. נתונים אלה קשורים בין השאר גם בעובדה כי בחודשי הקיץ מורגשת ירידה חדה במפלס, בשל האידוי הטבעי של הימה.

 

מתייבש ונעלם - גלריות צילומים:

 

עדות עגומה יותר למצבו הקשה של ים המלח עולה דווקא מהשוואת המצב ששרר בים המלח לפני עשר שנים. מנתוני קבוצת "משמר המפלס", העוקבת אחר מפלס הימה, עולה כי בסוף חודש אוגוסט 1999 עמד גןבה המפלס על 412.67 מטרים מתחת לפני הים – מפלס הגבוה בלמעלה מ-10 מטרים ביחס למפלס הנוכחי.

 

עוד על התייבשות ים המלח:

 

מומחים מעריכים כי ירידת המפלס קשורה לכמה גורמים הפועלים במקביל. העיקרי שבהם הוא מיעוט המים הזורמים בירדן דרומה לעבר ים המלח, הן בשל מצבה העגום של הכנרת והן בשל העובדה כי רוב המים שזורמים דרומה מהכנרת מופנים לשימוש חקלאי. גורם משמעות נוסף התורם להתייבשות הימה היא פעילות מפעלי ים המלח.

 

למרות כל אלה - ואולי בזכותם - נכנס ים המלח לרשימת המועמדים הסופיים בתחרות "שבעת פלאי תבל של הטבע". הימה הייחודית נכללה בין 14 האתרים המובילים לזכייה, מתוך 28 המועמדים הסופיים לגמר.

 

לצד ים המלח מופיעים בקבוצה העליונה נהר האמזונס, איי הגלפאגוס, הגרנד קניון, מפלי אנג'ל בוונצואלה, מפרץ פנדי בקנדה, האיים המלדיביים, הר הגעש וזוב באיטליה, מפרץ האלונג בוויאטנם, מפלי האיגואסו שבגבול ארגנטינה-ברזיל, ג'ייטה גרוטו בלבנון, שמורת הטבע קומודו באינדונזיה והנהר התת קרקעי פוארטו פרינססה שבפיליפינים. בקבוצה התחתונה, של האתרים הנמצאים כרגע מעל למקום 14, ניתן למצוא את היער השחור בגרמניה, צוקי מוהר באירלנד, הר השולחן בדרום אפריקה ועוד. התוצאות הסופיות צפויות להתקבל ב-2011.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הולך ונעלם. צילום מתחנת החלל הבינלאומית
צילום: רויטרס/NASA
מומלצים