שתף קטע נבחר
 

בג"ץ יידרש להכריע: כמה מקום מגיע לתרנגולת?

ארגונים למען בעלי חיים ביקשו מבג"ץ למנוע ממשרד החקלאות להמשיך ולקדם את הרפורמה בענף הלול, שאמנם תשדרג את לולים אך תשאיר את התרנגולות בכלובי סוללה - "שהוצאו מחוץ לחוק באירופה". משרד החקלאות: הרפורמה עומדת בתקן האירופי

המאבק של הארגונים למען זכויות בעלי חיים נגד הרפורמה של משרד החקלאות בענף הלול עולה שלב: לאחר קמפיין מתוקשר, במסגרתו האשימו את משרד החקלאות בהתעללות בתרנגולות המטילות, הדחוסות בתנאי מחייה צפופים בלולים המתועשים, הגיע גם מהלך במישור המשפטי.

 

הבוקר (ב') הגישו הארגונים בקשה לצו על תנאי שיחייב את שר החקלאות, שלום שמחון, להתקין תקנות שיגדירו את תנאי הסף להחזקת תרנגולות במשקים מתועשים - תקנות שלדבריהם היה אמור להתקין כבר לפני עשר שנים. בנוסף, הוגשה בקשה לצו ביניים שיורה לכל הגורמים הרלוונטיים, ביניהם משרד האוצר, הפנים, החקלאות והגנת הסביבה,  להשהות את קידום הרפורמה בענף הלול עד להתקנת התקנות בנושא.

 

הארגונים: כלובי סוללה הם התעללות בבע"ח 

בדו"ח שפרסם משרד החקלאות ביולי, במסגרת הרפורמה המתוכננת יוצאו מבני הלולים הישנים מתוך היישובים החקלאיים לאזורים ייעודיים, שם יוקמו לולים גדולים ומודרניים. לדברי משרד החקלאות, בלולים אלה יוכפל שטח המחייה של כל תרנגולת מטילה כדי להתאימו לתקן האירופאי - מ-350 סמ"ר ל-550 סמ"ר. בעתיד, לאחר שייבנו הלולים החדשים, ניתן יהיה אף להרחיב את המבנים ולאפשר לכל תרנגולת שטח מחייה של 750 סמ"ר.

 

עוד בנושא לולי התרנגולות:

 

אך ארגוני בעלי החיים - עמותת "אנונימוס" לזכויות בע"ח, ארגון "נח" ו"העמותה למען חיות המשק" - טוענים שהמשרד מטעה את הציבור, ומתכוון להמשיך ולשכן את התרנגולות בלולי סוללה שהוצאו מחוץ לחוק באירופה. הם טוענים עוד כי משרד החקלאות מפר בכך התחייבות שנתן לבג"ץ לפני עשר שנים להתקין תקנות להחזקת מטילות במשקים מתועשים. יתרה מזאת, הם טוענים כי מדובר בביזבוז עצום של מאות מיליוני שקלים מכספי משלם המסים שירדו לטימיון.

 

בסיוע עו"ד מיכאל ספרד ויוסי וולפסון טוענים הארגונים כי "כלובי הסוללה" החדשים אינם תורמים באופן משמעותי לרווחת התרנגולות המטילות. "הכלובים הללו נאסרו בכל מדינות האיחוד האירופי, בשוויץ ובמדינת קליפורניה, ומנוגדים גם לחוק צער בעלי-חיים הישראלי", הם אומרים.

 

"הקמת לולים חדשים טרם התקנת תקנות להחזקת תרנגולות לפי חוק צער בעלי-חיים, תעביר דה-פקטו את הסמכות לקביעת התקנות לפקידי המשרד, הנוטים להעדיף את רווחי תעשייני העופות לפני כל אינטרס אחר כגון בריאות הציבור או רווחת בעלי-חיים. בכך תעקף הסמכות של ועדת החינוך של הכנסת, שאמורה לאשר את התקנות", טוענים הארגונים.

 

משרד החקלאות: אנו עומדים בתקן האירופי

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "לא קיבלנו את העתירה לידינו, לכשתגיע נגיב עליה בבית המשפט. 

 

"לעניין העקרוני, מדינת ישראל מגדלת עופות בדומה ליתר המדינות המפותחות ובאותן השיטות. מטרות הרפורמה המתוכננת הן התייעלות ממשקי הייצור והשיווק בענף, שיפור הבטיחות הביולוגית ובריאות הציבור וקידום רווחת בעלי חיים. מבנה הלולים שייבנו במסגרת הרפורמה ייקבע בהתאם לסטנדרטים הנהוגים בעולם ובהתחשב בעקרונות רווחת בעלי חיים". במשרד כתבו עוד כי במסגרת הרפורמה "ייבנו לולים מודרניים, מרווחים ונקיים הרבה יותר מהמצב הקיים כיום".  

 

לעניין שטח המחייה אמרו במשרד החקלאות: "הדירקטיבה שקבע האיחוד האירופי לא אוסרת על שימוש בלולי סוללות, ועל פיה בשנת 2003 הוגדלו הכלובים ל-550 סמ"ר (מינימום) למטילה, ובשנת 2012 הם יוגדלו שנית ל-750 סמ"ר למטילה. למען הסר ספק, גם בגודל של 750 סמ"ר, מדובר בלולי סוללה ולא בלולי חופש שמשמעם הסתובבות חופשית של התרנגולים בשטח.

 

בארץ בשלב זה תאי ההטלה בתוך הלולים ייבנו בשטח של 550 סמ"ר למטילה... ובמסגרת בניית הלולים החדשים בתוכנית הרפורמה בארץ ייבנו תשתיות שניתן יהיה להרחיבן לשטח של 750 סמ"ר למטילה, כדי להיות ערוכים לאפשרות של הרחבה עתידית, וכדי שלא יידרשו בעתיד השקעות כפולות בתשתית חדשה".

 

עוד אמרו במשרד החקלאות כי עוד מעבר ללולי חופש ייקר את מחיר הביצה לצרכן בעשרות אחוזים, ויהפוך את הביצה ממוצר יסוד למוצר פרימיום בשל עלויות הגידול הגבוהות משמעותית מעלויות הגידול בלולי סוללה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כלובי סוללה. ארכיון
צילום: עידו ארז
מומלצים