שתף קטע נבחר

 

בית כנסת מתקופת בית שני נתגלה לחוף הכנרת

בית הכנסת הוא מהקדומים שנתגלו אי פעם ואחד מתוך שישה בלבד שנתגלו מתקופת בית שני. בתוכו נמצאה אבן שעליה חקוקה מנורת שבעת הקנים. זו הפעם הראשונה שחופרים מוצאים ציור של מנורת בית המקדש, שנעשה על ידי אמן שיכול היה לראותה במו עיניו

פרויקט חפירה של רשות העתיקות, בראשות דינה אבשלום-גורני וערפן נג'ר, גילה לאחרונה ממצא נדיר וחשוב במושבה מגדל. בית כנסת מימי בית שני, מהקדומים ביותר שנתגלו אי פעם, ובו אבן עם עיטור של מנורת שבעת הקנים. בית הכנסת התקיים עוד בימים שבהם עמד בית המקדש ועיטור המנורה הוא מהברורים ומשומרים היטב שנתגלו אי פעם.

 

 

"מדובר בממצא מרגש ויחידי במינו", אמרה דינה אבשלום גורני. "זו הפעם הראשונה בה נחשף עיטור מנורה מהימים בהם בית המקדש עוד עמד על תילו וזו המנורה הראשונה שמתגלה בקונטקסט יהודי, המתוארכת לימי בית שני (ראשית התקופה הרומית). ניתן להעריך שהחריטה שמופיעה על האבן, נעשתה על ידי אמן שראה במו עיניו את מנורת שבעת הקנים בבית המקדש בירושלים. בית הכנסת שנחשף, מצטרף ל-6 בתי כנסת בלבד המוכרים בעולם, מתקופת בית שני". 


אחד משישה. בית הכנסת שנתגלה (צילום: skyview)

 

עד להריסתה על ידי הרומאים בתקופת המרד הגדול, נחשבה מגדל לעיר המרכזית של אזור הכנרת. העיר מוזכרת רבות במקורות שונים והדמות ההיסטורית החשובה ביותר שנקשרה בשמה היא מרים המגדלית, אישה יהודיה שהייתה מתומכיו של ישו ונחשבת באמונה הנוצרית לזו שהורידה אותו מהצלב. העיר מוכרת גם כמרכז חשוב בתקופת המרד הגדול ומפקד הגליל בתקופת המרד, היסטוריון יוסף בן מתיתיהו, ישב בה.

 

חשיבותה ההיסטורית של העיר, שבגלגולה המודרני כמושבה מונה כ-2000 תושבים, מביאה תיירים רבים לתחומה. לקראת הקמתו של מלון חדש שיאחסן את אותם תיירים ערכה רשות העתיקות חפירות בשטח הבנייה המיועד, על מנת לוודא שבנייתו לא פוגעת בממצאים ארכיאולוגים חשובים. כעת מצאו החופרים עדות נוספת למרכזיותה של מגדל בתקופת בית שני וסיבה נוספת לתיירים לבוא לבקר במושבה.  

 

בית הכנסת שנתגלה כולל אולם מרכזי, בגודל של כ-120 מ"ר, שרצפתו פסיפס וקירותיו מקושטים בציורי פרסקו. בצמוד לקירות האולם, נבנו ספסלי אבן שעליהם ישבו המתפללים. בשלב זה, האתר סגור למבקרים עד לסיום החפירות.

 

ynet מדע: לקריאה בכל כתבות הערוץ על ציר זמן  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כך נראתה מנורת שבעת הקנים?
צילום: משה הרטל, רשות העתיקות
מומלצים