נפגעי הביטוח הלאומי
הפכת נכה בעקבות תאונה? איבדת את כושר העבודה בגלל רשלנות רפואית? שיטת חישוב לא הוגנת תפחית את סכום הפיצויים שתקבל. המוסד לביטוח לאומי: "אנחנו פועלים בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון"
נפגעת בתאונה או הפכת נכה בגלל רשלנות רפואית? לא מספיק שהפיצוי שפסק לך בית-המשפט קטן בגלל קיצור תוחלת חייך, גם הביטוח הלאומי יפחית את הסכום שמגיע לך בגלל שיטת חישוב לא הוגנת.
בתי-המשפט פוסקים פיצוי על אובדן כושר השתכרות בהתאם למספר השנים שנשארו לחייב לחיות, על פי המלצת ועדה רפואית. חברות הביטוח משלמות את הסכום, בקיזוז הסכומים המגיעים לנפגע מהביטוח הלאומי.
הנפגע מקבל מהביטוח הלאומי פיצוי אחד על הפסדיו הממוניים, כמו אובדן כושר השתכרות, לפי תוחלת החיים המקוצרת, ופיצוי נוסף, חודשי, על פי תוחלת החיים המקורית. השיטה פוגעת בגובה הפיצויים של הנפגע: הרכיב הראשון מוקטן בגלל תוחלת החיים המקוצרת (למשל, הנפגע יעבוד פחות שנים, ולכן היה מרוויח פחות בשנים שנותרו לו לחיות).
הרכיב השני נפגע משמעותית, מכיוון שהוא מחושב משום מה בשיטה שונה, לפי תוחלת החיים המקורית. גובה הגמלה החודשית, שנקבע לפי טבלת היוון, אינו תלוי בתוחלת החיים. בביטוח הלאומי יכפילו את הסכום החודשי בסך השנים המקורי שנותרו לנפגע לחיות, ומקזזים מראש מהפיצוי הכולל שנפסק בבית המשפט. לו היו מחשבים את הסכום לפי התוחלת המקוצרת, הסכום המקוזז היה נמוך בהרבה (מכפלה של מספר השנים המועט בסך הגמלה הקבוע). חשוב לציין כי במקרה של מוות, הסכומים החודשיים לא משולמים למשפחתו.
"שיטת חישוב לא אחידה ומפלה"
לדברי עו"ד יעקב אביעד ממשרד סרן ושות', המתמחה בתחום, מדובר בשיטת חישוב לא אחידה ומפלה, מכיוון שמצד אחד, בתשלום החד פעמי, הביטוח הלאומי מחשב את הסכום לפי תוחלת החיים הארוכה, בעוד שבגמלאות החודשיות אין התחשבות בקיצור תוחלת החיים שנקבעה בבית המשפט, מה שמפחית את סכום הפיצוי שנפסק.
בביטוח לאומי טוענים: "חישוב הפסדי השכר לנפגעים מתאונה או מרשלנות רפואית נערך אמנם לפי תוחלת החיים המקוצרת, אבל בפיצויי הנזיקין שמשולמים לנפגע משולמים גם פיצויים בגין הפסד השכר ב'שנים האבודות'. לפיכך אם אדם יחיה 5 שנים במקום 30, הוא יקבל פיצוי גם עבור 25 השנים. תגמולי הביטוח הלאומי, שלפי חוק מנוכים מכספי הפיצויים, מחושבים על פי לוחות היוון אשר לוקחים אף הם בחשבון את קיצור תוחלת החיים. יש הבדל בין לוחות היוון רגילים לבין לוחות היוון לנכים".
עוד אומרים בביטוח הלאומי כי הסוגיה הזו נדונה בבית המשפט העליון, וזה קבע חד משמעית כי את ניכויי הגמלאות מפיצויי הנפגע יש לחשב לפי לוחות ההיוון הקבועים בתקנות הביטוח הלאומי. "קביעת קיצור תוחלת החיים לנפגע על-ידי בתי המשפט היא הערכה בלבד, והמוסד לביטוח לאומי ממשיך לשלם את הגמלאות לנפגעים מדי חודש בחודשו, כל זמן שעודם בחיים, גם אם נותרו בחיים מעבר לקביעה המשפטית", הוסיפו בביטוח הלאומי.
אין סיבה שהביטוח הלאומי ינכה סכומים מהנפגע שלעולם לא ישלם לו
אולם משפטנים אומרים כי הביטוח הלאומי כורך בטיעונו מין שאינו במינו. מדובר בשני מרכיבי פיצויים שאינם קשורים זה לזה: פיצוי בגין השנים האבודות וגמלאות פיצויים. "באותה מידה הם יכלו לומר שמכיוון שאשתו של הנפגע מרוויחה שכר גבוה, אז יש לקזז לו מגמלאות הפיצויים. אין קשר בין השניים. למעשה, הפיצוי בגין השנים האבודות קיים רק 5 שנים, בעוד חישוב הקצבאות לניכוי, תוך התעלמות מקיצור תוחלת החיים, קיים מאז ומתמיד."בעוד הפיצוי שנפסק לנפגע כתוצאה מאובדן שכר מיועד לנפגע עצמו ומחושב בהתאם לקיצור תוחלת החיים, הפיצוי בגין השנים האבודות מיועד למשפחתו או שאריו בגין הפסדי השכר בשנים שבהן הוא לא ירוויח משכורת כי לא יחיה. אין שום סיבה שהביטוח הלאומי ינכה מהנפגע סכומים שלעולם לא ישלם לו, ויתעלם מהקביעה על קיצור תוחלת החיים", אומרים משפטנים.
קיצור תוחלת החיים היא הערכה בלבד, ולעתים נפגעים נותרים בחיים זמן רב יותר מההערכה המשפטית, אבל יש גם נפגעים שמתים טרם זמנם, לפני המועד המוערך על ידי בית המשפט, ואז יתרת הסכום לא משולמת.
הכתבה מתפרסמת היום במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"