שתף קטע נבחר

 

גורמים בירושלים: "איום הפצצה עודנו חי ובועט"

בעקבות חתימת טיוטת ההסכם בין איראן למעצמות, אמרו ל-ynet גורמים מדיניים בכירים בירושלים כי "עוד לא בא לציון או לעולם גואל". המצדדים בטיוטה טוענים כי תוכנית הגרעין נסוגה לאחור. אחרים סבורים כי "ההסכם הצפוי מטפל באורניום הגלוי, בעוד שאיראן ממשיכה להעשיר בחשאי למטרות צבאיות"

ההסכם לא מחזיק מים כבדים? בירושלים עקבו אתמול (יום ד') בזהירות אחר ההתקדמות שהושגה בין איראן למעצמות, ובין אופטימיות זהירה לחשש מתרגיל איראני, אמרו ל-ynet גורמים מדיניים בכירים כי "עוד לא בא לציון או לעולם גואל. האיום של פצצת גרעין איראנית עדיין חי ובועט".

 

שיחות הגרעין: איראן נגד העולם

 

בירושלים מתכוונים לקרוא בזהירות את פרטי טיוטת הסכם שהושגה בין איראן למערב במהלך הדיונים בווינה. כבר עתה יש המצדדים בטיוטה וטוענים שהושג הישג ראשון במאבק נגד הפיכתה של איראן למעצמה צבאית גרעינית. זאת, על-ידי הבקרה על מרבית האורניום המועשר, הוצאתו לרוסיה לתהליך העשרה שני והחזרתו דרך צרפת לאחר הפיכתו למוטות דלק.

 

גורמים מדיניים אחרים חוששים שעצם ההסכם ייתן הכשר לאיראנים להמשיך בתהליך העשרה מואץ של חומר נוסף, העשוי לסייע להם להגיע לפצצה גרעינית. "החשש הגדול הוא שהסכם מעין זה יאפשר לאיראן להראות שהיא אכן התרצתה, בעוד שהיא ממשיכה את ההעשרה הבסיסית של האורניום בנתנז ובאתר החדש והסודי שנחשף בקום", אמרו בירושלים. "ההסכם הצפוי מטפל באורניום הגלוי של איראן למטרות אזרחיות לכאורה, בעוד שזאת ממשיכה להעשיר אורניום למטרות צבאיות בחשאי".

 

תוכנית הגרעין חזרה לאחור? לאו דווקא

את טיוטת ההסכם ניסחו הצדדים בחסות יו"ר הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, ד"ר מחמוד אל-ברדעי. הדרגים המדיניים של צרפת, ארה"ב, רוסיה ואיראן אמורים להשיב על הטיוטה עד יום שישי הקרוב. על פי ההסכם המתגבש, תוציא איראן לרוסיה כ-1,200 ק"ג אורניום מועשר, מתוך כ-1,500 ק"ג שברשותה, לתהליך העשרה עד לרמה של 20 אחוזים לערך. זוהי רמת ההעשרה הנדרשת כדי להפוך את האורניום למוטות דלק גרעיניים שיפעילו כור לייצור איזוטופים גרעיניים ליד טהרן.

 

בפועל, אם אכן ייחתם ההסכם והאיראנים יעמדו במחויבותם, אומרים המצדדים, כי ארה"ב, רוסיה וצרפת הוציאו בדיאלוג ישיר מידי האיראנים את רוב החומר הבקיע שעלול להפוך בתהליך נוסף של העשרה לחומר גלם לפצצה גרעינית. לראיית ישראל, מדובר בהחזרת תהליך התגרענותה הצבאית של איראן שנה שלמה ויותר לאחור. אם עד כה הספיקה הכמות שנצברה באיראן כתוצאה מההעשרה בנתנז לייצור של פצצת גרעין וחצי, הרי שעם העברת החומר לרוסיה, ניטלה מטהרן יכולת זאת. לראיית גורמים מסוימים בדרג המדיני בישראל מדובר בהישג של ממש.

 

לעומת זאת, השוללים את ההסכם והתובעים את האצת הסנקציות הבינלאומיות עד כדי בידוד איראן, מסתכלים על חציה הריק של הכוס בטיוטה שהושגה אתמול. השוללים אמרו שהם חושדים שמא הטיוטה עוסקת רק בחומר הגלוי והידוע שבידי איראן, ולא בחומר שיוצר בבונקרים ובמפעלים תת קרקעיים, כמו זה שנחשף לפני שבועות אחדים סמוך לעיר הקדושה קום. לדעתם, בהחלט יכול להיות מצב שלצד האורניום שממשיכה איראן לייצר בכמות של 2-3 ק"ג ליום, עלול להיות לה מצבור נוסף מתקני העשרה חשאיים.

 

כמו כן טוענים הגורמים, שאיראן ממשיכה בייצור טילים ארוכי טווח שביכולתם לשאת ראשי נפץ גרעיניים. למעשה לטענתם, עוד בטרם הגיעו פקחי האו"ם לבחון את הנעשה בקום, ממשיכים האיראנים בתכניותיהם לייצר פצצה גרעינית, ומוסיפים לשחק על זמן. לכן, לדבריהם, עלול הסכם שכזה רק להכשיר את השרץ, להמעיט את הפיקוח ולאפשר לאיראן להמשיך במשחק של משיכת הזמן.

 

לבחון את מה שלא כתוב בהסכם

בירושלים מסתכלים לעבר וושינגטון, המביעה סיפוק מטיוטת ההסכם המתגבש, משום שהושג בדיאלוג ולא בדרך של איומים. אולם לצד ההערכה להישג של ארה"ב עם רוסיה וצרפת, הרי שבירושלים קוראים לבחון היטב גם את מה שלא כתוב בהסכם ולהמשיך ולעמוד על חשיפת כוונות איראן בתכנית הגרעין הצבאית שלה.

 בירושלים נמנעים לפי שעה מקביעת תגובה רשמית לטיוטת ההסכם וממתינים להגעת החומרים לאחר חתימתו הצפויה ביום שישי וביקור פקחי האו"ם במתקן הסודי בקום.

 

פריצת הדרך בשיחות הגרעין עוררו לא מעט חששות גם בפריז. שר החוץ הצרפתי, ברנאר קושנר, הביע אמש עמדה תקיפה והבהיר כי ממשלתו מצפה מאיראן לבצע את המוטל עד סוף השנה האזרחית וכי מדובר בקו אדום מבחינתה. קושנר הוסיף כי ארצו לא תסכים להתפשר על תוכן ההסכם הנוכחי.

 

"אם איראן תאמץ את ההסכם, עליה לבצע את הנדרש ממנה עד סוף השנה. היא חייבת להעביר לפחות 1,200 קילוגרמים. בנושא זה - לא נתפשר", אמר קושנר בתדרוך עיתונאים בפריז.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לא מוותר. קושנר
צילום: AP
צילום: AP
רוצה תוצאות. קלינטון
צילום: AP
רק טיוטה. אחמדינג'אד
צילום: רויטרס
מומלצים