שתף קטע נבחר
 

החתול כבר לא שומר על השמנת

מה אוכלים היום כלבים וחתולים? בעיקר מזונות פרימיום וסופר פרימיום, עם סיבים פרו ביוטיים, נוסחה נגד כדורי שיער, ואוכמניות מיובשות. כמה עולה להאכיל חתול וכלב, במה כדאי להאכיל אותם ואיפה כדאי לרכוש

לוסי, חתולה סיאמית, חיה כל חייה על מזון ישראלי כלשהו בטעם כבד וצ'ופרים, וכולם יודעים שהמזון הזה, בטעם כבד, הוא מזון סביר, אבל לא נחשב למזון הכי איכותי בשוק. לוסי העדיפה את אריזות ה-1 ק"ג שאפשר לחסלן באיטיות השמורה לסיאמיות אנינות, בלי שטריות הגרגירים תאבד בדרך.

 

לוסי החלה את חייה בסוף שנות ה-80, עידן בו המודעות לתזונת חתולים בארץ היתה לא רבה, בטח לא בעיר הפריפריאלית בה נולדה, שם חתולי הרחוב אכלו מפחים ולכל חתול שני קראו קישטה. היא סיימה את חייה כעבור 15 שנה, מכובד ביותר, לולא ידענו שסיאמים יכולים לחיות גם עד גיל 21.

 

מאז החרטה מנקרת בי. האם לא האכלנו אותה נכון? במהלך כהונתה כחתול בעולם הזה, לוסי ביקרה פעמיים בלבד אצל וטרינר, אחת מהן עבור עיקור. כלומר, היא היתה חתולה בריאה מאוד ויתכן שזו היתה תחולת חייה.

 

אבל במרוצת השנים, משהו קרה למזונות של החתולים והכלבים שלנו. הם השתכללו מאוד. ערכים וסיבים תזונתיים נוספו להם, תארים וכתרים נרקמו להם ונראה שחברות גדולות מייצרות היום מזון לכל סוג חתול. לרויאל קאנין, כך גיליתי מאוחר מדי, יש מזון מותאם במיוחד לחתולים סיאמים. לו היתה אוכלת אותו, האם היתה חיה יותר? או שמא מדובר באשמה שחברות המזון הצליחו לנטוע עמוק בקרקע ממנה פורחים ועולים ייסורי המצפון שלנו? האם באמת אפשר היה להכריח את החתולה הבררנית ביקום לאכול מזון פרימיום, כשכל מה שבאמת אהבה היה טונה, והמזון היבש היה התפשרות מחפירה עבורה? וכמה זה היה עולה לנו?

 

מאוכל - למזון - לתזונה

"במהלך השנים, עברנו מ'אוכל לבעלי חיים' ל'מזון לבעלי חיים' ל'תזונת בעלי חיים'", אומר אורי שמעוני. יועץ תזונתי שהוכשר בחברת רויאל קנין, אחת מחברות מזון הפרימיום הגדולות בעולם, וחברה בעלת מערך שיווקי מפואר בקרב וטרינרי ארצנו. "תזונת בעלי חיים עכשיו זה משהו מורכב, מדעי ונוסחתי יותר.

 

"החברות מזהות את הבעיה ונותנות לה פיתרון עוד לפני שהיא מתחילה. יש ארבע חברות שמייצרות את המזון הטוב ביותר לחתולים ולכלבים והן: רויאל קנין, יוקנובה פרופלאן והיל'ס. אלה מותגים אמיתיים. במזון לרועה גרמני יש 40 מרכיבים תזונתיים שונים, שלצידם גם אחוזי הנעכלות של כל מרכיב. במוצר שקונים בסופר יש 6-7 מרכיבים תזונתיים ולא ברור מהיכן באו וכמה מהם מתעכלים.

 

"אם לפני כ-8 עד 10 שנים הגיל הממוצע של כלב היה 8 שנים. עכשיו כלבים מגיעים לגילאים 12 או 13. כלבים קטנים מגיעים לגילאי 17-12. כלב יותר רזה, שעושה יותר פעילות גופנית, יחיה יותר שנים. ויש אנשים שקונים את המזון הכי יקר והכי טוב, ואין להם גרוש על הנשמה ויש אנשים עשירים כקורח שמאכילים בזבל".


משהו קרה למזון של החתולים והכלבים שלנו (צילום: יונית מוזס)

 

כלבים, אוהבים גזרים מיובשים?

בעבר, המזונות נחלקו לגורים, בוגרים וקשישים. בעשורים האחרונים פותחו מזונות שמסייעים במניעת דלקות חניכיים ופרקים, באי יצירת אבנים בדרכי השתן. יש אוכל לכלבים בעלי קיבה או עור רגישים, מזון לחתולות מניקות ומזון שמונע היווצרות כדורי שיער. לא מן הנמנע שהשלב הבא יהיה מזון ל"חתולים חצי סיאמים שסבתא שלהם היתה פרסית עם בעיות חניכיים ובלי זנב ששמם מתחיל בנ'". יותר סוגים, יותר מבחר, יותר בלבול, יותר כסף.

 

קחו למשל את המזון ההוליסטי לכלבים NHF. חלק משק המזון ממולא בחנקן. במזון עצמו יש אורז חום וגם גזרים מיובשים, אוכמניות מיובשות ואפילו אצת ים, מנטה, רוזמרין ושן הארי. שק של 15 ק"ג ANF הוליסטי - ברווז ותפוח אדמה,עולה 319 שקל.

 

ויש גם דוגמא קרובה יותר לבית. המותג הוותיק, הפופולרי והלא מאוד מוערך בונזו. ביופט, יצרניתו, השיקה לאחרונה מוצר שנקרא בונזו גולד. הטעם הוא טעם בונזו אבל עם ערכים תזונתיים ותוספים שהבונזו הרגיל לא נותן. למשל סיבים פרה ביוטיים - קרקע עליה חיידקים ידידותיים אמורים לשגשג. או קמח סלמון מיובש שאמור לשמש מקור לחומצות אומגה 3 ו-6 שאמורות להפחית תגובות דלקתיות.

 

בביופט לא יכולים להרשות לעצמם להסתפק רק בבונזו הישן. עם התפתחות המודעות לתזונת כלבים וחתולים באה גם עלייה ברכישת מזונות פרימיום - כלומר כאלה שמאכלסים בתוכם יותר חלבון ממקור טוב, כלומר כזה שמתעכל היטב בקיבת החיה, ומזונות שנחשבו בעבר לפרימיום השתכללו לסופר פרימיום שזה בעיקר מונח שיווקי שבא לתאר מזון מאוזן במיוחד, עם מיני תוספות.

 

"השיפור בנעכלות נותן מענה למי שרוצה שיהיה לו יותר קל לאסוף אחרי הכלב", אומר דייויד רוזנבלט, רופא וטרינרי ויועץ של ביופט. "אבל הכי חשוב לבדוק איך הכלב מגיב, אם הוא נראה טוב ואם היציאות שלו נראות טוב".

 

נסיין כלבי שטעם את הבונזו גולד לא התלהב מהמוצר בלשון המעטה. לא תמיד מה ש"בריא" יותר טעים יותר. איך נדע איזה מזון לרכוש לאהובינו המגרגרים והמכשכשים? נתחיל בתורת התזונה, נעבור לתורת המחירים ונסיים עם נסיונם של אחרים.

 

חלבון זה חשוב. אבל יותר חשוב איזה חלבון

תורת תזונת הכלבים והחתולים על רגל אחת: יותר חלבון יותר טוב. אצל חתולים מדובר ב-34%-30%, ואצל כלבים 24%-28%. יותר מקורות מן החי, יותר טוב. אבל תלוי אלו מקורות מהחי ותלוי איזה חלבון.

 

"חשוב לדעת מה המקור של החלבון. מה רמת הנעכלות שלו ומה הזמינות" אומר ד"ר רוזנבלט. "חלבון עוף יכול להיות משאריות של פסולת או מעוף משובח שיש לו ערך תזונתי. חלבון יכול להגיע ממקור צמחי כמו תירס וסויה ועדיין להיות בסדר גמור. תלוי מה הרכב חומצות האמינו של החלבון. בהרבה מזונות תעשייתיים משתמשים בקמח נוצות שהוא חומר גלם זול. זה חלבון מהחי אבל הוא מאוד חד גוני ואין לו עושר חלבוני - הוא לא נותן מגוון של חומצות אמינו. המזון היבש עובר בישול מאוד חזק. בלחץ מאוד גדול. בהליך הולכים לאיבוד ויטמינים, אותם מוסיפים מאוחר יותר בציפוי, או שמים יותר מדי מלכתחילה".

 

אם אני רואה שכתוב על המוצר דגנים?

 

"על החברה לציין את שם הדגן. אורז, תירס, חיטה, שעורה ושיבולת שועל. ברגע שלא רושמים בדיוק אלא בערך, זה מאפשר לחברות שמוכרות מוצרים זולים לשנות את הפרומולה בהתאם למחיר הדגנים".

  

מדוע אסור לקנות לחתולים אוכל של כלבים?

 

"לחתולים יש צרכים תזונתיים נוספים שלכלבים אין. חתול הוא קרניבור אובליגטורי, הוא חייב בשר. אם חתול יאכל אוכל כלבי זה לא יספק את כל צרכיו. חתול צריך חומצה ארכדונית, שמגיעה רק משמנים מהחי. חתולים גם זקוקים לטאורין שכלבים יודעים לייצר מהחי. בטה קרוטן הופך לויטימן A בגוף הכלב, אבל אצל חתולים זה לא קורה".

 

מזוון יבש או רטוב?

 

יבש הרבה יותר נוח, רטוב משפר את הטעם. אפשר לערבב שימורים ביבש בשביל הצ'ופר, בתנאי ששניהם מאוזנים. לא הייתי ממליץ לתת שאריות לחיות כי עלולים לעשות טעויות. בצל ושוקולד מאוד רעילים לחתולים, שוקולד וענבים מאוד רעילים לכלבים".

 

מה עוד חשוב לחפש על האריזה?

 

"על האריזה צריך להופיע מספר היתר של המחלקה לביקורת טיב המספוא במשרד החקלאות. גם אם המוצר מיובא, חייבת להופיע עליו תווית בעברית. חפשו על האריזה מספר טלפון, באמצעותו ניתן לפנות למשווק בשאלות".


אוכל לחתולים: איפה לרכוש? (צילום: יונית מוזס)

 

היכן עדיף לרכוש מזון לבעלי חיים?

לפי צרכנים, נראה שרוב החנויות לממכר ציוד ומזון לבעלי חיים מתמחרות את מוצרי המזון באופן דומה. גם המחירים לא משתנים מאוד בין החברות. מזון סופר דופר פרימיום תמיד יעלה יותר ממזון שאינו פרימיום. ועם זאת, מזון פרימיום חסכוני יותר כי בעל החיים אמור לאכול ממנו פחות. המחיר לק"ג של מזון יבש ירד ככל שהשק גדול יותר, אבל אז תתקשו לשמור על טריות המזון.

 

ברבות מהחנויות הייעודיות אפשר להצטרף למועדון לקוחות וליהנות מהנחות. קניות באינטרנט אף עשויות לזמן בדרכו של בעל חיית מחמד מבצעים טובים יותר. משלוחים יהיו בדרך כלל חינם, אבל אם מדובר במשלוח לאזור מרוחק או משלוח קטן יתכן שהוא יעלה לכם בתוספת מחיר.

 

מחירים: ג'ונגל, הכלבתוליה, זאפ השוואת מחירים, אקספרס של חיות

 

אפשר לרכוש מזון בסופרמרקט ולעיתים יש שם מבצעים, אבל לרוב הוא יעלה יותר ויהיה ממגוון מצומצם מאוד. רויאל קנין, פרופלאן ושאר מותגים משובחים לא נמכרים בכל סופר, אלא בעיקר בחנויות ייעודיות ובמרפאות וטרינריות. כך או כך, צורת הרכישה המועדפת על-ידי מגדלי בעלי חיים היא משלוחים, בעיקר מפאת כובדם של השקים.

 

בחנות האינטרנטית מיקמיק, מוכרים בין שאר המותגים, גם מותג פרטי משלהם: מיק מיל או דוג מיל שעולה 139 שקל לחברי מועדון לאריזה בת 9 ק"ג המחולקת ל-3 אריזות שונות. 5% מהרווחים של האתר הולכים לשיקום והצלה של בע"ח. המשלוחים הם בחינם באזור אשדוד-נתניה וי-ם, אבל בתוספת של עשרה שקלים צפונה ודרומה משם.

 

במיקמיק, ממליצים דווקא על אקאנה כמותג המוביל. "יש במזון הזה 65% בשר, כלומר בשר הוא המרכיב הראשון בו", אומר ליאור ממיקמיק. "לרויאל קאנין והחברות האחרות יש כוח שיווקי גדול יותר אבל אקאנה טובה יותר. גם אוריג'ן היא אחת החברות הטובות בעולם. ולא מכירים אותה בארץ".

 

למה יש משקלים כל כך שונים לשקי המזון?

 

"הרבה חברות הורידו לאחרונה משקלים. הנה, פרופרלן גורים היה 17 ק"ג והורידו לאחרונה את המשקל ל-15. את המחיר לא שינו".

 

החתול לא אהב? נחליף לך את המזון

עסקי ממכר המזון התפתחו מאוד בשנים האחרונות. בין היתר, אפשר למצוא גם עסקי משלוחים שפועלים 24 שעות ביממה. למשל "אבי אספקת מזון וציוד מזון לבעלי חיים".

 

"אני בעל החנות, אני בעל העסק, אני המשלוחן, אני הממליץ ואני האחראי על המוצרים", אומר אבי שימקו, מנס ציונה, המשווק מזון וציוד לחיות בית סביב השעון. "אני מוכר את המותגים הכי טובים: רויאל קאנין, פרופלן, טכניקל, איימס וסיינס דיאט. ואני ממליץ עליהם. אנחנו לא מוכרים מזון מתוצרת ישראל כי הוא לא ברמת איכות סופר פרימיום. מזון זול הורג את החתול. הוא יראה רע, הפרווה תיראה רע והוא עלול לסבול מהקאות, שלשולים ודיכאון. אם נקנה 5 ק"ג או 9 ק"ג של מזון זול פעמיים בחודש זה יעלה לנו 80 שקל או 70 שקל. אם קנינו מזון איכותי, הוא יעלה יותר כסף, אבל יספיק לכל החודש, ובטווח הארוך נשלם פחות כסף".

 

מתקשרים אלייך גם בלילה?

 

"כן. גם אם אדם מתקשר בחצות, מגיעים אליו הביתה מביאים לו את המוצר ליד בתוספת מתנה. אתה מקבל מוצר שעולה בחנות 140 שקל ישר לבית כשהמשלוח על חשבוננו.

אבי עושה משלוחים לכל אזור מודיעין רעות מכבים, אשדוד ויבנה. דרומה וצפונה משם יצא רק אם מדובר בהזמנה של שני שקים ומעלה. אבל את שיחות הטלפון הוא מקבל מכל מקום.

 

"התקשרו אלי גם מקנדה", הוא מספר. "שניים שגרים בצפון אמריקה, אבל ההורים שלהם בדיוק עלו לארץ מרוסיה עם חתול, אבל לא יודעים עברית. אז הילדים התקשרו ב-23:00, שילמו בכרטיס אשראי וקנו מזון, ארגז צרכים, חול לחתולים ומוצרי הדברה. בחצות עשינו משלוח של כל אלה ישירות אל ההורים הביתה בלוד.

 

"בפעם אחרת, התקשרה אלי מישהי מבריסל, וסיפרה שאמה עלתה עם כלב יורקשייר למטוס. אבל לא הניחו לה להעלות את האמפולות נגד פרעושים למטוס ועכשיו היא לא מוכנה לרדת ממנו, אם לא ישימו לכלבה אמפולות. עשינו משלוח לבית של הבת השנייה, שגרה בארץ, והיא רצה למטוס עם אמפולות ועם שק אוכל מיוחד ליורקשייר. זה השירות שאנחנו נותנים. שירות VIP ספציפי לאדם. אנחנו לא מעמיסים 20 שקים. את מתקשרת ותוך 20 דקות המשלוח אצלך".

 

מחירים: מהחנויות חוות רוטוויל, אקספרס של חיות, פט-פוינט, הכלבתוליה, ג'ונגל, פט-ביי

 

וישנה גם אחריות. כן, כן, אם החתול שלכם מסרב לאכול את המזון אפשר להתקשר לאבי ולשליחיו והם יבואו ויחליפו לו את האוכל לסוג אחר.

 

"בסופר, אין עם מי לדבר", מסביר אבי. "אחרי שפתחת את האריזה - הפסדת כסף. אצלי, כל עוד שומרים את השקית אני בא ומחליף".

 

יש אנשים שקונים במרוכז?

 

"מאכילי חתולי רחוב נוהגים לקנות במרוכז. זה מוזיל את המחיר ב-20% אבל אצלי זה לא קיים. הם קונים בדרך כלל מזונות מאוד לא טובים. אנחנו מוכרים מזון לחתולי רחוב ברמה טובה. קלאסיקט, למשל, מוצר קנדי, שנמכר ב-150 שקל ל-18 ק"ג ויכול להתאים גם לחתולי בית. או קאט לאברס - 23 ק"ג ב-150 שקל. אנחנו בעצמנו מאכילים חתולי רחוב בכל הזדמנות, כולל בדוגמיות של מזון איכותי. חשוב לנו שידע כל בעל חתול שלחתול שלו יש אח ברחוב".


לכלב חוקים משלו (צילום: index open)

 

ללברדור יש צרכים תזונתיים אחרים מפינצ'ר

לעולם המזון היבש לכלבים לעומת זאת, יש חוקים משל עצמו. הוא נחלק לקטגוריות: מזון לכלבים מגזע קטן, לכלבים מגזע בינוני, ולכלבים מגזע גדול. וללא מעט תת קטגוריות.

 

לרויאל קנין וליוקונובה, עוד חברה שמייצרת מזון איכותי לבעלי חיים, יש שקי מזון ליורק שיירים, פאגים, לברדור, רועה גרמני גולדנים. יש מזון לכל שלבי הגדילה. גורים מקבלים מזון גורים, גורים גדולים מקבלים מזון מקסי, כלבים בוגרים מזון אדולט, כלבים שעברו את גיל 5 מקבלים מזון מצ'ור. כלבים שמתגרדים או אלרגים למזון יאכלו מזון סנסיבל.

 

" לכלבים הקטנים קונים בדרך כלל את ה'מיני אדולט' שנמכר בשקים של 3, 4 ו-8 ק"ג", מספר אבי. "מזון לגור נקרא 'מיני ג'וניור' והוא נמכר בשק של 3 ק"ג. לכלב גדול, כמו רועה גרמני, בוקסר, רוטוויילר, גולדן ולברדור, מוכרים מזון במשקלים של 15, 18 ק"ג. כלב אוכל 200 גרם ביום, פחות או יותר, כך שבחודש וחצי הוא יסיים 10 – 15 ק"ג".

 

מה ההבדל בין מזון לכלב גדול או קטן? יש אחוזי שומן שונים וחלבונים שונים לכל גזע. במזון לכלבים גדולים אפשר למצוא גלוקוזאמין, שאמור לשמור על המפרקים.

 

אורי שמעוני מסביר: "זה כמו שיש שני ספורטאים באותו גיל, אחד קופץ לגובה ואחד מרים משקולות. כל אחד נראה שונה וצריך תזונה שונה. ככה זה עם כלבים. ללברדורים יש נטייה להשמנה, כי במקום לשרוף שומנים הם אוגרים אותם. אז הם כבר צריכים מזון שונה. יורקייק נולד 50 או 100 גרם ומגיע ל-2.5 קילו תוך שמונה חודשים. דני ענק לעומת זאת, או מסטינו נפוליטני, מתחילים מ-200 או 400 גרם ומגיעים ל-80 קילו, אז הם צריכים אנרגיה אחרת. יש גזעים עם מבנה לסת שמצריך כופתיות קטנות. ובנוסף, כלב שגר בבית צריך מזון אחר ממזון שמקבל כלב שגר בחצר".

 

דבר הצרכנים: מעדיפים מזון איכותי במחיר נמוך ושיגיע במשלוחים

נעה, אם לשני חתולים, נוהגת לרכוש מזון באיכות בינונית.

 

"אני קונה אוכל לחתולים בחנות זולה בחולון שעושה משלוחים לאזור ת"א", היא מספרת. "בדרך כלל מדובר בשקים של 18 ק"ג ותמיד זה עולה משהו כמו בין 120 שקל ל-180 שקל איזה סוג. בדרך כלל אני קונה את 'ספורט מיקס'. אני גם קונה להם אוכל רטוב כמו שימורי לה קט ולפעמים גם שימורי פליקס, או וויסקס שהם יותר יקרים".

 

מיכל, שמגדלת גור חתולים, משתמשת במזון סופר פרימיום. "החתול שלי בן חצי שנה וחתיך", היא טוענת. "הוא אוכל רק רויאל קאנין או פרופלן. העיקרון הוא שצריך לגוון. גם פירסט צ'ויס טוב עבורו, כי הוא לא בעייתי באוכל. מאוד חשוב לשמור את המזון הסופר פרימיום סגור היטב. כי אם הריח שלו מתנדף - החתול לא ייגע בזה.

 

"הבעיה הרצינית היא שהוא עדיין אוכל מזון של גורים. כך שאין יותר מדי מבחר, כי לכל חברה יש רק סוג אחד של מזון לגורים, לפחות לפי מה שהם מייבאים לארץ. אם הוא פתאום מאבד עניין באוכל היבש, אני מביאה לו טונה, וכולם יודעים מה זה טונה בשביל חתול. הוא טורף אותה ומיד חוזר לו התיאבון גם לאוכל היבש.

 

כל מגדל חתולים יודע שהאויב מספר אחת של האוכל היבש הוא לאו דווקא טונה אלא פנסי פיסט. אותן קופסיות עם אוכל רטוב מרוכז וטעים במיוחד. גם מיכל יודעת זאת.

 

"הוא מקבל לפעמים פנסי פיסט", היא מודה, "אבל רק כדי לגוון. אנחנו נותנים לו גם עוף, בשר דגים, רק טעימות אבל אני חושבת שהגיוון כן חשוב. חברות יגידו אחרת כי הן רוצות לשמור על האינטרסים שלהן. חבר שלי האכיל 8 חתולים בארגנטינה, שנתנו להם רק בשר ועוף מהבית והם חיו חיים טובים וארוכים. ואם עוף זה הדבר האהוב על החתול שלי בעולם כולו – מי אני שאמנע את זה ממנו. הוא גם נוהג ללקק מכסי יוגורט וטועם גבינה לבנה ושמנת. אבל חלב אני מרחיקה ממנו, זה לא טוב להם. הוא נוהג לנשנש אפונה וקישואים, ולפעמים אני מכינה לו חביתה במחבת טפלון כי זה מבריק לו את הפרווה. אין מה להילחץ. זה לא תינוק".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
החתול לא אהב? יחליפו לכם
צילום: יונית מוזס
צילום: index open
מה לחפש על האריזה?
צילום: index open
החתול: קרניבור אובליגטורי
צילום: יונית מוזס
מומלצים