יוזמה: הישראלים יחליפו את הנורות הבזבזניות
פרויקט ארצי יוצא לדרך, במסגרתו נקרא הציבור לוותר על נורות הליבון זוללות החשמל שבביתו, ולהחליפן בנורות שצורכות 80 אחוז פחות חשמל. המטרה: גם חיסכון בחשבון החשמל הביתי וגם צימצום פליטות גזי החממה המאיצים את שינוי האקלים
יוזמה חדשה שיצאה היום (ב') לדרך הציבה לעצמה מטרה: לגרום לישראלים לוותר על מיליון נורות ליבון בבתיהם ולהחליפן בנורות חסכוניות וידידותיות יותר לסביבה. המהלך נועד להפחית את צריכת החשמל המשמש לתאורה ביתית - כדי ליהנות מיתרון כפול: גם חיסכון בחשבון החשמל הביתי וגם צימצום צריכת החשמל הארצית, שיוביל להפחתת פליטות גזי חממה המאיצים את שינוי האקלים.
במסגרת היוזמה יוצבו מכלי איסוף בחנויות למכירת מוצרי חשמל וחנויות "עשה זאת בעצמך" והציבור ייקרא להניח בתוכם את נורות הליבון שלו.
במדינות רבות באירופה הייתה זו המדינה שהובילה את מהלך החלפת נורות הליבון בנורות חסכוניות על ידי חקיקה שמורידה בהדרגה את נורות הליבון מהמדפים. בישראל היו בעבר יוזמות חקיקה שכאלה אך הן לא צלחו. יבואנית נורות חסכוניות היא שעומדת מאחורי המהלך הנוכחי.
נורות חסכוניות - לא רק לכיס
שמן של הנורות החסכוניות מעיד על יתרונן הבולט: הן צורכות פחות חשמל מנורות הליבון, שעיקרון הפעולה שלהם לא השתנה הרבה מאז שהומצאו על ידי אדיסון.
בתוך נורות הליבון נמצא חוט להט שהחשמל שזורם בו גורם לו להתלהט ולהפיץ אור. אלא שכ-90 אחוז מהחשמל שצורכות נורות הליבון מתבטא כאנרגיית חום - ורק השאר מפיק אור. זאת גם הסיבה ששימוש מוגבר בנורות ליבון מצריך מיזוג של החדר בקיץ למשל - ורק מגביר את צריכת החשמל.
לעומת זאת, נורות חסכוניות הן נורות פלורסנט, שמנצלות את מרבית החשמל שזורם בתוכן להפקת אור. זאת הסיבה שהן צורכות כ-80 אחוז פחות חשמל וגם אינן מחממות את החדר. הנורות החסכוניות אמנם יקרות מעט יותר, אך הן חוסכות בחשמל וגם משך פעולתן ארוך כמעט פי שמונה ממשך פעולתן של נורות ליבון, שנוטות להישרף.
| ||||||||
|
אך מעבר לחיסכון בחשבון החשמל, למהלך יש גם חשיבות במאבק בפליטות גזי החממה. משה בלסנהיים, מנהל הרשות לאיכות סביבה עיריית תל אביב-יפו, מסביר: "ייעול צריכת החשמל הביתית המוביל להפחתת פליטת גזי חממה הנם יעד חשוב ומרכזי בפרויקט זה. על פי סקר פליטות גזי חממה שנערך לאחרונה על ידי הרשות לאיכות סביבה בעיריית תל אביב-יפו, נפלטים כ-4.5 מיליון טון פחמן דו חמצני בשנה. כמות זו הנה שישה אחוזים מסך הפליטות בישראל.
נורה בהספק 100 וואט שעובדת 1,800 שעות בממוצע שנתי "תייצר" פליטה של כ-133.2 ק"ג פחמן דו חמצני (CO2) בשנה. לפיכך, החלפת מיליון נורות ליבון בהספק של 100 ואט הפועלות חמש שעות ביום לנורות חסכוניות בעלות עוצמת אור זהה תצמצם את פליטת גזי החממה במעל ל-106 אלף טון CO2 בשנה".
בבתים רבים ישנן עדיין נורות ליבון ישנות אך השימוש בנורות חסכוניות אינו זר לישראלים. סקר של מכון גיאוקרטוגרפיה שבוצע במסגרת הפרויקט מגלה כי מספר הנורות המוערך בכלל משקי הבית היהודיים בישראל הוא 30,178,160 ושבכל בית בישראל יש בממוצע 16 נורות. (ל-5 אחוזים מהציבור יש מעל ל-45 נורות בבית).
68 אחוז מהישראלים עברו באופן חלקי או מלא לשימוש בתאורה חסכונית לעומת 55 אחוז אשתקד. במהלך 2009 חלה עליה חדה של 13 אחוז בהיקף השימוש בתאורה חסכונית ביתית בישראל.
יוזמת הפרויקט היא יבואנית הנורות החסכוניות "סמיקום לקסיס", והוא מתקיים בשיתוף פעולה עם המועצה לישראל יפה, עיריית תל אביב, חברת החשמל ו-ynet.