מדד המחירים לצרכן עלה באוקטובר ב-0.2%
מתחילת השנה עלו המחירים לצרכן ב-3.6% וב-12 החודשים האחרונים עמדה האינפלציה על 2.9%. המדד הנוכחי מושפע מהיטל הבצורת ומהתייקרות הדלק
המחירים חזרו לעלות, לאחר הפסקה של חודש: מדד המחירים לצרכן באוקטובר עלה ב-0.2%, בהתאם לציפיות. כך פרסמה היום (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. בספטמבר ירדו המחירים ב-0.3%, לאחר שישה חודשים רצופים של עליות מחירים ניכרות.
מדד המחירים לצרכן ב-12 החודשים האחרונים (מקור: הלמ"ס)
מתחילת השנה עלו המחירים לצרכן ב-3.6%, וב-12 החודשים האחרונים עלה
המדד ב-2.9%.
במחירי ההלבשה וההנעלה נרשמה עלייה של 4.1% באוקטובר. מדד הדיור עלה ב-0.3%. מחירי הירקות והפירות הטריים ירדו ב-2%, ומחירי התחבורה ירדו ב-0.7%. המדד הנוכחי הושפע מהיטל הבצורת, שצפוי להתבטל בקרוב.
האינפלציה ב-2009 כולה צפויה להתקרב ל-4%, הרבה מעל היעד שקבעה הממשלה (1% עד 3%), וכפול משאיפת הנגיד סטנלי פישר לייצב את האינפלציה על 2%.
למרות האינפלציה הנמשכת, פישר צפוי להימנע מלהעלות את הריבית בסוף החודש, לאחר שגם בארה''ב ובאיחוד האירופי נותרה הריבית על שפל היסטורי של 0%-0.25% ו-1% בהתאמה. עם זאת, צפו בסוף השבוע חזאים בבנקים ובבתי ההשקעות שעד מחצית 2010 תוכפל הריבית הבסיסית, ובמקום 0.75% כיום היא תגיע ביוני הקרוב לאחוז וחצי.
יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום, אורי יהודאי, מסר בתגובה לפרסום המדד כי לנוכח הנתונים, תשומת הלב של המשק צריכה להתמקד בחיזוק התחרותיות של הייצוא והכלכלה הישראלית. לדבריו, שער החליפין (היחלשות הדולר מול השקל) מהווה איום מהותי וממשי להתאוששות המשק, ועל ממשלת ישראל ובנק ישראל למצוא פתרון מיידי וממשי לעניין זה.
כלל פיננסים: האינפלציה תמשיך להאיץ
אמיר כהנוביץ', כלכלן מאקרו בכלל פיננסים, מסר בתגובה לנתוני המדד כי להערכתו, המדד בנובמבר יעלה גם כן ב-0.2%, והאינפלציה תגיע ב-12 החודשים הקרובים ל-2.5%.
לדברי כהנוביץ', בחודשים הקרובים ישפיעו מספר גורמים על עליות המחירים, כאשר המרכזיים הם: התוכנית להעלאת מחירי המים, היחלשות השקל מול רוב המטבעות בעולם והעלייה בכמות הכסף בישראל ובעולם, המאותת על סיכון להתפרצות אינפלציונית. לדבריו, לנוכח מצבה הטוב יחסית של הכלכלה הישראלית ורמת הריבית הנמוכה ביחס למדינות מקבילות בעולם, על בנק ישראל להתחיל להעלות את הריבית.