מועמדת לנשיאות אירופה: הליך הבחירה פגום
מנהיגי האיחוד האירופי יתכנסו מחר כדי לבחור את הנשיא האירופי הראשון. ויירה ויקה-פריברגה, נשיאת לטביה לשעבר המועמדת לתפקיד, ביקרה בחריפות את ההליכים: למה זה נעשה מאחורי דלתיים סגורות?
נשיאת לטביה לשעבר, הנחשבת לאחת המועמדים הבולטים לנשיאות האיחוד האירופי, תקפה היום (ד') את הליך בחירת התפקיד. ויירה ויקה-פריברגה סבורה כי אין זה ראוי שהבחירה תעשה מאחורי דלתיים סגורות וכי המועמדים צריכים להכריז בפומבי על רצונם בתפקיד.
מנהיגי 27 המדינות החברות באיחוד האירופי ייתכנסו מחר כדי לבחור לראשונה נשיא ושר חוץ - תפקידים שנוצרו באמנת ליסבון שאושררה החודש באופן סופי. המועמדים הבולטים לתפקיד הם ראש ממשלת בלגיה הרמן ון-רומפי, ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר, ראש ממשלת לוכסמבורג ז'אן-קלוד יונקר, ראש ממשלת פינלנד לשעבר פאבו טפיו ליפונן, קנצלר אוסטריה לשעבר וולפגנג שיסל, נשיאת לטביה לשעבר ויקה-פריברגה וראש ממשלת הולנד יאן פיטר בלקננדה.
שורה עליונה, מימין לשמאל: ליפונן, יונקר, בלייר וון-רומפי. שורה תחתונה, מימין לשמאל: בלקננדה, ויקה-פריברגה ושיסל (צילום: רויטרס)
ויקה-פריברגה, האשה הראשונה בהיסטוריה שכיהנה כמנהיגת לטביה, הביעה זעם על הצעות שנשמעו בפרלמנט האירופי לפיהן הנשיא האירופי צריך להיות
גבר. "אנשים שאומרים דברים כאלה צריכים לשטוף את הפה בסבון", אמרה הפוליטיקאית הלטבית בראיון ל"טיימס" הלונדוני.
"מבחינתי, מדובר בדעות שובינסטיות לגמרי", הוסיפה. "הם אומרים שאין בנמצא נשים מוכשרות, ואני מתנגדת לכך בכל תוקף. זהו שקר גס ועלינו למחות על זה. הם רומזים שישנם כשרונות שבאורח נס מועברים דרך כרומזום מסוים".
מי מתחבא מאחורי המעריצים?
ויקה-פריברגה תקפה גם את הליך בחירת התפקידים שנעשה מאחורי דלתיים סגורות. היא השוותה זאת לדרכי בחירת מנהיגים בימי ברית המועצות ואמרה כי "דרושה שקיפות בהליכים". היא אף הבטיחה לפעול לשינוי השיטה מיד עם בחירתה לנשיאת אירופה.
בדבריה ל"טיימס" תקפה הנשיאה לשעבר גם כמה מהמועמדים שלמעשה לא הכריזו על רצונם להתמודד לתפקיד אלא מעדיפים למשוך בחוטים מאחורי הקלעים, כמו בלייר הבריטי. "הצעד הראשון שהם צריכים לנקוט הוא להפסיק
להתחבא מאחורי המעריצים שלהם, לצאת לציבור ולהכריז שהם רוצים את התפקיד. הם צריכים לומר שהם מתמודדים, לא רק ל-27 מנהיגי מדינות הגוש, אלא לכל אירופה. רק כך האזרחים יידעו מה בדיוק קורה פה".
שבדיה, המכהנת כיום כנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, אחראית להוביל את הליך בחירת הנשיא ושר החוץ. אולם הממשלה בשטוקהולם מתקשה לגבש קונצנזוס סביב הבחירה. באחרונה דווח שראש הממשלה הבלגי הוא המועמד המוביל לנשיאות ואחריו עמיתיו מהולנד ולוכסמבורג. גם בלייר עדיין מועמד אם כי גם הוא לא הכריז על כך רשמית. לויקה-פריברגה יש גם כן ניסיון וכישורים עשירים: היא דוברת אנגלית, צרפתית, גרמנית, ספרדית וכמובן לטבית. כמו כן, היא זו שהובילה את לטביה במגעים להצטרפות לאיחוד האירופי ולברית נאט"ו.