שתף קטע נבחר
 

מנכ"ל האוצר לשעבר: שיבטלו את חוק ההסדרים

אוהד מראני, שכיהן כראש אגף התקציבים וכמנכ"ל האוצר סבור שלמשרד יש יותר מדי כוח. "שני המשרדים שמנהלים את תקציבהם בעצמם - הביטחון והפנים - עושים את זה באופן בעייתי. אבל הייתי מוכן ואני חושב שזה היה עדיף שיהיה לכל משרד חופש החלטה על החלוקה הפנימית של הכסף בתוכו"

רבים סבורים ש"נערי משרד האוצר " מתנהגים כמו ממשלה בתוך ממשלה ומנהלים את המדינה מעל לראשי השרים. מסתבר שאוהד מראני, שבעבר שימש כראש אגף התקציבים ואחר כך כמנכ"ל האוצר, מסכים איתם. "אין לי בעיה שיבטלו את חוק ההסדרים", אמר מראני ביום ד', בכנס של התנועה לחופש המידע בתל אביב, שעוסק במידע לציבור על תקציב הממשלה. 

 

לדברי מראני, "תהליך הכנת התקציב בישראל הוא מורכב, מסובך וחורק, בגלל השיטה הפוליטית. לכולם נורא נוח שיש מערכת חזקה מדי - האוצר - שאפשר לתת לה להחליט על הכל ואחר כך להאשים אותה. הרבה פעמים הצענו לשרים - תכינו אתם סדר עדיפויות ואנחנו נעשה ממנו תקציב והם לא הצליחו כי שר הביטחון בעד ביטחון ושר החינוך בעד חינוך, וכשהם מחליפים תפקיד הם מחליפים עמדה, ולא ראיתי מישהו שמתעלה מעל זה ומציע סדר עדיפויות, וכך גם בכנסת, ובסוף הם מגלגלים את האחריות על אגף התקציבים והוא צריך לקבוע את סדר העדיפויות".

 

מראני אמר בנאומו כמה פעמים כי "למשרד האוצר יש יותר מדי כוח". בתשובה לשאלת ynet, האם היה מוכן לרפורמה שתחליש את האוצר ותיתן למשרדים אחרים לנהל את התקציב שלהם בעצמם, ענה מראני: "יש עם זה בעיות כי שני המשרדים שמנהלים את תקציבהם בעצמם - הביטחון והפנים - עושים את זה באופן בעייתי. אבל, התשובה היא כן - הייתי מוכן ואני חושב שזה היה עדיף שיהיה לכל משרד חופש החלטה על החלוקה הפנימית של הכסף בתוכו". 

 

משנשאל מדוע לא יזם את השינויים הללו כשעמד בראש משרד האוצר, השיב מראני: "כשאתה בתוך המערכת אין לך זמן ואנרגיה ליזום שינוי". למרבה ההפתעה, הסכים מראני גם אם חלק מהביקורת החריפה שהתנועה לחופש המידע מותחת על האוצר  על שאינו חושף כיצד הוא מנהל את דיוני התקציב. "אני לא חושב שהיה כדאי שבכל דיון של שלושה פקידים יצטרכו להושיב קלדנית שתתמלל אותו, אבל אפשר היה להציב שם מצלמת וידיאו.

 

"זה נכון שלא תמיד נוח לעשות דיון ענייני ואמיתי כשהציבור בתמונה וזה עלול לרדד את רמת הדיון, להוליד עתירות פופוליסטיות ומיותרות לבג"ץ שהיו סתם מסרבלות את הדיונים. אני גם לא חושב שהשופטים בבתי המשפט למשל, היו מסכימים שישימו מצלמת וידיאו בדיונים ביניהם לפני הכרעת הדין ושעורכים היו מוכנים לפרסם ישיבות מערכת של עיתונים, אבל, בשורה התחתונה, כן, צריך יותר שקיפות, הציבור צריך לדעת מה נעשה בכסף שלו, הוא לא מקבל על כך מספיק מידע".  

 

מראני הסכים גם עם הביקורת שמותחים הארגונים החברתיים על צורת החשיבה של אגף התקציבים. לדבריו: "אני חושב שזו בעיה כשבאגף התקציבים כולם כלכלנים, בארצות הברית למשל יושבים שם גם סוציולוגים, מדענים ואנשים מדיסציפלינות שונות ומשונות ורק חצי מהם כלכלנים. אגב, זה לא עושה אותם פופולאריים יותר, גם בארצות הברית כולם שונאים את אגף התקציבים, כי מה לעשות, כשיש כמות מוגבלת של כסף תמיד כולם שונאים את מי שמחלק אותו וחושבים שצריך לתת יותר לנושאים שיקרים לליבם ופחות לנושאים שיקרים לליבו של מישהו אחר".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום שאול גולן, ארכיון ידיעות
אוהד מראני
צילום שאול גולן, ארכיון ידיעות
מומלצים