שתף קטע נבחר
 
צילום: הילה דוד

מה עושים כשהמועמד יודע את כל התשובות

קורסי הכנה לראיונות עבודה עשויים לסייע למועמדים להציג את עצמם באופן שאינו תואם למי שהם באמת. אך אפשר לצמצם את האפשרות לטעות בבחירת המועמד. איך? קראו הלאה

המועמדת שישבה מולי לאבחון וראיון עבודה ענתה את כל התשובות "הנכונות" וניכר עליה שעברה תהליך של הכנה לראיון עבודה. כששאלתי אותה אם עברה תהליך כזה, אמרה שכן וגם סיפרה לי על הטיפים שקיבלה בהכנה. היא לא הראשונה, ובטח לא האחרונה.

 

 

תופעה זו היא נחוצה, מבורכת וחשוב שהמרואיין יידע להציג את עצמו בצורה טובה, ממוקדת ורלוונטית בראיון עבודה. הרווח הוא לא רק של המועמדים, אלא גם של המראיינים. אולם, במקרה זה חשתי שהמועמדת "המציאה את עצמה מחדש" ולא במובן החיובי של הביטוי.

 

ואכן, זהו אתגר נוסף העומד בפני אנשי גיוס ומנהלים העוסקים בגיוס עובדים – לזהות את המרואיינים שעברו תהליכי הכנה ולדעת לברור את הרלוונטי ואת האותנטי מסיפוריהם ומהדרכים שבהן הם מציגים את עצמם.

 

להלן מספר טיפים שיסייעו במשימה הזו:

1. כשמרואיין מדקלם תשובות "נכונות", הרבה פעמים עולה בכם תחושת "אנטי" ואתם כבר רוצים "לדפדף" אותו הלאה, אל המרואיין הבא. ובכן, אני מציעה לכם דווקא לעצור שם, להשתהות; לזהות את התגובתיוּת שעולה בנו ולנסות לשלוט בה, ולתת לעצמנו את האפשרות לראות מי באמת עומד מולנו.

 

אכן, ייתכן שמרואיין זה עבר תהליך הכנה לראיון או סתם "הכין את התשובה הנכונה", וזה עדיין לא אומר בהכרח שהוא מסתיר "שלדים" כלשהם או שהוא לא מתאים למשרה. מכאן והלאה זו המשימה שלנו המראיינים, לעמוד על קנקנו של המועמד ולקבל ממנו בדיוק את המידע שאתם צריכים; ולא לתייג אותו או לחרוץ את גורל הראיון לפני שהשלמנו את המשימה הזו.

 

2. במקום לתת ל"אנטי" שלכם להשתלט – שתפו את המועמד בתחושתכם, שהוא "מדקלם את התשובות", ושאלו אותו, ללא נימה של שיפוט (כי אכן אין בכך כל רע), אם הוא עבר תהליך הכנה לראיון עבודה.

 

3. אם המועמד ענה בחיוב, שאלו אותו מהם הדברים העיקריים שלמד מהתהליך, ואילו מיומנויות תורגלו. מתשובתו תוכלו ללמוד על נקודות תורפה עיקריות אשר סביר לשער שמאפיינות אותו לא רק בתור מרואיין, אלא בכלל בתור אדם (ועובד). למשל, אם הוא יענה שהדבר העיקרי שלמד זה איך להציג את עצמו בצורה אופטימית וחיובית, תוכלו להסיק במידה רבה של סבירות שאופטימיות וראייה חיובית הן משהו שהוא מתקשה בו.

 

4. השתמשו בטכניקות של ראיון התנהגותי – אשר בהן קשה יותר למרואיינים "לזייף".

 

5. שיחה עם ממליצים תיתן אינדיקציה נוספת. היא חשובה תמיד. ועוד יותר כאשר אתם חשים שחסרה אותנטיות.

 

6. תנו למרואיין שלכם משימות שמדמות את העבודה שיצטרך לבצע אם יקבל את המשרה. כך תוכלו לבדוק את הכישורים הרלוונטיים למשרה וגם את דרכי ההתמודדות שלו.

 

7. לבסוף, זכרו שתהליכי ההכנה שעוברים היום רבים מהמרואיינים הם לאו דווקא בעוכריכם – הרי הכנה מוקדמת של המרואיין דווקא תחסוך מכם, כמראיינים, חלק גדול מהעבודה של חילוץ המידע הרלבנטי והממוקד מהמרואיין.

 

ואתם המועמדים, זכרו - אף ארגון שמכבד עצמו לא יגייס לשורותיו מישהו שמנהלי הארגון חשים שהם "אינם מכירים אותו". תשובות מלוטשות ומהוקצעות מדי עלולות לפגום בתחושת האותנטיות ולתת תחושה שאינכם חושפים את עצמכם. ראיון הוא קודם כל שיחה בן אנשים - אל תהסס להביא איתך את האדם שאתה.

 

הכותבת, רינת קרן הרמן, היא מנכ"לית Mind, גיוס עובדים מקצועי וייעוץ ארגוני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים